WEH IPHONE AKU CEPAT HABIS BATERI

Hi, hakak kembali lagi dan masih dalam topik IPHONE. Kenapa nak ngupas-ngupas pasal iPhone eh? Takda modal ek? Uish buat apa la nak borak takda modal, Ni hakak nak share supaya kita ada 'knowledge' tentang barang yang kita guna baru la tak kena tipu dengan mudahnya ha gituuuu!
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Nama yang tertera tiada kaitan dengan yang hidup atau mati)

Raju : Wah! Mer dah pakai iphone la kau.

Mer : Uish mestilah. Tapi aku ada masalah sikit la dengan iPhone ni.

Raju : Kenapa Mer? What happen to you? 

Mer : Jangan la poyo sangat speaking dengan aku. Ni ha cepat sangat la habis bateri.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mesti pernah en cakap pasal bateri iPhone cepat habis. Tapi tau ke sebab sebab nya? Tak? Ni la nak share ni!

Memiliki iPhone memang menyeronokkan, tahukah anda ada sebab bateri iPhone cepat rosak. iPhone memang terkenal dengan kualiti fungsinya, ia juga sukar untuk mengalami masalah kelancaran apabila menggunakannya. Namun demikian, bateri iPhone juga senang rosak atau lebih pendek umurnya jika kita salah menggunakannya. Apakah sebab beteri iPhone cepat rosak? Mungkin dibawah adalah penyebabnya yang selalu anda lakukan pada iPhone anda itu.

iPhone

1. Jangan Guna sehingga habis atau 0% bateri

Ada pendapat mengatakan baik untuk cas bateri bila smartphone anda betul-betul kehabisan bateri, cara ini salah sepatutnya bateri harus di cas dari lingkungan 15-30 % jika anda tetap menggunakan sehingga mencapai 2-0 % menyebabkan bateri anda perlu bekerja kuat dan memendekkan usianya.
Membiarkan iPhone menyala lama


2. Membiarkan iPhone menyala lama

Untuk pengetahuan, lampu pada skrin dan camera menggunakan kuasa yang tinggi. Nyalaan lampu berskala besar ini meningkatkan suhu dan penggunaan kuasa bateri. Bateri akan cepat panas dan penggunaan pada suhu tinggi memendekkan usianya. Anda perlu berhati-hati terutama berkaitan setting nyalaan skrin, mungkin ada aplikasi yang anda terinstall menggangu setting nyalaan screen anda.


3. Jangan gunakan iPhone suhu melampau

Suhu yang melampau dimaksudkan sebagai terlalu panas atau terlalu sejuk. Anda perlu tahu, peranti elektronik sangat sensitif, suhu yang melampau memberikan cabaran kepada bateri untuk berfungsi. Penggunaan ketika suhu melampau membuatkan bateri cepat mengalami masalah. Untuk mengelakkan berlaku suhu melampau, anda boleh menggunakan aplikasi yang mengesan suhu bateri dan memilih waktu yang sesuai untuk menggunakannya. Selain itu, bermain permainan game yang lama juga boleh meningkatkan suhu bateri.

4. Menggunakan wi-fi dan Bluetooth kerap

Sebenarnya kedua fungsi ini juga penting, kalau boleh ada yang ingin sentiasa membuka 2 fungsi ini. Sebenarnya jika anda terlalu kerap menggunakan 2 fungsi ini juga boleh memberi tekanan kepada iPhone dan bateri anda. Hal ini kerana, 2 fungsi ini mempunyai fungsi utama lain iaitu mencari network/ device berdekatanya. Walaupun anda sedang tidur ia akan sentiasa mencari di kawasan berdekatanya. Bayangkan betapa penat bateri anda melakukan kerja dan mungkin bleh memendekkan hayat bateri anda.


5. Kawal kecerahan Screen anda


Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, dalam iPhone skrin adalah komponen paling banyak mempunyai sistem cahaya dan penggunaan pencahayaan lebih 50% dari badan iphone itu sendiri. Sifat cahaya adalah mengeluarkan haba dan skrin pula dekat dengan bateri Iphone anda. Ianya hanya bersebelahan hanya dilapis oleh lapisan litar. Penggunaan pencahayaan kecerahan 100% maksimum sangat tidak sesuai, apa yang lebih baik jika anda menggunakan kurang dari 80% dan paling baik anda gunakan sekitar 50%. Jika anda ingin mudah, anda boleh set kan auto brightness supaya ia automatik cerah di kawasan luar rumah dan lebih malap di kawasan gelap.

kredit : ZonCyber

So, korang dah baca kan? Dah tau kan sikit pasal punca kenapa iPhone cepat habis bateri. Cer share kat member yang selalu 'ngomel-ngomel' pasal bateri iPhone dia. Takkan nak hado knowledge sengsorang ye dok?

IPHONE ORIGINAL VS REFURBISHED

Image result for iphone refurbished or new
(sumber : google)



Hi! Ni sis nak share la sikit kan. Zaman la ni ramai bebenor yang dok nak pakai iphone kan? Tapi ramai yang tak beli Iphone Original malah beli yang Refurbished. Refurbished itu macam mana pula ye? Apa kebende lak tu? Ha tu yang sis nak share dengan uolls ni.







Refurbished dan Original tiada beza luaran.


Ada orang anggap refurbished ni barang tiruan. Sebenarnya tidak.



Refurbished ni masih lagi barang ori, cuma beberapa bahagian dalaman dah dibaiki kepada barang yg elok.






Ada dua jenis REFURBISHED : Official dan tak official.

Paling banyak dijual sekarang ni ialah refurbished tak official.

Kalau nampak iPhone 5 atau 5S yang dijual kat Insta murah-murah, dan dilabel sebagai "set baru", 99% kemungkinan itu refurbished tak official.

Korang kena tahu, Apple dah stop production iPhone 5 dan 5S sejak setahun setengah yang lalu, tak mungkin masih berlambak 'stok baru' dijual.

Refurbished Tak Official ni konsep dia macam ni :

Motherboard Apple yang ori, dimasukkan dalam sparepart iPhone yang BUKAN dpd Apple (Tak ori), di-packaged balik, dan dijual dgn harga murah.





Ada jugak Refurbished Official.

Refurbished Official ni konsep dia sama je, cuma sparepart yang diganti adalah sparepart ori daripada Apple.

Biasanya Official Refurbished ni akan ditulis terang-terang kat kotak atau website dgn ayat APPLE CERTIFIED PRE-OWNED.

Official Refurbished dijual balik dgn harga yang agak murah, tapi sangat jarang dijual di Malaysia, kecuali pada waktu-waktu tertentu.





Risiko refurbished tak official :

Memang geram tengok kat Insta ada orang jual iPhone set baru dgn harga murah tak masuk akal, tapi kita kena tahu apa risiko dia.

Disebabkan set iPhone refurbished ni dah diganti dgn sparepart third-party (Bukan daripada Apple), of course la kualitinya tak sebaik set original yang betul-betul ori.

Antara masalah yg boleh berlaku pada set refurbished ialah skrin yang lebih mudah retak/pecah, butang yang cepat rosak, masalah bateri kembung atau bateri cepat mati.

Bukan nak kata kalau beli refurbished akan terus rosak, tapi kemungkinan untuk ada kerosakan lebih tinggi berbanding set original.







Masalah terbesar : Set refurbished tak official biasanya tak di-cover dalam official warranty.

Benda ni senang nak faham. Semua jenis barang Apple yang dibukak body atau dibaiki selain daripada Apple Service Center, maka akan ditamatkan warranty serta-merta.

Rugilah, baru beli set baru dah tak dilindungi oleh warranty.



kredit : Facebook.



Sekian sahaja ye sis share-share dengan uolls pasal ORI VS REFURBISHED. Jangan segan segan ye share artikel ni. Kita berkongsi dengan yang lelain jugak.

Eh? Iphone uolls ada masalah? WS di 0123653285 untuk 'story' sikit masalah iphone tu.

KENAPA LAPTOP SAYA SENANG PANAS?



Image result for laptop panas
    Panas merupakan salah satu musuh terbesar bagi laptop. Panas yang berlebihan dari sebuah komputer riba boleh menggangu prestasi dari komputer riba itu sendiri, dah tentunya juga boleh menganggu prestasi dari penggunannya. Berbanding dengan sebuah PC, komputer riba cenderung lebih mudah panas. Kerana biasanya sebuah PC masih mempunyai ruang di dalamnya yang boleh digunakan untuk peredaran udara, sehingga peredaran udara pada PC cenderung lebih baik berbanding dengan laptop. Sementara laptop dengan reka bentuk yang lebih nipis dan minimalis,automatik menyebabkan komponen yang ada di dalamnya menjadi sangat padat, sehingga peredaran udara di dalamnya kurang begitu baik. Kali ini saya akan memaparkan beberapa perkara yang boleh menyebabkan laptop menjadi cepat panas.
Mungkin beberapa perkara yang saya utarakan di bawah ini merupakan beberapa hal dari sekian banyak kes penyebab laptop cepat panas. Tentu saja ulasan berikut ini berdasarkan pengalaman saya pribadi dan di ambil dari beberapa sumber. Berikut merupakan beberapa perkara yang boleh menyebabkan laptop anda cepat panas.

APAKAH PUNCA LAPTOP CEPAT PANAS?

Punca Laptop Cepat Panas

1. Lamanya Waktu Penggunaan

Kita tentunya sudah tahu, penggunaan laptop dalam jangka masa yang lama boleh mencetuskan peningkatan suhu pada komponen - komponen yang ada pada laptop. Apalagi jika laptop digunakan untuk kerja berat, seperti bermain games atau untuk keperluan reka bentuk grafik , ini lebih mempercepat laptop menjadi panas.

2. Peletakan Laptop Kini Digunakan

Kadang-kadang kita asal pakai saja laptop kita disembarang tempat, tanpa memberi perhatian kepada kesan atau tidaknya pada prestasi laptop kita. Peletakan laptop pada kedudukan sedang digunakan menjadi penting kerana boleh memberi kesan pada peredaran udara yang ada di dalam laptop tersebut. 
Image result for laptop on bed
Misalnya kita sering menggunakan komputer riba dan diletakkan di atas katil ataupun diatas bantal, ini boleh menghalang peredaran udara pada komputer riba yang kesannya adalah mempercepatkan proses pentingkatan suhu panas pada komponen - komponen didalamnya. Cara penggunaan seperti itu yang terus - menerus boleh menyebabkan menumpuknya kotoran pada bahagian-bahagian yang ada di dalam komputer riba, semisal pada heatsink processor .

3. Kipas Tidak Berfungsi Normal




Kipas yang tidak berfungsi dengan normal merupakan salah satu penyebab cepat panasnya laptop ketika digunakan, kerana jika kipas tidak berfungsi dengan normal, maka akan menyebabkan hawa panas didalam laptop terkumpul dan sukar untuk keluar kerana peredaran yang tidak baik dan tidak berfungsi dengan kipas untuk mengalirkan hawa dingin pada komponen didalam laptop. Masalah seperti ini biasanya timbul kerana banyaknya kotoran yang terkumpul pada kipas yang boleh memperlampat prestasi dari kipas itu sendiri.

4. Thermal Paste Kering


video

Kita tahu bahawa salah satu komponen yang cepat panas pada laptop adalah pada bahagian processor , nah biasanya pada bahagian atas processor diberi semacam gel yang disebut thermal paste yang betujuan untuk mengurangkan atau mengurangkan panas yang dihasilkan oleh processor . Apabila laptop masih baru, biasanya tidak ada masalah pada terma pastenya , tetapi setelah melewati masa pemakaian yang lama, lama - kelamaan thermal paste akan mengering, dan ini akan memberi kesan pada panas yang dihasilkan processor itu sendiri.

kredit : ARNLPTP http://bit.ly/2i1uItm 
KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI "OK COMPUTER SOLUTION"

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??

Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO yang telah menggembirakan pengguna-pengguna laptop dan macbook pada tahun 2008 sehingga sekarang.

MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??









Kami juga mudah di hubungi :

   

  #kami mempunyai 12 cawangan di semenanjung Malaysia

REPLACEMENT WIFI CARD MACBOOK PRO



(wifi card) 

Baiklah, kali ini kami akan berkongsi dengan anda mengenai salah satu #JobOfTheDay kami mengenai menukar wifi card pada Macbook Pro.

 

APAKAH SITUASI YANG DI ALAMI?

Sebelum ini, Encik Saufi Yusuff mengalami masalah tidak boleh melayari internet kerana Macbook Pro beliau tidak mahu connect dengan wifi yang ada. Ia menyukarkan Encik Saufi untuk membuat kerja-kerja beliau yang memerlukan internet serta mencari info-info yang dikehendaki. Jadi, Encik Saufi menggunakan telefon bimbit beliau untuk melakukan segala kerja yang ada. Agak sukar bagi Encik Saufi untuk menggunakan telefon bimbit kerana faktor umur yang meningkat. 


Lalu Encik Saufi beritahu kepada kawannya mengenai masalah yang dihadapi. Kawan kepada Encik Saufi mencadangkan Encik Saufi membawa Macbook Pro beliau ke kedai Ok Computer Solution (OKCS) cawangan Damansara Perdana kerana ia berdekatan dengan tempat tinggal Encik Saufi. 



APAKAH YANG PATUT DILAKUKAN?


Dengan segera Encik Saufi bersetuju untuk ke OKCS. Sampainya Encik Saufi di OKCS, juruteknik (technician)  terus periksa masalah yang dihadapi oleh Encik Saufi dan dapati bahawa Wifi Card tidak berfungsi dengan baik. Juruteknik mencadangkan supaya wifi card tersebut perlu tukar ke yang baharu. Encik Saufi bersetuju dengan cadangan juruteknik OKCS.


LANGKAHNYA?

Ikuti langkah-langkah yang dilakukan oleh juruteknik :

1. Buka cover pada bahagian belakang.



2. Kemudian, Buka skru-skru yang ada pada bahagian bateri dan keluarkan bateri supaya tiada berlaku sebarang kerosakan atau kejadian yang tidak diingini pada bahagian motherboard.



3. Setelah bateri dikeluarkan, Buka skru pada bahagian yang menyambungkan skrin kerana untuk mengetahui semua wifi card macbook pro terletak pada bahagian bawah skrin.


4. Setelah keluarkan skrin, buka bahagian bawah dengan berhati-hati dan anda akan nampak wifi card di situ. Gambar di bawah merupakan gambar wifi card yang dikeluarkan. 


(wifi card baru dan wifi card lama)


5. Setelah pasang wifi card yang baru, pasang semula skrin, skru-skru serta bateri yang telah di buka tadi. Pasang dengan teliti serta berhati-hati supaya tiada yang tertinggal untuk dipasang dan tiada kerosakan yang berlaku. 


Kemudian, hidupkan atau erti kata lain 'turn on' macbook anda dan periksa pada bahagian wifi. Adakah nama wifi yang ingin disambungkan telah tertera? Sambungkan pada wifi yang anda inginkan. 




HASIL KERJA KAMI 

6. Wifi telah berjaya disambungkan dan anda boleh melayari internet seperti biasa.



Setelah semua proses berjaya dilakukan, pihak OKCS menelefon Encik Saufi untuk memberitahu mengenai Macbook Pro beliau telah tidak mempunyai sebarang masalah lagi untuk melayari internet dan meminta Encik Saufi untuk mengambil Macbook Pro beliau. 


Encik Saufi telah datang ke OKCS dan pihak juruteknik telah terangkan proses serta langkah yang dilakukan kepada Encik Saufi. Encik Saufi sangat berpuas hati kerana selepas ini Encik Saufi boleh melayari internet seperti biasa dan melakukan kerja-kerja beliau. 


KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI "OK COMPUTER SOLUTION"

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??

Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO yang telah menggembirakan pengguna-pengguna laptop dan macbook pada tahun 2008 sehingga sekarang.

MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??









Kami juga mudah di hubungi :
 
     

  #kami mempunyai 12 cawangan di semenanjung Malaysia



INSTALL MAC OS SIERRA





Artikal kali ini melibatkan macOS Sierra yang menjadi topik hangat di Malaysia mahupun di luar negara semenjak dilancarkan pada 20 September 2016. 

Ia merupakan versi penuh yang berbeza dengan versi Beta. Walaubagaimanapun, terdapat ramai yang mengalami beberapa isu setelah mereka menaik taraf daripada Mac OS X kepada macOS Sierra. Antara isu yang menjadi masalah kepada pengguna Mac adalah terdapat aplikasi-aplikasi yang digunakan tidak dapat berfungsi dengan baik atau langsung tidak berfungsi setelah menggunakan macOS.

Disini kami akan menyenaraikan yang boleh upgrade OS kepada OS Sierra :
  • MacBook Pro (2010 dan seterusnya)
  • MacBook Air (2010 dan seterusnya)
  • Mac Mini (2010 dan seterusnya)
  • Mac Pro (2010 dan seterusnya)
  • MacBook (Late 2009 dan seterusnya)
  • iMac (Late 2009 dan seterusnya)


BAGAIMANA BOLEH TERJADI???

Walaupon ada macbook dalam senarai yang boleh upgrade ke OS Sierra, tetapi kadang2 customer download installer Sierra tak habis atau mereka tidak pandai untuk upgrade sendiri. Jadi akan menyebabkan macbook mereka jadi hang atau tidak boleh on bila sudah upgrade ke OS Sierra.


CARA PENYELESAIAN

Kami akan install balik OS Sierra kepada mereka yang macbooknya yang sudah hang atau tak boleh on bila upgrade OS Sierra


MACBOOK SEMASA INSTALL MAC OS SIERRA





MACBOOK SELEPAS INSTALL MAC OS SIERRA




HASIL KERJA KAMI

Berikut di bawah adalah antara macbook yang telah berjaya kami baiki. Plastik yang ada di skrin Macbook adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses pembaikan.















KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI "OK COMPUTER SOLUTION"

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??

Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO yang telah menggembirakan pengguna-pengguna laptop dan macbook pada tahun 2008 sehingga sekarang.


MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??


















Kami juga mudah di hubungi :
    
        


   #kami mempunyai 12 cawangan di semenanjung Malaysia