[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop. Pada minggu lalu, seorang pelanggan yang lebih selesa dipanggil Uncle David telah datang ke kedai repair laptop Damansara bersama PC Desktop milik syarikat di tempat kerja. 


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 1

Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Damansara, beliau mengatakan bahawa apabila cucuk port pada PC Desktop tiada paparan screen yang menyebabkan beliau berasa agak bimbang justeru tidak dapat menggunakan PC tersebut dalam keadaan seperti biasa hanya kerana masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop.


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2

Jadi, Uncle David segera melayari internet mencari kedai repair laptop Damansara yang tidak jauh daripada tempat kerjanya untuk membantu menyelesaikan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop

Pada akhirnya beliau menjumpai kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution yang terletak di Damansara Perdana. 

Beliau memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan Uncle David, technician segera membuat diagnose terhadap PC Desktop itu bagi mengenal pasti masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3


Technician dapati bahawa tiada apa masalah pada paparan screen dan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop yang diluahkan oleh Uncle David itu hanyalah berpunca daripada port cable yang tersalah cucuk. 


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 4

Tambahan pula, technician juga dapati desktop usb tidak berfungsi (no function) dengan baik yang menyebabkan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop berlaku. 

Oleh itu, technician mencadangkan pada Uncle David untuk Format & Backup PC Desktop kerana kemungkinan ia berpunca daripada USB yang tidak function. 

Oleh yang demikian, Uncle David mengatakan hasratnya yang mahu Format Clean PC Desktop agar masalah No Display Dell Inspiran PC Desktop atau masalah lain tidak berlaku dalam jangka masa yang terdekat.  

Format adalah satu proses di mana hard disk akan di clear-kan/hapuskan daripada segala sektor yang rosak dan installation software yang telah di install sepanjang penggunaan PC Desktop.

Segala data dalam hard disk akan terhapus/di kosongkan dengan cara delete atau format partition hard disk lalu akan di-create semula partition tanpa sebarang data apa pun.
  
Ia tidak akan memasukkan data ke dalam sektor yang rosak apabila sistem operasi baru dipasang. 

Kebiasaannya format dilakukan ketika laptop/macbook/desktop diserang virus, keinginan untuk upgrade sistem operasi yang sedia ada dan data-data yang sukar untuk dihapuskan.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop, masa yang diambil untuk technician Format Clean & install windows diambil dalam 3-4 jam mengikut queue.

Kini, masalah No Display Dell Inspiron PC Desktop tidak berlaku sama sekali dan proses Format Clean & Installation Windows berjaya dilakukan tanpa sebarang masalah.


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5

[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 6

Uncle David sangat berterima kasih kepada OK Computer Solution / kedai repair laptop Damansara kerana membantu menyelesaikan masalah utama beliau iaitu No Display Dell Inspiron PC Desktop dan bantu Format Clean & Install Windows sehingga PC Desktop kelihatan dalam keadaan yang baik. 


[SOLVED] NO DISPLAY DELL INSPIRON | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 7

Apabila pelanggan happy dan berpuas hati dengan hasil kerja kami, kami di kedai repair laptop Damansara juga gembira. 




-->> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah NO DISPLAY seperti DELL INSPIRON PC DESKTOP?

-->> Nak kami diagnose secara PERCUMA?


-->> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?


Anda boleh hubungi OK Computer Solution


03-77316761 / 012-3653285


PG43, Perdana Shopping Centre,

Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

- 4 minit dari IKEA

- 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
- 3 minit dari tol LDP Damansara
- 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :


Isnin - Jumaat (10 am - 9 pm)

Sabtu (10 am- 6 pm)




OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51. Pada 2 minggu yang lalu, kedai repair laptop damansara telah menerima sebuah laptop Acer Aspire A515-51. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 1

Semasa pelanggan kami tiba di kedai repair laptop damansara, beliau mengatakan bahawa laptop miliknya sedang menghadapi masalah yang mana beliau Cannot Enter Windows. 

Hal ini menyebabkan beliau tidak boleh menyiapkan tugasan kerja menggunakan laptop Acer Aspire tersebut. 

Oleh itu dalam keadaan sedih dan kecewa akan masalah yang dihadapi oleh laptop Acer Aspire, beliau segera melayari laman facebook mencari kedai repair yang mampu membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 sehingga menjumpai pages OK Computer Solution.

Beliau memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan pelanggan kami itu, technician membuat diagnose terhadap laptop Acer Aspire dengan mencari punca berlakunya Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 dan didapati bahawa Windows tersebut sudah corrupt. 

Oleh yang demikian, technician kami di kedai repair laptop damansara mencadangkan pada beliau untuk upgrade Hard Disk (HDD) yang lama kepada SSD agar masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 dapat diatasi. 

APA ITU SSD?


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2


Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3



Apabila seseorang itu Upgrade Hard Disk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hard Disk yang biasanya. 

[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 4


1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHD



KELEBIHAN SSD:


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5



1. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 
(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringan


Oleh itu, kebanyakkan kedai akan memberikan jaminan waranti selama 3 tahun dan keatas bagi Solid State Drive (SSD) yang dibeli.


Kami juga telah menawarkan harga yang berpatutan dengan jaminan (warranty) 3 tahun kepada pelanggan itu. Jadi sekiranya ada sebarang masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 selepas pemasangan SSD, pelanggan boleh menghantar semula laptop mereka dengan kami di kedai repair laptop damansara. 

Dalam pada itu, pelanggan bersetuju untuk upgrade Hard Disk (HDD) kepada SSD 480GB agar masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 tidak menjadi penghalang lagi untuk beliau menyiapkan tugasan kerja. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 6

Seterusnya, beliau turut meminta bantuan kami untuk service clean dust laptop tersebut memandangkan sudah terlalu lama beliau tidak menghantar laptop Acer Aspire untuk service clean dust & tukar thermal paste.


APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

  • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
  • Tukar Thermal Paste
  • Sudah tidak panas/overheating
  • Sudah tidak berbunyi
  • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal Paste ; 

Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.

Fungsi Thermal Paste ;

Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.
Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51, masa yang diambil oleh technician untuk service clean dust dan pindahkan HDD kepada SSD 480 GB termasuk installation lebih kurang 3 hingga ke 4 jam.
Tambahan pula, technician juga membuat pengujian (test) terhadap laptop Acer Aspire selepas service clean dust dan pindahkan HDD kepada SSD 480 GB agar tidak berlaku lagi masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51.

Pelanggan kami di kedai repair laptop damansara sangat lega, gembira dan berpuas hati kerana beliau dapat menggunakan laptop Acer Aspire yang sudah service dan upgrade HDD kepada SSD 480 GB dalam keadaan baik-baik saja. 
Beliau juga mengucapkan terima kasih kerana sudah berjaya membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51
Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair laptop damansara turut gembira. 

-->> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah CANNOT ENTER WINDOWS seperti ACER ASPIRE A515-51?

-->> Nak kami diagnose secara PERCUMA?


-->> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?


Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya


03-77316761 / 012-3653285


PG43, Perdana Shopping Centre,

Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

- 4 minit dari IKEA

- 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
- 3 minit dari tol LDP Damansara
- 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :


Isnin - Jumaat (10 am - 9 pm)

Sabtu (10 am- 6 pm)




OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA

[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK

Kedai Repair Macbook menyelesaikan masalah Magsafe 2 85W Repair Cable rosak/koyak

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Magsafe 2 85W Repair Cable rosak/koyak. Pada minggu lalu, seorang pelanggan Macbook kami telah datang ke kedai repair Macbook bersama Magsafe 2 miliknya yang sudah kelihatan seperti tidak berfungsi oleh kerana cable rosak/koyak.


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 1


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 2

Semasa pelanggan kami itu tiba di kedai repair Macbook, beliau terus meluahkan bahawa Magsafe 2 85W miliknya sudah rosak/koyak akibat daripada sering menggulung cable dalam keadaan yang tidak teratur. 

Oleh itu, beliau sudah tidak boleh menggunakannya kerana risau dan bimbang akan berlaku sebarang perkara yang buruk sekiranya masih menggunakan Magsafe 2 tersebut. 

Tambahan pula, beliau mengatakan bahawa kos untuk membeli Magsafe 2 yang baru agak tinggi dan merasakan rugi sekiranya membeli Magsafe yang baru sedangkan ia masih boleh digunakan. 

Jadi, tanpa membuang masa beliau berusaha melayari internet (Google) mencari kedai repair Magsafe yang tidak jauh dari tempat kerjanya agar memudahkan beliau menghantar dan mengambil semula Magsafe tersebut sehingga menjumpai kedai repair Macbook atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution.

Beliau memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif dari pengguna Macbook serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. 
Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan pelanggan kami di kedai repair Macbook, admin meminta beliau untuk meninggalkan Magsafe tersebut kurang daripada 2-3 hari bekerja agar technician dapat membuat kerja dengan lebih teliti lalu menyelesaikan masalah Magsafe 2 85W Repair Cable rosak/koyak tanpa sebarang cela.


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 3

[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 4

[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 5

[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 6

Cable Magsafe rosak/koyak/putus memang akan membuatkan seseorang itu berasa stress dan tertekan terutamanya semasa ingin menyiapkan tugasan kerja dalam keadaan Macbook yang perlu disambungkan dengan Magsafe. 

Disamping itu, Cable Magsafe yang rosak/koyak/putus ini ada kalanya masih boleh digunakan akan tetapi memerlukan kesabaran tinggi kerana ia mungkin perlu " adjust cable " sedikit ketika mahu mengecas Macbook.

Rata-rata diantara pengguna Macbook masih tidak tahu bahawa apabila Cable Magsafe rosak/koyak/putus, mereka hanya perlu repair atau menukarkan saja cable tersebut dengan yang baru tanpa membazirkan wang beratus-ratus hanya demi seketul Magsafe. 

Magsafe sama seperti adapter laptop. Ianya perlu dijaga dengan baik agar kualiti Magsafe/Adapter tersebut kekal/bertahan dalam jangka masa yang lebih lama.


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 7

Langkah-langkah elakkan Magsafe/Adapter rosak/koyak/putus :


  • Jangan meletakkan Magsafe/Adapter bersepah di merata-rata tempat
  • Jangan meletakkan Magsafe/Adapter berhampiran air atau sebarang cecair
  • Jangan biarkan Magsafe/Adapter bersimpul bagi mengelakkan cable daripada koyak
  • Jangan biarkan sehingga Magsafe/Adapter overheating (cabut dan tutup suis selepas bateri sudah caj dengan penuh)
  • Jangan meletakkan Magsafe/Adapter di atas permukaan fabrik 

      *semasa Macbook/Laptop sedang caj

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Magsafe 2 85W Repair Cable rosak/koyak, kurang daripada 1 jam proses repair cable Magsafe 2 dengan menukarkan cable Magsafe yang sudah rosak/koyak kepada cable yang baru.


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 8


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 9

Kini sudah tiada masalah lagi dengan Magsafe 2 yang rosak/koyak sehingga dapat memberi tekanan kepada seseorang itu ketika mahu mengecas Macbook atau menyiapkan tugasan kerja sambil Macbook disambungkan dengan Magsafe. 


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 10

Pelanggan kami itu berasa sangat gembira dan berterima kasih kepada kami di kedai repair Macbook kerana sudah bantu menyelesaikan masalah Magsafe 2 85W Repair Cable rosak/koyak sehingga kelihatan seperti membeli Magsafe yang baru keluar dari kotak.


[SOLVED] MAGSAFE 2 85W REPAIR CABLE | KEDAI REPAIR MACBOOK 11

Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair Macbook turut gembira diatas kesenangan pelanggan.


Jangan buang Magsafe original anda yang dah koyak kabelnya!

Jangan beli Magsafe OEM yang tak original!

Nak beli Magsafe baru Original tapi harga mencecah RM300?

Kami ada penyelesaian!

Kami tukar kabel anda kepada baru!

Semua jenis Magsafe

Magsafe 1 45W
Magsafe 1 60W
Magsafe 1 85W

Magsafe 2 45W
Magsafe 2 60W
Magsafe 2 85W 

Untuk semua jenis Macbook

Macbook Pro 13
Macbook Pro  15
MAcbook Pro 13 retina
Macbook Pro 15 Retina

Macbook Air 11
MAcbook Air 13

Tunggu apa lagi?

Pastikan yang original!

Jangan bazir beli barang tak original kalau kita boleh repair

.
✔Buka Setiap Isnin - Sabtu (Ahad Cuti)
✔F2F Diagnosis 10.00am -9.00pm
✔Checking Problem Free 👍
Boleh Whatsapp >>> http://601157856448.wasap.my

OK COMPUTER SOLUTION