TIPS MENINGGALKAN RUMAH MENJELANG HARI RAYA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Artikel kali ini akan membincangkan tentang tips meninggalkan rumah menjelang hari raya.

Anda semua pasti tidak sabar ingin bertemu dengan keluarga di kampung halaman pada musim raya nanti kan?Tapi jangan lupa dengan rumah yang ditinggalkan pulak.Di sini kami menyediakan 10 tips meninggalkan rumah menjelang hari raya.


1.Pastikan rumah sentiasa berkunci
Sebelum anda meninggalkan rumah,pastikan rumah anda telah dikunci rapi dan tutup semua tingkap yang ada serta kunci pagar dengan kunci yang tidak rosak.


2.Tutup tong gas
Sebelum anda meninggalkan rumah,pastikan tong gas telah ditutup.Hali ini bagi mengelakkan kebocoran gas berlaku.



3.Menjaga kebersihan kolah
Sekarang ini banyak kes demam denggi telah berlaku dan meragut nyawa beribu-ribu manusia.Sebagai langkah pencegahan,anda haruslah menjaga kebersihan kolah supaya nyamuk aedes tidak mudah membiak.


4.Simpan barang berharga di tempat yang selamat
Sudah semestinya anda mempunyai barang berharga di rumah.Anda juga dinasihkan supaya menyimpan barang berharga di tempat yang selamat.


5.Pasang lampu untuk keselamatan rumah
Seterusnya anda perlu pasang lampu untuk keselamatan rumah.Walaupun kebanyakannya akan berkata ianya membazir elektrik dan sebagainya.Tapi anda ingin bayar bil lampu yang tak seberapa ataupun ingin kehilangan barang berharga yang lain?


6.Pastikan rumah bersih daripada sampah-sarap
Sebelum anda meninggalkan rumah,pastikan rumah anda bersih daripada sampah-sarap.Hal ini dapat menimbulkan keselesaan buat diri anda dan jiran sekeliling anda.


7.Sentiasa membawa telefon bimbit
Perkara ini pernah berlaku walaupun ianya kedengaran pelik sikit.Jangan lah sampai terlupa bawa telefon bimbit pulak.Nanti tak pasal-pasal kena patah balik atau kena beli telefon raya pulak.


8.Jangan lupa servis kereta
Kita sudah sedia maklum bahawa perjalanan balik ke kampung merupakan perjalanan yang sangat lama dan jauh,bergantung pada tempat-tempat korang.Lagi-lagi nak tempuh jem pulak.Memang lama lah cerita dia.Jadi,sebelum memulakan perjalanan,pastikan anda dah servis kereta.Nanti takda lah kereta berhenti tengah jalan.


9.Baju raya sepatutnya dah ada dalam beg
Nampak pelik lah kalau anda nak balik kampung untuk menyambut hari raya,tapi terlupa bawa baju raya?Hahaha.Jangan biarkan hal ini berlaku.


10.Maklumkan kepada jiran tetangga
Sekiranya anda ingin meninggalkan rumah dalam jangka masa lama,sila maklumkan kepada jiran tetangga atau buat laporan polis sebagai langkah keselamatan.


Itulah 10 tips meninggalkan rumah daripada pihak kami.Semoga anda dapat memulakan perjalanan dengan tenang dan selamat.

Di kesempatan ini,pihak OK Computer Solution mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin.




-->> SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI<<--

-->>Nak diagnos secara percuma?

-->> Tercari-cari OKCS KL?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL




[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK AIR A1466 | REPAIR MACBOOK CHERAS

Kedai repair Macbook Cheras bantu tukar bateri Macbook Air A1466.


Artikel ini membincangkan tentang tukar bateri Macbook Air A1466.
Kali ini OKCS akan berkongsi dengan anda semua satu kisah tukar bateri Macbook Air A1466.Kes ini memang kami sering terima.Untuk pengetahuan anda semua,bateri Macbook Air ada jangka masa yang tertentu.

 [SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK AIR A1466 | REPAIR MACBOOK CHERAS 1
Macbook Air A1466
Baru-baru ini tuan punya Macbook Air A1466 ini singgah di page facebook OK Computer Solution Kuala Lumpur dan menceritakan masalah Macbook Air beliau.Beliau menceritakan tentang bateri Macbook Air A1466 yang bermasalah itu."Saya ingin dapatkan servis tukar bateri Macbook Air A1466 di OKCS Kuala Lumpur.Boleh saya tahu berapakah harga bagi servis penukaran bateri dan berapa lama masa yang diambil?Kerana saya perlu siapkan kerja saya dengan kadar segera."

Kami menyarankan supaya beliau membawa Macbook Air tersebut ke kedai repair Macbook Cheras supaya kami dapat menggantikan bateri tersebut.Setelah beliau bersetuju dengan saranan kami,proses tukar bateri Macbook Air A1466 berjalan seperti biasa.


 [SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK AIR A1466 | REPAIR MACBOOK CHERAS 2
Batteri yang telah dikeluarkan
Setelah kami tukar bateri Macbook Air A1466,Macbook Air tersebut dapat digunakan seperti sediakala.Banyak aplikasi yang telah diinstall dalam Macbook Air A1466.Tuan Macbook Air A1466 sangat berpuas hati dengan servis yang kami berikan.Apa yang penting adalah, kepuasan pelanggan sangat dititikberatkan oleh kami di kedai repair Macbook Cheras.


 [SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK AIR A1466 | REPAIR MACBOOK CHERAS 3
Setelah bateri ditukar


 [SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK AIR A1466 | REPAIR MACBOOK CHERAS 4
Pelanggan yang berpuas hati

-->> Nak tukar BATERI MACBOOK AIR A1466?

-->>Nak diagnos secara percuma?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR MACBOOK CHERAS?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL





[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG

Kedai repair Desktop Ampang bantu tukar hard disk Apple Imac 21.


Artikel ini membincangkan tentang tukar hard disk Apple Imac 21.
Ramai yang tak tahu, selain repair laptop,kedai kami juga menerima kes tukar hard disk Apple Imac 21.Baru-baru ini kami di kedai repair Desktop Ampang menerima sebuah Apple Imac 21 yang mana nak tukar hard disk.

Kami diberitahu bahawa hard disk Apple Imac 21 tidak berfungsi.Tuan punya Apple Imac 21 meminta supaya hard disk tersebut ditukar kepada yang baru kerana desktop tersebut merupakan aset company.Disebabkan hard disk desktop tersebut telah rosak,semua kerja telah tertangguh.

[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 1
Technician sedang menaggalkan skrin


[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 2
Skrin yang sedang dialihkan keluar


Apple Imac 21 ini dikatakan tidak boleh berfungsi dengan baik.Ketika kedai repair Desktop Ampang terima Apple Imac 21 tersebut,pihak technician kami diagnos masalah desktop tersebut.Rupa-rupanya hard disk di dalam desktop tersebut telah rosak.Pihak kami menyarankan supaya hard disk tersebut ditukar dengan yang baru.Setelah keputusan telah diambil,kami memulakan kerja untuk menukar hard disk tersebut kepada yang baru.


[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 3
Technician kami sedang diagnos desktop


[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 4
Proses mengeluarkan hard disk

[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 5
Hard disk Apple Imac 21

Setelah tukar hard disk Apple Imac 21,desktop tersebut dapat digunakan seperti sediakala.Banyak aplikasi yang telah diinstall dalam Apple Imac 21.Proses tukar Hard disk Apple Imac 21 juga tidak mengganggu data yang ada di dalamnya.Tuan punya Apple Imac 21 juga sangat berpuas hati dengan kerja pihak kami. Apa yang penting adalah, kepuasan pelanggan sangat dititikberatkan oleh kami di kedai repair Desktop Ampang.


[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 6
Setelah hard disk diganti

[SOLVED] TUKAR HARD DISK APPLE IMAC 21 | REPAIR DESKTOP AMPANG 7
Pelanggan yang berpuas hati

-->> Nak tukar HARD DISK APPLE IMAC 21?

-->>Nak diagnos secara percuma?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR DESKTOP AMPANG?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL












[SOLVED] SKRIN ASUS X45U PECAH | REPAIR ASUS PUDU

Kedai repair Asus Pudu menyelesaikan masalah skrin Asus X45U pecah.


Artikel ini membincangkan tentang skrin Asus X45U pecah.
Hal seperti ini sering berlaku sekiranya kita terleka sikit dan meletakkan laptop merata-rata.Bagi sesiapa yang belum tahu,skrin asus mudah pecah sekiranya terjatuh atau terpijak kerana lapisan skrin tersebut agak sensitif.Baru-baru ini kami menerima kes skrin Asus X45U pecah akibat terpijak.

[SOLVED] SKRIN ASUS X45U PECAH | REPAIR ASUS PUDU 1
Skrin Asus X45U pecah


Kami diberitahu bahawa skrin Asus X45U pecah kerana tuan Asus tersebut terpijak skrin itu semasa berjalan.Di saat itu juga dia harus menyiapkan tugasan yang banyak dan hal ini mengakibatkan kerja-kerjanya tergendala.Memang terus jadi kelam kabut dia memikirkan jalan penyelesaian untuk skrin Asus X45U pecah itu.

Kemudian, setelah Asus sampai ke kedai repair Asus Pudu,kami menyarankan supaya skrin tersebut ditukar.Apabila tuan punya Asus X45U telah bersetuju dengan cadangan kami,proses penggantian skrin pun diteruskan.

[SOLVED] SKRIN ASUS X45U PECAH | REPAIR ASUS PUDU 2
Proses mengganti skrin


Dengan hanya mengambil masa beberapa minit,kami berjaya menyelesaikan masalah skrin Asus X45U pecah. Tuan punya Asus pun boleh sambung semula menyiapkan semua kerja yang tertunggak sebelum ini. Kami di kedai repair Asus Pudu berasa berpuas hati kerana dapat menyelesaikan masalah tuan punya Asus tersebut. 


[SOLVED] SKRIN ASUS X45U PECAH | REPAIR ASUS PUDU 3
Skrin yang telah diperbaharui


[SOLVED] SKRIN ASUS X45U PECAH | REPAIR ASUS PUDU 4
Pelanggan yang berpuas hati

-->> Anda ada masalah SKRIN ASUS X45U PECAH?

-->>Anda inginkan diagnos secara percuma?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR ASUS PUDU?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL









[SOLVED] BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE | REPAIR ASUS MALURI

Kedai repair Asus Cheras menyelesaikan masalah bateri Asus X451 tak boleh charge.


Artikel ini membincangkan tentang bateri Asus X451 tak boleh charge.
Perkara ini adalah masalah yang sering berlaku sekiranya bateri anda telah tamat tempoh.Untuk pengetahuan anda, bateri Asus mempunyai tempoh masa yang tertentu bergantung kepada kekerapan penggunaannya.Seperti kes yang kedai kami terima baru-baru ini iaitu bateri Asus tak boleh charge.

[SOLVED] BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE | REPAIR ASUS MALURI 1
Batteri Asus X451 yang telah dikeluarkan


Kami diberitahu bahawa bateri Asus X451 tak boleh charge dan laptop ini akan mati sendiri sekiranya charge dicabut daripadanya.Menurut cerita daripada tuan punya Asus X451, katanya Asus X451 ini telah lama digunakan dengan kerap. Ketika dia sedang charge laptopnya,dia menyedari bahawa bateri Asus X451 tak naik-naik . Asus pula memang nak guna cepat sebab nak guna untuk buat kerja. Memang kelam kabut lah jawabnya. 

Kemudian, lepas Asus sampai ke kedai kami di kedai repair Asus Maluri, kami pun terus diagnos apa masalah sebenar. Ternyata, bateri tersebut telah tamat tempoh.Kami mencadangkan kepada tuan punya Asus X451 supaya menggantikan bateri tersebut kepada yang baru.Apabila tuan punya Asus X451 telah bersetuju dengan cadangan kami,proses penggantian bateri pun diteruskan.


[SOLVED] BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE | REPAIR ASUS MALURI 2
Perbezaan bateri lama & baru


Dengan hanya mengambil masa tak sehari,kami berjaya menyelesaikan masalah bateri Asus X451 tak boleh charge. Tuan punya Asus pun boleh sambung semula menyiapkan semua kerja yang tertunggak sebelum ini. Kami di kedai repair Asus Maluri berasa berpuas hati kerana dapat menyelesaikan masalah tuan punya Asus tersebut. 

[SOLVED] BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE | REPAIR ASUS MALURI 3
Proses mengganti bateri Asus X451


[SOLVED] BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE | REPAIR ASUS MALURI 4
Pelanggan yang berpuas hati


-->> Anda ada masalah BATERI ASUS X451 TAK BOLEH CHARGE?

-->>Anda inginkan diagnos secara percuma?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR ASUS MALURI?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL













[SOLVED] BACKUP & FORMAT MACBOOK PRO A1534 | REPAIR MAC CHERAS

Kedai repair Mac Cheras bantu Backup & Format MacBook Pro A1534

Artikel ini membincangkan tentang servis Backup & Format MacBook Pro A1466.


Ramai daripada anda semua pasti tidak tahu bahawa kami juga menyediakan servis backup dan format data bagi Macbook Pro A1534.Anda pastinya akan merasa tertekan sekiranya laptop anda tiba-tiba jem masa anda tengah khusyuk buat kerja.Baru-baru ini kedai kami menerima Macbook Pro A1534 untuk servis format dan backup.

Tuan punya MacBook Pro ni datang ke kedai kami dan menceritakan masalahnya kepada kami. Selain itu, beliau juga memberitahu bahawa MacBook Pro beliau telah dikawal oleh Mac Keeper. Apa yang dirisaukannya adalah Mac Keeper ini telah menghalang dia membuat kerja. Kami di kedai repair Mac Cheras memberi cadangan untuk backup semua data yang diperlukan dan format balik Macbook Pro beliau.

Setelah tuan punya MacBook Pro ni yakin dan percaya dengan prestasi kedai kami, tanpa membuang masa beliau bersetuju untuk backup dan format Macbook Pro A1534 dengan kami.Kami juga telah berjaya menghapuskan MacKeeper yang berada dalam Macbook Pro beliau.


[SOLVED] BACKUP & FORMAT MACBOOK PRO A1534 | REPAIR MAC CHERAS1
Macbook Pro yang selesai backup & format



Setelah selesai backup & format Macbook Pro A1534 ini,ternyata kelajuan MacBook pro ini semakin bertambah. Banyak aplikasi yang diinstal dalam MacBook boleh digunakan dengan cepat tanpa perlu menunggu lama. Tuan punya MacBook Pro juga sangat berpuas hati dengan perbezaan kelajuan sebelum ini. Apa yang penting adalah, kepuasan pelanggan sangat dititikberatkan oleh kami di kedai repair Mac Cheras.


[SOLVED] BACKUP & FORMAT MACBOOK PRO A1534 | REPAIR MAC CHERAS 2
Pelanggan kami yang berpuas hati



-->> Anda ada masalah laptop selalu jem?

-->> Nak BACKUP & FORMAT MACBOOK PRO A1534?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR MAC CHERAS?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL



[SOLVED] UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278 | REPAIR MAC AMPANG

Kedai repair Mac Ampang bantu upgrade SSD MacBook Pro A1278


Artikel ini membincangkan tentang upgrade SSD MacBook Pro A1278.
Ramai yang tak tahu, selain upgrade RAM, anda juga boleh upgrade SSD MacBook/laptop untuk meningkatkan lagi prestasi ke tahap maksima sehingga 200% lajunya. Cuba anda bayangkan macam mana lajunya tu! Baru-baru ini kami di kedai repair Mac Ampang menerima sebuah MacBook Pro yang mana nak upgrade SSD.

Pada mulanya tuan punya MacBook Pro ni datang untuk install OSX yang baru sahaja sebab katanya ruang dalam hard disk dah nak penuh. Selain itu, beliau juga memberitahu bahawa MacBook Pro beliau agak slow. Apa yang lebih parah, MacBook Pro ini digunakan untuk membuat kerja-kerja editing dan design yang mana memerlukan aplikasi yang berat seperti Photoshop dan lain-lain. Kami di kedai repair Mac Ampang memberi cadangan untuk upgrade SSD MacBook Pro A1278 beliau.

Setelah tuan punya MacBook Pro ni yakin dengan prestasi SSD yang kami di kedai repair Mac Ampang cadangkan tadi, tanpa berlengah terus beliau upgrade SSD MacBook Pro A1278 dengan kami. Selain itu beliau juga turut upgrade RAM untuk memaksimakan prestasi MacBook bagi menjalankan kerja-kerja editing selepas ini.

[SOLVED] UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278 | REPAIR MAC AMPANG 1
Proses memasang SSD yang baru

[SOLVED] UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278 | REPAIR MAC AMPANG 2
SSD yang sudah dipasang
[SOLVED] UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278 | REPAIR MAC AMPANG 3
Kapasiti RAM yang sudah dipupgrade

Lepas siap kami upgrade SSD MacBook Pro A1278 ni, ternyata, kelajuan MacBook pro ini semakin bertambah. Banyak aplikasi yang diinstal dalam MacBook boleh digunakan dengan cepat tanpa perlu menunggu lama. Tuan punya MacBook Pro juga sangat berpuas hati dengan perbezaan kelajuan sebelum ini. Apa yang penting adalah, kepuasan pelanggan sangat dititikberatkan oleh kami di kedai repair Mac Ampang.

[SOLVED] UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278 | REPAIR MAC AMPANG 4
Pelanggan yang berpuas hati

-->> Nak upgrade Mac macam kami UPGRADE SSD MACBOOK PRO A1278?

-->> Nak kami diagnos PERCUMA?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR MAC AMPANG?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL