Dilema Seorang Student : Bagaimana Nak Beli Laptop?



Seiring dengan perkembangan zaman, teknologi juga kian pesat berkembang. Apatah lagi jika anda bergelar seorang pelajar terutamanya mereka yang melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi, anda sangatlah dituntut untuk bersikap lebih bijak dan intelektual. Dengan kemudahan seperti laptop masa kini, segalanya dihujung jari. Pelbagai kemudahan yang boleh digunakan oleh pelajar manfaat daripada sesebuah laptop, antaranya seperti :

1) Untuk memproses dan menyimpan data atau maklumat
2) Untuk memperoleh ilmu pengetahuan dan berita semasa
3) Untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik kuliah
4) Untuk memudahkan pelajar berkomunikasi secara maya dengan pensyarah mahupun rakan
5) Untuk dijadikan alat mengulang kaji pelajaran
6) Untuk memberikan hiburan dan kegembiraan kepada pelajar dikala sedang tertekan dengan jadual padat pembelajaran
7) Menjadi bahan penyebar dakwah sesama pelajar dan dunia luar


Sehingga hari ini, terdapat pelbagai jenis model laptop yang ada di pasaran. Tidak dinafikan juga, semua model ini adalah direka dengan kemudahan yang canggih dan sangat sesuai digunakan oleh seseorang pelajar. Jom kita lihat beberapa kriteria yang perlu diambil kira sebelum anda membuat keputusan untuk membeli laptop :)

1) Kenalpasti Model Laptop

Laptop ada berbagai jenis model dari beberapa jenis pengeluar. Antaranya Acer, Compaq/HP, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Sony dll. Kalau di Malaysia, laptop Acer paling ramai orang pakai, dan di peringkat dunia pula laptop Dell menjadi pilihan utama pengguna.

Rajin-rajinkan diri anda untuk berkunjung ke kedai komputer berhampiran atau jika anda menetap sekitar bandaraya Kuala Lumpur, boleh berkunjung terus ke plaza lowyat untuk survey model laptop yang sedang laris di pasaran. Selain itu, anda juga boleh membuat survey secara online dengan berkunjung ke blog dan forum komputer untuk mendapatkan senarai harga dan juga membaca review dari pengguna lain.

Kami cadangkan beberapa link di bawah sekiranya anda ingin membuat survey mengenai laptop.

- Lowyat.net (check bahagian pricelist)

- Lowyat.net (Mobile Computing)

- Lowyat.net (Notebook Garage Sales)

- PC Depot (pricelist)

Masa pc fair juga banyak jenis model laptop akan dijual. Oleh itu, jika ada masa anda boleh berkunjung juga ke pc fair untuk membuat survey.

2) Semak Harga

Kebiasaannya untuk harga RM 1400 dan kebawah laptop ini tidak disertakan dengan Original Window Operating System. Kebanyakannya pakai yang cetak rompak. Kalau ada pun selalunya akan disertakan Operating system yang Starter Edition sahaja. Kalau harga RM 1700 dan ke atas selalunya laptop tersebut akan disertakan dengan Original Operating System.


Tips Penting:- Kalau nak cek laptop anda guna Original OS boleh tengok di bahagian bawah laptop. Kalau ada COA (Certificate of Authenticity) dari Microsoft, maknanya WINDOWS ORI.

3) Semak Spesifikasi Laptop

a) Processor

Antara contoh processor yang biasa digunakan oleh kebanyakan laptop adalah seperti Intel dan AMD. Setiap jenis processor ini juga mempunyai generasi keluaran seperti Intel i3, i5, i7 dan banyak lagi sebelumnya, begitu juga dengan processor AMD. Lazimnya, AMD ini sangat sesuai untuk gaming.

b) Hard Disk Drive (HDD)

HDD adalah tempat simpanan data dan kebiasaannya mempunyai beberapa kapasiti pilihan seperti 320GB / 500GB / 640GB / 1TB / 1.5TB dan 2TB. Standard kelajuan bagi sesebuah HDD laptop selalunya RPM 5400, (RPM ni merujuk kepada Revolution per Minute). Selain itu ada juga HDD yang berkelajuan RPM 7200, RPM 10 000, RPM 15 000. Makin tinggi RPM maka makin laju dan mahal harga HDD tersebut.

c) RAM

RAM adalah singkatan kepada “Random Access Memory”, yang membawa maksud memori capaian rawak. RAM menyediakan ruang kepada laptop anda untuk membaca dan menulis data yang akan dicapai oleh CPU komputer anda (CPU – Central processing unit). Standard laptop untuk kerja yang melibatkan sedikit photo dan video editing, memadai dengan kapasiti 4GB. Kalau kerja anda setakat update blog, taip dokumen dalam Word, surfing internet, 2GB dah memadai.

d) Graphic Card

Kalau beli laptop yang ada graphic card canggih-canggih, pastikan anda membeli pakej tambahan warranty. Penting, sebab bila dah selalu sangat main game, kebarangkalian untuk graphic card rosak juga tinggi. Bukanlah tak tahan, cuma benda ni berkaitan dengan wear & tear, lagi banyak guna, jangka hayat hardware lagi rendah.

e) Lain-lain komponen

Skrin, Speaker, Web Cam, Bluetooth, Battery, Wireless dll biasanya tidak banyak mempengaruhi performance sesebuah laptop. Seperti contoh bateri laptop mempunyai beberapa jenis seperti 4-cell, 6-cell dan 9-cell. Jika inginkan bateri yang tahan lama pilih bateri 6-cell dan 9-cell. Skrin pula mempunyai banyak pilhan saiz dan yang paling popular adalah skrin saiz 14.0". Saiz yang besar memudahkan anda untuk membuat kerja editing dan sebaliknya juga untuk skrin bersaiz kecil sesuai untuk melakukan kerja-kerja yang mudah seperti surfing dan lain-lain.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang tips memilih laptop, panduan beli laptop, laptop untuk student, beli laptop, tips beli laptop, nak beli laptop, cara nak beli laptop, laptop untuk pelajar, panduan beli laptop baru, panduan membeli laptop, tip beli laptop, tip beli laptop baru, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution, ok computer solution shah alam


Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!
Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Bateri Laptop MSI

Please visit to our websites to see more testimonial for self satisfaction.

Product Description : 
Capacity : 10.8V 4400mAH
Color : Black
Type : Li-ion
Benefit :

  • Warranty 6 Month
  • Change one to one if product fail to operate
  • Money back guarantee
  • New OEM Product
  • Product tested before sell to customer

Kami menyediakan khidmat POS Adapter Charger ke tempat anda
di sekitar seluruh dunia
Sama ada di pejabat atau di rumah anda.
McDonalds, Pertronas, Caltex, atau di mana-mana sahaja, janji anda berpuas hati!
______________________________________________________


Tips- tips menjaga bateri

1)      Jika bateri anda baru - Pastikan bateri anda kosong sepenuhnya bila  pertama kali anda menggunakannya.

2)      Kemudian, TANPA ‘on’ laptop, cas bateri tersebut selama lapan 8 jam. Jika ‘indicator’ di laptop sudah menunjukkan bateri penuh, teruskan juga cas sehingga lapan 8 jam. Ingat, jangan sesekali ‘on’ laptop pada masa ini!

3)      Selepas lapan 8 jam, cabut adapter charger dari laptop, dan dengan HANYA menggunakan bateri, guna laptop sehingga bateri hampir habis. Ini akan menetapkan berapa banyak kuasa yang boleh disimpan dalam bateri tersebut.

4)      Selepas ini, anda boleh mengecas bateri seperti biasa iaitu sehingga indicator menunjukkan bateri sudah penuh 
    


Tabiat yang perlu dielakkan

1)    Elakkan dari selalu mengecas bateri - Setiap bateri laptop mempunyai jangka hayat lebih  kurang 300 ke 500 pusingan cas. 
      Cabut charger, gunakan kuasa bateri dan kemudian gunakan charger balik adalah satu pusingan. Anda dinasihatkan jangan menggunakan kuasa bateri sehingga habis sepenuhnya. Tinggalkan sekurang- kurang 5% dari kuasa yang ada. 
      Adalah lebih baik jika anda menggunakan bateri selama satu jam kemudian cas balik penuh (ini dikira satu pusingan).

2)    Pastikan bateri anda habis kuasa sepenuhnya setiap 30 pusingan cas. Kemudian cas semula. Ini akan membantu mengembalikan kuasa optimum bateri.

3)    Sekiranya anda merancang tidak menggunakan bateri untuk lebih dari 3 minggu, pastikan anda menyimpan sekurang kurangnya 50% kuasa dalam bateri itu. 
      Jika anda tinggalkan dengan kuasa yang penuh, bateri akan bengkak dan tidak boleh menyimpan banyak kuasa lagi.
      Jika anda tidak menyimpan kuasa langsung, dikhuatiri bateri tidak boleh dicas semula.

4)     Elakkan kepanasan - Kepanasan boleh mengurangkan kapasiti menyimpan kuasa bateri. Jangan guna laptop di permukaan yang memerangkap haba seperti kain, kusyen, kulit, sofa, peha anda, selimut dan lain lain. 
      Gunakan notebook cooling pad dan pastikan permukaan yang anda gunakan tidak mempunyai habuk.

5)     Elakkan terlebih cas (overcharging) - Overcharging akan menyebabkan kepanasan dan mengurangkan kualiti bateri. Cabut charger bila ‘indicator’ sudah menunjukkan bateri penuh.

Jika anda merasakan tips ini berguna, sila share dengan kawan-kawan anda agar semua orang mendapat manfaatnya

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
014 236 3761 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

ACER ASPIRE V5-touch...


Acer Aspire V5 (touch skrin) 'NEW' hendak dijual!!!







Jenis model acer terbaru ini sesuai untuk tujuan kerja kerja pejabat, gaming, melayari
internet dan facebook dan sebagainya,.

beg dari ACER juga didatangkan sekali percuma!!...

Berikut adalah spesifikasinya :

Processor
CPU : Intel Core i5-3337U (1.80 GHz, 3 MB L3 Cache, up to

2.70 GHz)
Chipset : Mobile Intel? UM77 Express

Graphic System
Graphic Card : nVidia GeForce GT 710M (2 GB GDDR3)

Display
Size : 14 inch WXGA (1366x768) LED
Type : Glare
Touch Screen : Yes

Main Memory
Memory : 4 GB DDR3L Memory Bus 1600 MHz

Hard Disk Drive
Hard Disk : 500 GB 5400 RPM

Optical Disc Drive
Drive : DVD Writer (Dual Layer Support)

Web Camera
Details : HD Webcam

Port & Interface
USB 2.0 : 2
USB 3.0 : 1
HDMI : Yes
Card Reader : Multi-In-1

Connection
Wireless Lan : Atheros AR5BWB222
Bluetooth : Yes
LAN : Yes

Battery
Type : 4-Cell
Capacity : 2500 mAh

Keyboard : Backlit keyboard

Speaker: Dolby Advanced Audio

Tambahan Perisian PERCUMA : Microsoft Office 2010, video

player, music player, skype, browser, free anti-virus.

Harga Pasaran : RM2500
Harga Terkini : Cost to Cost RM2000 sahaja nak habiskan stok
Siapa cepat dia dapat

Unit yang tinggal: 1 daripada 10

Warranty : 1 Year warranty from Acer
beg dari ACER juga didatangkan sekali percuma!!...
SMS/ Whatsappp/ Komen /PM
012 3653285


Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
014 236 3761 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver


Repair Laptop Asus X552C



Asus X552C mempunyai reka bentuk yang menarik dan agak besar saiz skrinnya. Walaupun dikategorikan sebagai laptop baru keluar, namun ianya masih tak terlepas daripada masalah berkaitan motherboard. Jom kita lihat semula spesifikasi laptop terbaru keluaran Asus ini.

Processor: Intel Core i5-3337U 3rd Generation (3M Cache, 1.8 GHz up to 2.70 GHz)
Processor Bus Speed: 5 GT/s
RAM: 4 GB DDR3
Hard Disk: 500 GB HDD (5,400 rpm)
Screen Type: HD LED Glare Panel Screen
Screen Size: 15.6 Inch
Screen Resolution: 1366x768
Display Card: Intel HD Graphics 4000

Sangat menarik dengan processor 3rd generation, laptop model ini mampu memberikan prestasi maksima. Untuk masalah motherboard seperti 'Autoshutdown', 'Autorestart', 'On but no display', 'Cannot On', kami akan memberikan penyelesaian utama iaitu menukar chipset grafik laptop dengan yang baru dan ORIGINAL. Ya betul ORIGINAL..



Chipset grafik ini adalah otak yang mengawal visual yang keluar ke skrin laptop anda. Chipset grafik ini letaknya pada motherboard. Oleh kerana chipset grafik Asus adalah dari jenis yang canggih, yakni bukan biasa biasa saja, jadi chipset ini cepat panas kerana banyak bekerja, ditambah dengan heatsink dan fan yang berhabuk maka mudahlah chipset ni terbakar atau rentung. Kami mempunyai kepakaran menukar chipset ini menggunakan mesin yang telah kami import dari luar negara.


Anda juga boleh menggunakan kaedah yang confirm elok iaitu tukar motherboard baru
tetapi harganya menjulang tinggi sehingga mencecah RM700, RM900 dan ke atas.
Dengan jaminan hanya 3 bulan.
Sanggup ke anda??

Jangan tertipu dengan harga murah di pasaran, ada juga yang boleh repair chipset ini dengan menggunakan kaedah:

- heat gun
- reball
- reheat
- resolder

Ya masalah ini boleh dibaiki dengan kaedah di atas tetapi ketahanannya sangat rendah dan mudah rosak semula. Ini kerana kami juga pernah melakukan perkara yang sama, tetapi pasal tak tahan customer
asyik datang balik, jadi kami ambil keputusan untuk membuat kaedah menukar chipset sahaja. Ini adalah kerana kaedah tukar chipset mempunyai kelebihan seperti :

Faedah kepada customer :

- Dapat chipset baru
- Jaminan 3 bulan (sama macam tukar motherboard baru)
- Tahan lama
- Harga berpatutan

Faedah kepada kami :

Customer happy tak datang balik pasal masalah sama

Berikut antara contoh laptop model Asus yang lain dan sudah kami selesaikan masalah laptop mereka :





Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang asus x552c, repair motherboard, laptop asus x552c, repairing motherboard, repair laptop asus, repair mobo, laptop asus, repair laptop, repair motherboard laptop, asus laptop, repair laptop motherboard, motherboard, asus notebook, asus netbook, asus computer, laptop repair, laptops, computer service, baiki laptop, laptop rosak, motherboard rosak, motherboard laptop rosak, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
014 236 3761 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!