POWER SUPPLY UNIT REPLACEMENT


Artikel ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu masalah pc beliau tak boleh on. Customer beritahu pada malam semalam boleh pakai seperti biasa, tapi harini bila on dah tak boleh

Beliau ada pergi ke kedai lain untuk hantar repair tetapi kedai tersebut beritahu pc beliau masalah motherboard. Beliau rasa tak puas bawa pc ke kedai kami untuk check sekali lagi sama ada masalah motherboard atau masalah lain

Jadi bila technician kami diagnose dapati hanya power supply beliau sahaja yang rosak. Jafi selepas kami bagi quotation harga power supply, beliau terus proceed sebab beliau yakin kami boleh selesaikan masalah pc beliau


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis

SERI KEMBANGAN : SERVIS MACBOOK PRO A1278

video


Servis MacBook Pro "Core i5" 2.3 13" Early 2011


Aduan pelanggan kepada kami, apabila Macbook pro nya hang, lag dan cepat panas. Malah kadang-kadang shut down sendiri.

Setelah technician kami membuat diagnose ke atas Macbooknya, technician kami mendapati saluran ruang udara sudah tersumbat, dipenuhi habuk, manakala thermal paste sudah keras dan kering, ini menyebabkan proses penyerapan haba tidak berlaku dan mengakibatkan berlakunya overheating.





Nasib baik Pelanggan kami ini peka dengan masalah yang dihadapi olehnya, jika lambat bertindak, kemungkinan kerosakkan yang serius akan berlaku contohnya seperti kerosakkan motherboard, kerosakkan chipset, masalah harddisk dan lain-lain komponen yang boleh rosak akibat daripada panas yang melampau. Secara tidak langsung juga akan menambahkan lagi tekanan pada pelanggan kami ini kerana dari segi kos pembaikkan boleh mencecah ribuan ringgit.

Pelanggan kami ini dengan serius hendak kami servis macbooknya, Kami terus buat servis untuk membersihkan habuk dan tukar thermal paste yang sudah kering dan keras itu. Tempoh servis dalam 1 - 2 jam bergantung pada model, dalam tempoh ini pelanggan kami tidak perlu tunggu lama.

Selepas 1 jam, Macbook pelanggan kami sudah siap di servis, dengan reaksi muka yang sangat gembira dan berpuas hati, mengucapkan beribu-ribu terima kasih kerana membantu menyelesaikan masalah macbooknya, katanya tak sangka dengan buat servis sahaja boleh settle masalahnya, tak perlu tinggal lama macbooknya hanya 1-2 jam dah siap.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
📱Hotline : 
0377316761

atau 

0123653285 

Bagi yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 


📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis

MACBOOK AIR 11 BATTERY NOT CHARGING - BATTERY PROBLEM

MODEL : Macbook Air 11 A1465 early 2015
MASALAH : Not Charging
SOLUSI : Tukar battery ORIGINAL
MASA : 5 Minit

Satu hari ni saudara irfan datang ke OK COMPUTER SOLUTION untuk bertanyakan masalah tentang macbook air beliau yang tidak boleh charge.

charge sejam pun tak penuh-penuh. Masalah ini menyukarkan tuan Irfan untuk melaksanakan tugasan di luar pejabat. 




selepas di diagnose oleh technician kami yang semenangnya pakar dengan jentera apel, kami mendapati Battery mac beliau sudah Kong walaupun indicator menunjukkan bacaan tidak sampai 300 cycle count. 

Punca battery tuan Irfan cepat kong adalah disebabkan cara penggunaan yang agak extreme. connect dengan macsafe 24jam. Kemudian guna banyak application pada satu masa semasa charging.

Mujurlah tuan Irfan PANTAS mendapatkan bantuan kami.  Jika tidak battery tuan Irfan boleh KEMBUNG jika terus dibiarkan dan boleh merosakkan Trackpad dan memecahkan Skrin mac yang menelan belanja RIBUAN ringgit . 

Jadi solusi yang kami cadangkan kepada tuan Irfan adalah menggantikan battery dengan battery yang ORIGINAL dan mengubah cara penggunaan beliau. Jika tidak jangka hayat battery tidak lama. 


PROSES MENGGANTIKAN BATTERY YANG ROSAK


Allhamdulillah. proses menggantikan battery hanya mengamhil masa 5 minit sahaja.Kualiti battery ORIGINAL tidak perlu diragui lagi dengan jaminan yang lama memang melegakan hati tuan irfan. 

Lebih menggembirakan beliau lagi sekarang beliau dah boleh menyelesaikan kerja-kerja luar pejabat yang tertangguh kerana masalah battery . 

Tahniah kami ucapkan kepada tuan Irfan kerana sudi mendapatkan perkhidmatan kami. 

Jika anda juga mempunyai masalah laptop, jangan segan untuk hubungi kami. 


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761

0123653285


BAGI YANG BERADA DI KAWASAN PERAK 
HOTLINE
0125445431

whatsapp
https://tinyurl.com/OKComputerSolutionTaiping

PENULIS 
SADHRI

TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK


TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK

Pelbagai jenis hard disk




Hard disk merupakan pusat simpanan data dalam sebuah komputer.
Cuba bayangkan, semua data penting anda tiba-tiba hilang…

TENSION


Perrrgghhhh…
Mati lah..
Jadi, di sini kami akan share kepada anda tanda-tanda hard disc anda nak rosak..
=======================================


#1- Detection 


Detection atau pengesanan dimana partition hard disc anda kadang-kadang dapat detect, kadang-kadang tidak. Macam biskut.. 
Bila ON PC atau laptop kalau anda dapat tanda seperti berikut :

- internal hard disk not found 
- no bootable device
- no device detacted
- boot device not found
- primary hard drive not found
- SMART failure predicted on hard disk


Besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah
Jika sudah dapat tanda di atas anda digalakkan backup data-data anda sebelum hard disk rosak sepenuhnya.

Default Boot Device Missing or Boot Faild

No Boot Device Found


#2- Windows lambat

Pernah tak sakit hati bila tunggu windows nak startup pun sejam tak masuk-masuk, Dah la banyak keje nak buat, Laptop pulak slow macam kura-kura, Bila bukak words tunggu 10 minit baru loading,Jika perkara ini berlarutan bermaksud besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah.

Windows slow sangat


#4- Blue Skrin

Blue skrin ni terjadi dalam macam-macam situasi.
1-   On terus keluar blue skrin
2-   Dah start, window dah keluar tiba-tiba blue skrin
3-   Kadang-kadang tengah guna computer buat kerja, blue skrin
  
Macam mana blue screen?

Contoh blue screen pertama

 
Contoh blue screen kedua

Contoh blue screen ketiga

=========================================

Sekiranya computer anda mengalami tanda-tanda seperti di atas,
Sila back up semua data penting anda di dalam external hard disc sebagai langkah berjaga-jaga..
Bak kata pepatah melayu, sediakan payung sebelum hujan.
Biar putih tulang, jangan putih mata..

Semoga info ini dapat membantu anda.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761

atau 

0123653285

Penulis : Syafry

SKRU TERSANGKUT PADA KIPAS LAPTOP


Aduan pelanggan kepada kami, apabila laptopnya tiba-tiba shutdown sendiri, cepat panas dan kipas laptopnya tidak berfungsi.

Setelah technician kami membuat free check keatas laptopnya, technician kami mendapati terdapat satu skru yang menghalang kipas laptopnya untuk berfungsi.

Nasib baik Pelanggan kami ini peka dengan masalah yang dihadapi olehnya, jika lambat bertindak, kemungkinan kerosakkan yang serius akan berlaku contohnya seperti kerosakkan motherboard.

Pelanggan kami ini dengan serius hendak kami repair laptopnya, Kami hanya membuat servis untuk laptopnya dan kos tidak melebihi Rm100, terkejut dia bila kami beritahu harga, disangkanya kehabisan beratus-ratus.

Pelanggan kami itu dengan reaksi muka yang sangat gembira dan berpuas hati, mengucapkan beribu-ribu terima kasih kerana membantu menyelesaikan masalah laptopnya, katanya tak sangka dengan buat servis sahaja boleh settle masalahnya, tak perlu tinggal laptop hanya 1-2 jam dah siap.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
📱Hotline : 
0377316761

atau 

0123653285 

Bagi yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 


📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis

SERVIS LAPTOP



Artikel ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu laptop panas bila on dalam 30 minit.

Jadi kami tanpa membuang masa terus servis laptop beliau untuk agar beliau boleh pakai laptop secepat mungkin dan tak perlu datang kali kedua untuk ambil balik laptop beliau

Alhamdulillah hanya 1 jam sahaja kami ambil masa untuk servis serta buat 20 point checklist untuk laptop beliau

APA BENDA YANG 20 POINT CHECKLIST NI?

Semalam pon kami ada beritahu tentang 20 point checklist, jadi kalau korang betul-betul nak tahu boleh datang ke kedai kami ye 







Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis






THERMAL PASTE MACBOOK KERAS MACAM BATU


Artikel ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu laptop nya cepat panas walaupon selalu servis. Harini kami dapat macbook untuk servis cuci dalam, bila buka macbooknya habuk tak berapa banyak macam kes semalam tapi thermal paste dah keras macam batu 😱😱

APA ITU THERMAL PASTE?

Thermal paste ialah sejenis cecair untuk memudahkan haba panas dari processor dan graphic chipset pindah ke heatsink lalu dibawa keluar melalui fan laptop

APA AKAN TERJADI BILA THERMAL PASTE JADI KERAS?

Apabila thermal paste jd panas akan menyebabkan pemindahan haba akan terhalang. Jadi lama-kelamaan akan merosakkan processor dan graphic chipset kerana haba panas tidak boleh keluar

Bila jadi kes ini akan menyebabkan kos repair menjadi lebih mahal daripada kos servis cuci sahaja. Kan senang mencegah dari mengubati 



Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis