Best tricks untuk Mac anda (9)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI
Tips 5 - KLIK SINI
Tips 6 - KLIK SINI
Tips 7 - KLIK SINI
Tips 8 - KLIK SINI

9. MEREKOD IPHONE ATAU IPAD ANDA

Image result for quicktime player

Dengan adanya Yosemite, kini anda boleh merakam apa sahaja yang berlaku pada skrin iPhone, iPad atau iPod touch anda, yang bukan sahaja berguna untuk developers untuk tujukkan aplikasi dan game yang mereka bina, tetapi juga boleh menjadi sesuatu yang bagus untuk perkara-perkara seperti membuat tutorial atau juga boleh rakam cara-cara untuk selesaikan bug yang ada supaya dapat membantu developer yang lain. 


Untuk menggunakan feature ini, anda hanya perlu connect kan peranti iOS anda ke Mac anda menggunakan cabel, kemudian launch kan QuickTime Player. Pilih New Movie Rcording dari menu Fail dan kemudian, jika ia belum di pilih untuk anda, pilih peranti iOS anda yang disambung sebagai "kamera" dari menu drop-down di sebelah butang rekod. Pilih sama ada anda ingin merakam bunyi (sama ada daripada internal atau external mic, atau audio iOS itu sendiri yang menghasilkan) dari menu yang sama, kemudian klik icon record. 

Sebaik sahaja anda selesai, anda boleh trim klip (⌘T) dan kemudian dengan mudah untuk share, sebagai contoh, Youtube.


Kalau ada soalan boleh :

Email : info@okcomputersolution.net

Whatsapp : 012 365 3285
Office Number : 03 7731 6761

Nanti ada awek yang jawab. Tak caye try la. Bila nak call? Dah lama tunggu.


Best tricks untuk Mac anda (8)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI
Tips 5 - KLIK SINI
Tips 6 - KLIK SINI
Tips 7 - KLIK SINI

8. MEMBUAT SHORTCUT PADA KEYBOARD ANDA 



Dengan adanya shortcut pada keyboard ia dapat menjimatkan masa, Malah takda limit pun nak buat shortcut tu! Jika terdapat pilihan menu tertentu yang anda gunakan sepanjang masa yang tidak mempunyai shortcut, anda boleh buat sendiri. 


Langkah-langkah :

Pergi ke System Preferences > Keyboard > Application Shortcuts. Klik butang + untuk menambah shortcut baharu. Anda boleh memilih aplikasi yang anda mahu dari drop-down list, tetapi anda kena tahu nama sebenar arahan menu untuk menaip dalam kotak sebelah, termasuk lah ejaan serta aksara yang betul. Akhir sekali, pilih gabungan kekunci unik untuk menggunakan sebagai shortcut baharu, dan klik Add. 


Video : 


Share je supaya pengguna Mac tau. Kalau korang guna windows, ambik trick ni pastu buat kat awek ke pak mertua ke yang guna Mac. Confirm dorang puji korang sebab korang power. hiks! 

Best tricks untuk Mac anda (7)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI
Tips 5 - KLIK SINI
Tips 6 - KLIK SINI


7. MENGGUNAKAN SPLIT SCREEN 




Bekerja dengan dua windows atau aplikasi side-by-side menjadi lebih mudah sejak adanya OS X 10.11 El Capitan, terima kasih kepada Split Screen View. Dengan menekan left-click pada green maximize button dekat sebelah atas kiri, anda boleh drag untuk letakkan pada belah kiri atau kanan. 

Kemudian anda perlu untuk memilih window atau aplikasi yang hendak di buka. 

Betul tu, kadang-kadang apabila diterjemah kan dalam bahasa melayu memang kurang faham, termasuk la dengan sis. BM spm sis pun dapat A biasa je. Kalau A+ confirm korang faham. Nah la bahasa english. We have to speaking you know. 


  1. Hold down the full-screen button   in the upper-left corner of a window. 
  2. As you hold the button, the window shrinks and you can drag it to the left or right side of the screen.
  3. Release the button, then click another window to begin using both windows side by side.

Bila dah translate tu, Ada jugak kurang faham dia. Sebab apa? Sebab kita nak tutorial, kita nak practical (padahal english tak power banyak lak alasan kau), Tak main la der teori ni. Biasa la, tak terlalu rajin nak memahami teori kan? Sama la dengan sis. Serious ni. 

Best tricks untuk Mac anda (6)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI
Tips 5 - KLIK SINI


6. TANDATANGAN DALAM PDF 


Ia mungkin abad ke-21, tetapi kita masih menggunakan tulisan pada sekeping kertas untuk bersetuju dengan segala macam perkara. Jika anda menggunakan PDF untuk sign, anda tidak perlu sign kemudian scan kemudian crop dan sebagainya. Anda sebenarnya boleh tandatangan dalam Mail. 

Drag PDF ke email yang anda hantar, hover over pada bahagian atas dan anda akan lihat ada button; klik, dan anda boleh lihat pelbagai pilihan Markup, termasuk untuk tandatangan. Best of all, anda boleh tambah tandatangan anda dengan memegang sekeping kertas yang anda dah sign di depan webcam Mac anda.

Kurang faham? Jom bahasa omputih pulak.



Steps to Electronically Sign a PDF Using Trackpad

  • Open the PDF file you need to sign in Preview.
  • Click on the toolbox icon toolbox and then the signature  icon.
  • Click on Create Signature > Click Here to Begin. Draw your signature on the trackpad. Click any key when finished. Click Done.
  • Click on the signature created to insert it into the PDF document. The signature can be moved or resized like a regular image.
Steps to Electronically Sign a PDF Using Camera

  • Open the PDF file you need to sign in Preview.
  • Click on the toolbox icon toolbox and then the signature icon.
  • Click on Create Signature > Camera. Sign your name on white paper and hold it to be visible to the camera. Preview will draw a virtual signature. Click Done.
  • Click on the signature created to insert it into the PDF document. The signature can be moved or resized like a regular image.
Tak faham lagi? youtube pulak la ok? 


Best tricks untuk Mac anda (5)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI

5. TYPE EXOTIC CHARACTERS



Seperti yang anda lihat huruf dan simbol yang ada pada keyboard anda, anda boleh menaip pelbagai aksara (charaters) khas. Anda mungkin telah biasa dengan menaip accents seperti café (sama ada jenis Option + E dan E sekali lagi atau pada OS X 10.7 atau tekan huruf E sehingga dapat pilihan yang lain).

Pergi ke Edit menu of most apps dan anda akan lihat Special Characters pada bahagian bawah. Panel ini akan beri anda akses kepada pelbagai simbol yang anda boleh masukkan ke dalam dokumen anda. tetapi tidak semua aplikasi atau sistem operasi yang mampu sokong, ini adalah kerana kebanyakannya sebahagian daripada Unicode standard. 


Emoji (menyeronokkan, mempunyai pelbagai watak yang terdapat di OS X 10.7 or later) adalah satu pengecualian yang ketara kepada cross-platform world. 



Accent
Key Strokes
Available Characters
Grave  `
option ` + the character
À È Ì Ò Ù à è ì ò ù
Acute  ´
option e + the character
Á É Í Ó Ú á é í ó ú
Circumflex ^
option i + the character
Â Ê Î Ô Û â ê î ô û
Tilde  ~
option n + the character
Ã Ñ Õ ã ñ õ
Umlaut ¨
option u + the character
Ä Ë Ï Ö Ü Ÿ ä ë ï ö ü ÿ

Key
Stroke
+Option
+Option-
Shift
Key
Stroke
+Option
+Option-
Shift
A
å
Å
0
º
B
¹
1
¡
Ž
C
ç
Ç
2
D

Î
3
£
Ð
E
´
4
¢
ð
F
ƒ
Ï
5
ƒ
Þ
G
©
6
§
þ
H
Ó
7
ý
I
ˆ
8
°
J

Ô
9
ª
·
K
š
– en dash
— em dash
L
¬
Ò
=
±
M
µ
Â
[
O
ø
Ø
]
P
¼
½
\
´
ª
Q
œ
Œ
æ
Æ
R
®
,
¾
¯
S
ß
Í
.
˜
T
Ý

;
Ú
U
¨
`
`
V
ˆ
×
/
÷
¿
W
X
œ
Y
¥
Á
Z
¸
Key
Stroke
+Option
+Option-
Shift
Key
Stroke
+Option
+Option-
Shift




Tunggu next trick kita tau!



Kalau ada soalan boleh :


Email : info@okcomputersolution.net

Whatsapp : 012 365 3285
Office Number : 03 7731 6761

Nanti ada awek yang jawab. Tak caye try la.