[SOLVED] SERVIS FAN MACBOOK PRO A1286 |REPAIR MAC ALAM DAMAI

Kedai repair Mac Alam Damai menyelesaikan servis fan MacBook Pro A1286


Artikel ini membincangkan tentang servis fan MacBook Pro A1286.
Bukan laptop biasa sahaja yang perlu diservis, MacBook juga perlu diservis, ini kerana haba yang terhasil daripada logic board akan menghasilkan habuk jika penggunaannya berterusan. Sama juga seperti kereta, selalu guna, selalulah servis. Baru-baru ini kami di kedai repair Mac Alam Damai dikunjungi seorang pelanggan yang nak servis fan MacBook Pro A1286.

[SOLVED] SERVIS FAN MACBOOK PRO A1286 |REPAIR MAC ALAM DAMAI 1
Proses buka casing MacBook Pro A1286

Untuk pengetahuan anda, MacBook Pro A1286 ni mempunyai skrin bersaiz 15 inch. Jadi saiznya agak besar sikit berbanding kebanyakan model MacBook Pro yang bersaiz 13 inch. Kebiasaannya, customer yang datang ke kedai repair Mac Alam Damai ni, kami akan suggest untuk servis jika didapati banyak habuk terkumpul dalam MacBook atau terlampau panas, tapi berbeza dengan pelanggan yang tadi ni, beliau ada awareness tentang bahayanya jika MacBook jadi panas dan terus nak servis fan MacBook Pro A1286 beliau.

[SOLVED] SERVIS FAN MACBOOK PRO A1286 |REPAIR MAC ALAM DAMAI 2
Proses servis fan MacBook Pro A1286

Jadi kami di kedai repair Mac Alam Damai pun terus servis MacBook beliau. Disamping tu, macam-macam tips juga yang kami kongsikan kepada beliau macam mana nak jadikan MacBook beliau laju. Alhamdulillah, setelah selesai kami servis fan MacBook Pro A1286 ni, MacBook dah tak panas. Apa yang penting, kami di kedai repair Mac Alam Damai sangat mementingkan kepuasan pengguna Mac.

[SOLVED] SERVIS FAN MACBOOK PRO A1286 |REPAIR MAC ALAM DAMAI 3
MacBook Pro A1286 sudah siap

-->> iMac/MacBook anda PANAS?

-->> Nak servis macam SERVIS FAN MACBOOK PRO A1286 ni?

-->> Nak kami diagnos PERCUMA?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR MAC ALAM DAMAI?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

OKCS KL

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI

Kedai repair iMac Alam Damai menyelesaikan masalah iMac tak boleh ON / Cannot ON


Artikel ini membincangkan tentang iMac tak boleh ON.
Baru-baru ini, kami di kedai repair iMac Alam Damai dikunjungi seorang regular customer iaitu Mr. Edward yang datang membawa iMac tak boleh ON.

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 1
iMac yang sudah buka skrin depan

Pada mulanya, technician kami di kedai repair iMac Alam Damai suspek yang iMac tak boleh ON ni ada kerosakan pada bahagian logic board. Untuk pengetahuan anda, kos untuk repair logic board memakan kos hampir RM2k juga. Memang boleh membuatkan bulu roma naik bila mendengarkan kos nak repair tu.

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 2
Proses tanggalkan kipas

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 3
Kipas yang berhabuk

Setelah technician pakar kami di kedai repair iMac Alam Damai buat analisa yang lebih terperinci, kami mendapati yang iMac tak boleh ON ni banyak habuk dekat logic board. Jadi kami mencadangkan kepada Mr. Edward untuk servis iMac beliau.


[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 4
Logic board iMac

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 5
iMac yang sudah ditanggalkan logic board

Anggaran masa sehari, selepas technician kami siap servis, ternyata memang habuk menjadi punca iMac tak boleh ON. Mr. Edward sangat terkejut dan tak sangka yang dengan servis sahaja iMac beliau boleh kembali sediakala dan tak perlu nak keluarkan wang lebih untuk membaiki logic board. Benarlah kata pujangga, dengan servis iMac/MacBook/laptop anda dapat menjimatkan wang anda beribu ringgit! (hehe). Kesimpulannya, customer happy, kami di kedai repair iMac Alam Damai pun happy!

[SOLVED] iMAC TAK BOLEH ON | REPAIR iMAC ALAM DAMAI 6
iMac yang sudah boleh ON


-->> Mac anda ada masalah macam iMAC TAK BOLEH ON ni?

-->> Nak kami diagnos PERCUMA?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR iMAC ALAM DAMAI?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

OKCS KL

[SOLVED] Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

Artikel ini mengisahkan bagaimana kami menyelesaikan masalah
Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge. 

 Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

 Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

Tuan Macbook Pro Retina 15 A1398 ini bernama Fahmi Faudzi yang datang dari Jalan Klang Lama membawa Macbook Pro Retina 15 A1398 yang mengalami masalah Battery Cannot Charge. Beliau bekerja sebagai Graphic Designar. Beliau sangat sedih kerana beliau tidak dapat membuat design gambar yang ditempah oleh customer beliau.


 Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

Jika tiada sebarang tindakan awal yang diambil untuk masalah  Battery Cannot Charge ini maka Macbook Pro Retina 15 A1398 ini akan mengalami masalah bateri kembung dan seterusnya akan merosakan trackpad iaitu trackpad akan pecah. Kebarangkalian untuk merebak ke motherboard adalah tinggi. Kos untuk menukar motherboard dan trackpad adalah tinggi dan mengambil masa yang lama iaitu sekitar 2 minggu.

Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama
Setelah kami diagnose Macbook Pro Retina 15 A1398 ini, kami dapati bateri beliau sudah kembungSetelah itu kami menasihatkan beliau agar menukar bateri  Macbook Pro Retina 15 A1398 kerana bateri kembung merupakan salah satu punca Battery Cannot Charge. Beliau bernasib baik kerana masalah Battery Cannot Charge ini belum merebak ke masalah motherboard. Justeru itu, beliau jimat ribuan ringgit dan beliau menukar bateri Macbook Pro Retina 15 A1398 yang berharga RM 650.


Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama
Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

Macbook Pro Retina 15 A1398 Battery Cannot Charge | Repair Laptop Jalan Klang Lama

Setelah kami siap menukar bateri Macbook Pro Retina 15 A1398 beliau yang Battery Cannot Charge tadi, hasilnya Macbook Pro Retina 15 A1398 beliau sudah kembali berfungsi macam biasa .Beliau sangat berpuas hati dan gembira kerana beliau dapat kembali mengambil order design daripada customer beliau seterusnya dapat menyiapkan kerja-kerja yang tertangguh sebelum ini.



Jika anda mengalami masalah Battery Cannot Charge dan mencari kedai repair laptop Jalan Klang Lama boleh la hubungi kami di talian:

0199143909

Penulis:
Nik Hasmadi

Dell Inspiron 14 5000 Series Skrin Rosak | Repair Laptop PJ

OKCS: Kedai Repair Laptop PJ Selesaikan Masalah Skrin Dell Inspiron 14 5000 Series Rosak


Kerosakan yang berlaku pada laptop ada peringkat-peringkatnya. Ada laptop yang wifi tak boleh connect, laptop slow dan sebagainya. Tapi bila kerosakan yang dialami pada laptop membabitkan skrin, ianya sangat cukup untuk membuatkan anda stress dan meroyan tak tentu hala lebih-lebih lagi bila banyak kerja yang sangat penting perlu disiapkan segera.



Sesiapa sahaja akan stress bila skrin laptop rosak. Hari ini, ada seorang pemilik laptop Dell meminta bantuan dengan kami untuk selesaikan masalah laptop Dell Inspiron 15 5000 Series Skrin rosak yang dialaminya. Susah nak buat kerja bila skrin laptop rosak macam ni, banyak juga benda tak dapat nak lihat pada skrin seperti gambar, video, huruf-huruf dan sebagainya, katanya. 

Laptop Dell Inspiron 5000 Series dari pandangan pelbagai sudut

Kami terus ambil laptop Dell Inspiron 14 5000 Series skrin rosak ini untuk technician diagnose. Bila technician kami diagnose skrin ini, terdapat satu jalur hitam, garisan hitam atau boleh juga dipanggil sebagai line hitam pada tengah-tengah skrin. Checking dan diagnose dilakukan secara lebih terperinci dengan cara laptop disambungkan pada monitor. 

Garisan hitam pada skrin laptop Dell

Penyebab garisan hitam yang terdapat pada skrin laptop ini memang sah kerana skrin sudah rosak. Garisan hitam yang terhasil pada skrin laptop ini dah cukup untuk membuatkan owner susah hendak buat kerja. Anda juga pasti tidak senang hati dan serabut jika ada garisan hitam pada skrin laptop seperti ini.

Proses untuk buka skrin dari laptop Dell

Owner laptop Dell Inspiron 14 5000 Series skrin rosak ini terus meminta technician kami tukar skrin laptopnya dengan segera. Beliau memerlukan laptop ini segera kerana banyak kerja yang sedang tertangguh. Nasib baik tempoh pemasangan atau penggantian (replacement) skrin hanya mengambil masa sekitar 15 minit sahaja. Screen replacement boleh dilakukan secara face to face di kedai kami.

Proses pasang skrin baru laptop Dell

Gembira tak terkata owner kerana selepas ini dapatlah beliau melihat skrin laptop dengan lebih jelas. Tiada lagi kesukaran untuk melakukan kerja-kerjanya dengan menggunakan laptop ini. Laptop Dell Inspiron 14 5000 Series screen rosak miliknya kini telah bertukar kepada skrin baru dengan paparan yang lebih jelas tanpa garisan hitam lagi.

Skrin laptop Dell yang berjaya ditukar baru

Kami juga menasihati beliau agar tidak meletakkan sebarang benda samada kecil mahupun besar pada keyboard laptop. Skrin boleh crack, pecah atau rosak jika ada tekanan padanya. Jika laptop diletakkan didalam beg untuk dibawa kemana-mana, pastikan beg tersebut sesuai untuk membawa laptop. Kami sarankan beli dan gunakan beg yang memang khas direka untuk membawa laptop. Beg yang nipis akan menyebabkan risiko untuk laptop anda menerima kesan buruk dari hentakan semakin tinggi.


Kami juga menyediakan khidmat:
  • Repair Motherboard Laptop
  • Jual charger Laptop
  • Ganti keyboard Laptop
  • Servis Laptop
  • Tukar bateri Laptop
Dan banyak lagi yang boleh kami lakukan untuk anda.

Review pelanggan di Facebook yang pernah Repair Laptop dengan OKCS



Ada Dell Inspiron 14 5000 Series Skrin Rosak?

Tak Tahu Dimana Kedai Repair Laptop Petaling Jaya ?



Bagi yang berdekatan Petaling Jaya anda boleh datang terus ke OKCS HQ Damansara Perdana, Petaling Jaya.

Lokasi OKCS Damansara Perdana, Petaling Jaya:
  • 2 minit dari Empire Damansara, Petaling Jaya
  • 3 minit dari IKEA Mutiara Damansara, Petaling jaya
  • 10 minit dari Sungai Penchala, Petaling Jaya
  • 15 minit dari Taman Tun Dr Ismail TTDI Kuala Lumpur 
  • 16 minit dari Brickfields, Kuala Lumpur
  • 17 minit dari Kepong, Kuala Lumpur
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang

Hubungi kami melalui:
  • Hotline = 0377316761
Anda berada diluar kawasan OKCS Petaling Jaya? 
Ini adalah link senarai cawangan OKCS yang lain.



Penulis,

[ FIXED ] MAC CANNOT ON | REPAIR MAC GOMBAK

Langkah Awal yang Anda boleh Buat Apabila Macbook Cannot On | Repair Macbook Gombak


Adakah anda pernah atau sedang mengalami Macbook cannot on? Tidak kira anda pengguna iMac atau Macbook, kami di kedai repair Macbook Gombak akan bantu anda mengenalpasti atau langkah awal sekiranya Macbook cannot on.

[ FIXED ] MAC CANNOT ON | REPAIR MAC GOMBAK
Macbook cannot on


Pertama sekali, anda perlu memastikan sama ada Macbook anda betul-betul cannot on atau cannot start up. Nampak macam benda yang sama tapi tak serupa.

Cuba anda tekan butang On pada Macbook anda.

[ FIXED ] MAC CANNOT ON | REPAIR MAC GOMBAK
tekan butang on di sebelah kanan


Sekiranya tiada bunyi kipas, tiada bunyi bising driver, tiada gambar, tiada video atau tiada apa yang terpapar pada skrin Macbook anda, bermakna Macbook anda memang cannot on.

Tetapi jika ada bunyi kipas atau macam ada power bermakna Macbook anda cannot start up.

Kemudian periksa power connection. Pastikan plug on dan Macbook anda dipasang dengan betul. Pastikan bateri tidak mati atau masih ada power. Jika Macbook menggunakan cable, tunggu sebentar dan beri masa untuk power sampai ke Macbook anda.


[ FIXED ] MAC CANNOT ON | REPAIR MAC GOMBAK
power cable dan Magsafe



Atau anda boleh juga cuba menggunakan power cable yang berlainan. Kadang-kadang masalah Macbook cannot on disebabkan power cable anda yang bermasalah. Pinjam power cable rakan anda untuk memastikan adakah power cable anda yang bermasalah sebelum anda membuta tuli membeli power cable yang baru.

Antara sebab lain Macbook cannot on adalah :

~ Anda mengalami putus bekalan elektrik atau disambar petir.


antara penyebab Mac cannot on. Putus bekalan elektrik.
~ sekiranya anda baru menukar RAM baru, hard disk atau SSD, pastikan anda pasang dengan betul. sekiranya longgar atau pemasangan tidak betul, ia juga boleh menjadi penyebab, Macbook cannot on.


Jika semua di atas tidak membantu anda untuk menyelesaikan masalah Macbook cannot on, Bawa Macbook anda kepada team OKCS supaya kami dapat membuat pemeriksaan detail terhadap Macbook anda.

Pelbagai kemungkinan lain yang lebih dasyat yang mungkin anda tidak ketahui seperti kerosakan hard disk dan motherboard.

==>> Anda mengalami masalah Macbook cannot on?
==>> Anda mengalami masalah iMac cannot on?
==>> Tak tahu di mana kedai repair Macbook Gombak?

Tiada masa? 
Nak kami pick up?
Boleh je...

Hubungi kami untuk kami bantu anda menyelesaikan kekusutan anda kenapa Mac cannot on.

OK Computer Solution Setapak

+6013-332 3995 - N -


Penulis,
Mohd Syafry

[SOLVED] Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown | Repair Laptop Bangsar

Artikel ini mengisahkan bagaimana kami menyelesaikan masalah
Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown.

Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown | Repair Laptop Bangsar


Tuan Macbook Pro 13 A1278 ini bernama Zafrul yang datang dari bangsar membawa Macbook Pro 13 A1278 yang mengalami masalah Auto shutdown. Beliau sangat tertekan kerana beliau kena hantar proposal kepada bosnya pada minggu ini.

Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown | Repair Laptop Bangsar

Jika tiada sebarang tindakan yang diambil untuk masalah Auto shutdown ini maka Macbook Pro 13 A1278 ini akan mengalami masalah motherboard dan kos untuk menukar motherboard mencecah RM2000 ke atas. Di samping itu juga kerja-kerja tuan Zafrul akan tertangguh kerana masa yang diambil untuk menukar motherboard adalah lama iaitu sekitar 2 minggu.


Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown | Repair Laptop Bangsar

Setelah kami diagnose Macbook Pro 13 A1278 ini, kami dapati terlalu banyak habuk yang berada di ruangan motherboard dan kipas Macbook Pro 13 A1278. Setelah itu kami menasihatkan Tuan Zafrul agar servis Macbook Pro 13 A1278 terlebih dahulu kerana habuk juga merupakan salah satu punca Auto shutdown. Jika dengan servis Macbook Pro 13 A1278 tidak berlaku lagi masalah Auto shutdown maka Tuan Zafrul sudah jimat ribuan ringgit untuk menukar motherboard.


Macbook Pro 13 A1278 Auto shutdown | Repair Laptop Bangsar

Setelah kami siap servis Macbook Pro 13 A1278 Tuan Zafrul yang Auto shutdown tadi, hasilnya Macbook beliau sudah kembali berfungsi macam biasa. Beliau sangat gembira kerana kerja-kerja beliau yang sebelum ini tertangguh dapat disiapkan seperti biasa.




Jika anda mengalami masalah Auto shutdown dan mencari kedai repair laptop Bangsar boleh la hubungi kami di talian:

0199143909

Penulis:
Nik Hasmadi




[SOLVED] HARD DISK MACBOOK ROSAK | REPAIR MAC PANDAN PERDANA

Kedai repair Mac Pandan Perdana menyelesaikan masalah hard disk MacBook rosak


Artikel ini membincangkan tentang hard disk MacBook rosak.
Antara banyak-banyak masalah yang kami terima berkaitan MacBook salah satunya adalah hard disk MacBook rosak. Baru-baru ini kami di kedai repair Mac Pandan Perdana menerima sebuah MacBook Pro model A1278 yang mengalami masalah tak dapat nak masuk OS X.

[SOLVED] HARD DISK MACBOOK ROSAK | REPAIR MAC PANDAN PERDANA 1
Proses diagnos HDD

Tuan punya MacBook ni maklumkan yang perkara ni terjadi selepas beliau update OS X. Jadi seperti biasa, techncian kami di kedai repair Mac Pandan Perdana pun buat diagnos untuk memastikan apa punca masalah dan bagaimana cara hendak mengatasi/menyelesaikan. Untuk pengetahuan anda, tuan punya MacBook ni nak sangat guna secepat mungkin sebabnya beliau baru balik daripada kampung sebab cuti panjang dan banyak sangat kerja yang tertunggak.

[SOLVED] HARD DISK MACBOOK ROSAK | REPAIR MAC PANDAN PERDANA 2
Proses memasang HDD baru

Setelah didiagnos oleh technician pakar kami di kedai repair Mac Pandan Perdana, didapati hard disk MacBook rosak. Kemudian kami pun menghubungi tuan punya MacBook ni dan beliau bersetuju untuk upgrade hard disk MacBook rosak ni daripada kapasiti 500GB kepada 1TB. Oleh sebab beliau nak cepat, kami siapkan MacBook pada hari yang sama.

[SOLVED] HARD DISK MACBOOK ROSAK | REPAIR MAC PANDAN PERDANA 3
Proses install OS X

Alhamdulillah malam tu juga, technician kami di kedai repair Mac Pandan Perdana dapat siapkan masalah hard disk MacBook rosak ni. Janji customer happy, kami pun happy!

-->> iMac/MacBook anda pun rosak hard disk?

-->> Nak kami diagnos PERCUMA?

-->> Tercari-cari kedai REPAIR MAC PANDAN PERDANA?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

OKCS KL