Cara Simpan Mouse (Tetikus) Dengan Betul


Semua orang yang menggunakan komputer pasti menggunakan tetikus.

Tanpa tetikus bagaimana mahu menggunakan komputer?

Namun begitu hanya segelintir sahaja yang mengetahui cara simpan mouse dengan betul.

Ramai yang bertanya kami cara menjaga mouse yang terbaik.

Di sini kami kongsikan video 40 saat untuk perkongsian anda.

Ingat, kongsikan ilmu ini dengan orang lain ya?

5 Langkah Nak Upgrade RAM Apple Macbook Pro Anda!

Apple Macbook terkenal dengan design dan prestasinya yang sangat menarik. Kini kebanyakan rakyat Malaysia yang menetap di Lembah Klang khususnya telah beralih daripada laptop biasa kepada Macbook Pro atau Air kerana sangat memudahkan kerja mereka.

Bagi pengguna Apple Macbook ini sendiri akan merasai betapa selesa dan enaknya menggunakan perkakas elektronik daripada Apple rekaan Steve Jobs ini. Tetapi perasankah anda? Macbook yang anda gunakan semakin perlahan dek kerana banyaknya aplikasi yang up to date serta banyak fail dan data dalam Macbook anda? Jadi, bagaimana nak bagi Macbook anda ini sepantas arus sungai yang deras?

Mari lihat 5 langkah yang mudah ini di bawah :



1. Anda cuma memerlukan satu unit screw driver phillips (mata halus).
2. Longgarkan kesemua 10 skru yang terdapat pada bahagian bawah Macbook anda.
Nota :- a. 7 unit 3 mm skru
            b. 3 unit 13.5 mm skru
3. Pastikan anda sediakan satu bekas kecil untuk menyimpan kesemua skru ini.



1. Perlahan-lahan anda tarik penutup belakang Macbook sehingga ia telah terbuka sepenuhnya.




1. Gunakan penyepit atau klip untuk mencungkil connector bateri ke atas.
2. Cungkil perlahan-lahan dari kiri ke kanan sehingga ia terbuka.
3. Jika kuku anda masih panjang, boleh gunakak kuku sahaja.
Nota :- Kenapa perlu buka connector bateri?
Jawapan : Untuk langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan litar pintas.



1. Tolak kedua-kedua klip RAM tersebut secara perlahan-lahan sehingga ia pop ke atas.


1. Kemudian, tarik RAM tersebut secara lurus daripada soket-nya.
2. Proses yang sama seperti di atas untuk RAM yang kedua.
3. Akhir sekali, ulang langkah 5 ke atas untuk proses pemasangan RAM Macbook anda.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tips :-

 Cara untuk cek kapasiti dan nilai RAM yang terdapat pada Macbook anda.



sumber gambar :
- ifixit
- google




Artikel ini adalah bagi mereka yang mencari apple macbook slow, perlahan, laju, upgrade, ram, hard disk, rosak, macbook pro, macbook air, imac, screen, crack




Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Service Pickup & Deliver di Kuang, Sg.Buloh

Kali ini kami menyelesaikan masalah satu unit PC milik En.Sazalizan di mana juga pemilik kilang buatan besi angkut untuk lori sampah dan binaan.

Masalahnya cuma di mana bila beliau ON sahaja komputernya terus tiada paparan yang keluar daripada monitor.

Jadi, kami mengambil sedikit masa untuk memastikan masalah yang sebenar berpunca daripada kilat yang terkena kawasan kilang ini dan terus efek kepada motherboard komputer ini.

Jika kita tidak mempunyai pendinding daripada kilat, masalah sebegini akan terjadi kepada setiap perkakas komputer kita. Pastikan anda mempunyai 'Automatic Voltage Regulator' untuk memastikan arus elektrik berada dalam keadaan stabil setiap masa.

Langkah yang diambil untuk membaiki komputer En.Sazalizan ini adalah menggantikan motherboard komputer beliau yang telah rosak kepada motherboard yang baru.

Katanya, kerja-kerja melibatkan nilai ribuan ringgit dilakukan di dalam komputer beliau ini, jadi beliau amat memerlukan penggunaan komputernya.

Masalahnya ternyata telah selesai setelah kami menukar motherboardnya kepada yang baru. 



Jika anda ada masalah seperti di atas, boleh hubungi kami di nombor tertera di bawah :

Zul
0142363761

atau 

Office
0377316761

Boleh juga email ke
info@okcomputersolution.net

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Jenama Laptop Terbaik Harus Anda Beli...

Baiklah, kebiasaanya pembeli akan menilai laptop berdasarkan jenama, rekabentuk, prestasi, warna dan harga. Pada kali ini, saya cuma berkongsi pengalaman saya sebagai penjual laptop sambilan.
Lakaran Menggunakan Pensil 2B...!

Petua
Buat sedikit "research" top 10 atau top 5 laptop yang paling anda suka.
Saya berikan contoh top 10...
1. Asus
2. Fujitsu
3. Apple
4. Dell
5. Toshiba
6. HP
7. Lenovo
8. NEC
9. Samsung
10. Sony
Kemudian, daripada top 10, cuba anda pilih 5 yang paling anda suka.
Saya senaraikan 5 contoh pilihan saya sendiri.
1. Asus
2. Dell
3. Samsung
4. NEC
5. Fujitsu
Daripada 5 pilihan, pecahkan kepada 3 pilihan paling disukai.
Saya berikan contoh pilihan 3 terbaik. ( pilihan saya sendiri )
1. Asus
2. Dell
3. Fujitsu
Akhir sekali, pilih salah satu yang terbaik daripada 3 pilihan.
Petua ini top 10, top 5 dan top 3 adalah berdasarkan 5 perkara : 
1. Jenama
2. Prestasi ( jenis CPU, kelajuan CPU dan RAM,  ciri-ciri moden contohnya USB 3.0, HDMi )
3. Rekabentuk ( berkotak / aerodinamik / nipis )
4. Warna / corak ( gelap / cerah / batik / wooden effect / country style )
5. Harga yang ditawarkan ( bergantung pada bujet )
Perkara yang perlu dielakkan ketika membeli laptop
1. Jangan beli kerana disebabkan kawan-kawan ramai beli, jenama tersebut banyak di kedai-kedai komputer, kerana kata-kata promoter...sebaliknya beli kerana anda sudah betul-betul yakin jenama laptop yang akan anda beli itu adalah yang terbaik setelah dikaji / servey.
2. Jangan beli kerana cadangan / pujukan dari penjual / promoter kedai tersebut. Untuk pengetahuan anda, 80% penjual adalah kurang jujur dan hanya memikirkan keuntungan. Servey dahuli di forum internet, cari masalah dan kelebihan sesuatu jenama laptop yang ingin dibeli.
3. Jangan sesekali merasakan "....ah! semua laptop sama je...! harga je ada murah ada mahal" Setiap pengeluar menghasilkan produk untuk perniagaan iaitu mencari keuntungan jualan, maka buatlah kerja "servey" beberapa tempat / kedai sebelum anda yakin untuk membelinya. Jangan terlalu cepat percaya dengan iklan / promosi / kata-kata manis jurujual yang kononya ia paling baik.
4.  Elakkan membeli jenama laptop yang ditawarkan dengan harga murah sedangkan spec yang diberikan adalah sama seperti jenama laptop lain tetapi harganya mahal dan berpatutan dengan spec diberikan. Kebiasaanya laptop begini amat mudah rosak walaupun spec yang diberikan sangat bagus. Contohnya, sepatutnya spec diberi adalah pada harga RM1,300 tetapi harga ditawarkan jauh lebih murah. Hati-hati dengan perkara terselindung seperti ini!
5. Beli berdasarkan tujuan penggunaan!. Sekiranya untuk kerja-kerja menaip, internet dan blogger, harga RM1, 200 hinga 1, 400 adalah memadai. Sekiranya tugasan berkaitan designer, pilihlah yang berharga RM2,000 hingga RM4,000 yang menjanjikan prestasi optimum. Jika anda sukakan Photoshop, Premiere dan sepertinya, saya cadangkan pilih jenama Apple.
OS dan Perkakasan - 3 perkara asas untuk optimumkan sebuah laptop.

1. Operating System- Pilih OS siri 64 Bit dan yang paling baik dalam kelasnya.
Contohnya Windows 7 Ultimate 64 Bit ataupun Windows XP Pro 64Bit.
2. Processor - AMD atau Intel. Kelajuan 1600Mhz hingga 1800Mhz, memadai untuk tugasan seperti menaip, blogger, melayari internet di laman sosial dan kerja-kerja ringan yang lain. Saya lebih suka memilih Processor AMD kerana ianya lebih cekap dan laju serta menjimatkan bateri....Disamping itu amat lancar untuk kerja-kerja suntingan video / audio dan foto. Terdapat juga Procesor yang boleh menjana kuasa sehingga 3.6Ghz, terpulang pada kemampuan dan tujuan anda membelinya.
3. Memory ( RAM ) - Pilih jenis terkini, iaitu DDR3. Menaiktaraf RAM kepada saiz lebih besar adalah bagus, namun anda haruslah membaca dahulu buku panduan disediakan untuk menegtahui saiz terbesar yang mampu ditampung oleh laptop yang ingin dibeli. Contohnya, saiz paling tinggi yang mampu ditampung adalah 8GB DDR3 1600Mhz PC3-12800. Maka, ikut spec bacaan Mhz dan PC3 serta tidak melebihi 8GB. ( PC3 bermaksud, ia dari jenis DDR3 dan data per saat bersamaan 12.8Mbps....manakala, Mhz adalah kelajuan detik jam per saat ). Lihat pada tajuk Perbezaan RAM.


" Semoga panduan ringkas ini mampu membantu anda dalam memilih Laptop / Netbook pilihan hati "
Macam mana?  Dah faham ke?, sila komen di ShoutBOX Soalan atau Komen dibawah!
Setakat ini, laptop yang paling best saya pakai Dell Inspiron M501R  bersaiz skrin 15.6" inci LED, processor AMD Phenom II X4 Quad-Core, Blu-Ray Disc dan menggunakan RAM 6GB RAM masa tahun 2010 dulu! Fuh...memang power! Amat sesuai edit foto dan video, apatahlagi bermain game...Model macam ni dah tak keluar dah sekarang...tapi saya yakin akan ada lagi versi seterusnya dari AMD!



sumber gambar : www.asus.com
sumber gambar : uygarr.blogspot.com
sumber gambar : laptop-computer-planet.com
sumber gambar : www.notebookzone.hu
sumber gambar : techywhack.com

Sumber artikel  : http://mycetc.blogspot.com/2011/12/jenama-laptop-terbaik.html



Mudah percaya pada tawaran software percuma terutama Antivirus?





Adakah anda suka dan mudah percaya pada tawaran perisian percuma terutama anti virus?? Jangan download sebarang!!

Kebiasaannya pengguna mudah suka dan tertarik serta mudah percaya dengan tawaran software percuma yang diberikan terutama anti virus. Perisian yang di beri percuma itu sebenarnya mempunyai tempoh had yang digunakan. Ia juga dikategorikan sebagai program shareware yang bertujuan untuk memberi peluang kepada pengguna untuk membelinya. Apabila perisian itu tamat tempoh anda di nasihatkan untuk beli perisian itu kerana antivirus itu akan bertukar menjadi virus dan ia akan mendatangkan masalah kepada laptop seperti laptop akan menjadi lembab untuk berfungsi.


Masalah ini sering berlaku kepada pelajar yang menuntut di IPT. Kebanyakan dari mereka menganggap anti virus percuma ini sama seperti anti virus berbayar. Sebenarnya terdapat banyak perbezaan yang ketara. Antaranya dari segi 'protection' atau keselamatan yang disediakan. Selalunya anti virus yang berbayar ini mempunyai anti spyware dan firewall. Sebaliknya jika menggunakan anti virus percuma ia tidak berfungsi dengan sepenuhnya  dan laptop anda mungkin berpontensi di jangkiti virus. Virus juga mampu merosakkan laptop anda secara tidak sedar.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang anti virus, anti virus percuma,  virus laptop free,  anti virus free, download free anti virus, anti virus software, antivirus software, free anti virus download, contoh anti virus, free antivirus, ok computer solution, computer solution shah alam, kedai komputer shah alam, kedai komputer di shah alam, repair laptop shah alam, pickup and delivery service, pickup and delivery, delivery service 

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Jenis-jenis Virus



Virus komputer adalah sebuah istilah umum untuk menggambarkan segala jenis serangan terhadap komputer.
Elakkan komputer anda dari serangan virus ini!!

Virus merupakan sebuah program yang ditulis dengan tujuan untuk memasuki komputer tanpa pengetahuan atau kebenaran pengguna. Ia digunakan kerana virus akan bercantum kepada fail atau sektor boot dan menggandakan dirinya untuk merebakkan jangkitan. Virus ini  terdapat dalam pelbagai jenis.  Ia juga boleh dikategorikan dari cara kerjanya.


Contoh virus yang sering menyerang komputer pengguna ialah seperti worm. Worm merupakan lubang keamanan atau celah kelemahan pada komputer kita. Cara virus ini menyerang ialah dengan menduplikatkan dirinya pada hard disk dan membuat sumber daya komputer (hard disk) menjadi penuh. Selain itu, virus trojan juga sangat bahaya. Ia adalah sebuah program yang memungkinkan komputer kita di kontrol oleh orang lain melalui jaringan internet. Antara kesan-kesan yang dialami oleh komputer akibat daripada virus worm dan trojan ialah skrin komputer akan memaparkan mesej yang tidak biasa kelihatan, muzik atau bunyi yang pelik akan dimainkan secara rawak. Virus ini juga boleh menyebabkan memori yang ditunjuk kurang dari yang sepatutnya, program atau fail yang sedia ada akan hilang dan yang paling penting ia menyebabkan fail dalam komputer rosak. Selain daripada virus worm dan trojan, spyware juga turut memainkan peranannya. Spyware merupakan program yang dipasang dalam komputer anda samada dengan kebenaran ataupun tidak kerana ia mampu melakukan proses tertentu secara terselindung. Kesan dari virus spyware ini boleh menyebabkan pertambahan bilangan spam atau lebih dikenali dengan nama 'adware'.


Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang virus komputer, jenis virus, jenis-jenis virus, jenis virus komputer, virus, contoh virus komputer, apakah virus komputer, definisi virus komputer, computer virus, ok computer solution, computer solution shah alam, kedai komputer shah alam, kedai komputer di shah alam, repair laptop shah alam, pickup and delivery service, pickup and delivery, delivery service

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Bagaimana Cara Virus Menjangkiti Komputer ?


                                  

Terdapat pelbagai cara untuk virus menjangkiti komputer.  Adakah anda tahu bagaimana??

Virus merupakan sebuah  momok yang perlu diwaspadai oleh pengguna agar keadaan komputer sentiasa terjaga dengan baik. Virus juga boleh mencemarkan program dan fail data supaya ia berfungsi dengan pelik, tidak berfungsi langsung atau mengakibatkan kerosakan bila di jalankan. Virus ini dapat menjangkiti komputer dengan pelbagai cara seperti melalui e-mail, download, internet, WiFi (lan, WLAN),  pengiklanan online seperti dengan mengklik pada sesetengah iklan virus dapat menjangkiti kepada komputer.


                                     

Para pembuat virus sebahagian besar memanfaatkan media internet sebagai cara untuk menyebarkan virus buatan mereka dengan tujuan tertentu. Cara ini merupakan salah satu cara yang paling efektif. Internet juga membolehkan para user mengakses data dengan jangkauan seluruh dunia.  Antara cara lain untuk virus menjangkiti komputer ialah melalui e-mail. Ini kerana membuka e-mail sahaja komputer anda boleh di serang virus, spyware atau malware.  Lebih-lebih lagi pada e-mail yang disertakan attachment.  Selain itu, virus juga boleh menjangkiti komputer melalui cara download.


Hal ini berlaku pada sesetengah pengguna yang gemar memuat turun perisian percuma seperti lagu-lagu format mp3 secara percuma, permainan komputer percuma dan lain-lain. Melalui laman web yang menyediakan perkhidmatan download itu juga berkemungkinan besar fail yang di download itu mempunyai spyware dan malware. Ia akan bertambah  bahaya jika hanya mengklik pada sesebuah iklan. Sekarang banyak cara untuk memperkenalkan iklan yang membuat para pengguna teruja dan akan terus mengklik pada iklan tersebut. Berhati-hati. Bukan semua iklan itu benar.  Dengan hanya mengklik sahaja komputer anda dalam bahaya.


Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang bagaimana virus menyerang komputer, cara virus menyerang komputer, cara virus, virus, cara komputer terkena virus, ok computer shah alam, ok computer solution, kedai komputer shah alam, kedai komputer di shah alam,  repair laptop shah alam, pickup and delivery service, pickup and delivery, delivery service

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!