Repair Laptop Screen Acer Aspire 4752G

Repair Laptop Screen Acer Aspire 4752G

Sebelum - Skrin laptop ni retak menanti belah akibat terjatuh. Sayangnya laptop ini baru sahaja tuannya beli.

Semasa - Pakar teknikal kami membuka skrin dengan penuh berhemah supaya tidak berlaku crack pada casing laptop ini.


Selepas - Alhamdulillah, purata pemasangan skrin yang baru cuma mengambil masa diantara 15-30 minit sahaja.

artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah,repair led screen, led screen, ok computer solution, acer aspire 4752G

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Membaiki Laptop Compaq Presario CQ42

Membaiki Laptop Compaq Presario CQ42

Compaq Presario CQ42 datang lagi. Compaq Presario ini adalah adik kepada Compaq Presario CQ40 yang selalu rosak 'motherboard' tu. OKCS bukan ingin bercerita mengenai CQ40, tetapi tentang laptop di atas ini yang dipercayai penggunanya lebih kurang sama banyak dengan CQ40.

Aduan daripada tuan tentang masalah laptop ini "Semasa saya sedang syok melayari internet tiba-tiba je dia off sendiri. Hadoi, bengang betul. Lepas tu saya on lagi. Guna dalam setengah jam macam tu dia off balik. Apa masalah laptop ni sebenarnya tuan?"

OKCS pun baru juga jumpa masalah seperti ini, ternyata masalahnya tetap berpunca daripada 'motherboard' laptop ini. OK, nasiblah kami biasa dengan masalah ini.

Nak tahu apa kami buat? Kami tidak reboil, reflow, panaskan, dan bermacam-macam cara lagi sehingga anda guna cuma 1 bulan sahaja lepas tu rosak balik, tapi kami ganti 'chipset-nya' kepada yang baru menggunakan mesin berteknologi tinggi di satu bilik khas milik kami.

Oleh itu, kami mohon maaf kerana adakalanya tempoh penukaran 'chipset' ini memakan masa lebih dari 10 hari. Tujuannya untuk satisfaction anda di masa depan.


artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah,repair led screen, led screen, ok computer solution, Compaq Presario CQ42


Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Pengumuman

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Kepada customer setia kami


Kami akan tutup kedai pada hari Isnin iaitu bertarikh 28 Mei 2012 kerana kami di luar kawasan setup cawangan baru untuk kemudahan customer di masa hadapan



Boleh datang bermula pada hari Selasa  29hb Mei 2012 untuk adukan segala masalah berkenaan laptop atau komputer anda. 



Kami akan buka pada hari Ahad 3hb Jun 2012 untuk menggantikan hari Isnin ini
Harap anda semua yang hanya punya masa lapang pada hari munggu ini boleh datang ke kedai kami untuk hantar laptop/ komputer yang rosak.

Segala kesulitan amat dikesali.

Sebelum

Untuk Job Of The Day hari ni kami telah repair laptop screen netbook MSI  u160
Boleh lihat progress sebelum dan selepas

Selepas


Ingat ya, proses tukar LED ini hanyalah 15 minit sahaja!



artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen,lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah,repair led screen, led screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, ok computer solution, MSI u160




Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Motherboard Laptop Asus A52J

Repair Motherboard Laptop Asus A52J

ASUS adalah satu nama brand yang boleh dikatakan meningkat naik dinihari. Model ini telah duduk sebaris dengan brand terkemuka yang lain seperti Acer, Compaq serta lain-lain bahkan boleh menandingi lagi. Tetapi untuk model ini ia jadi seperti model Acer geng-geng silver (untuk yang tidak tahu boleh search dalam website kami) iaitu antara model yang selalu terjadinya masalah berkaitan dengan 'motherboard'.

Apa yang dikatakan masalah 'motherboard' itu tidaklah kami tukar satu set terus tetapi hanya 'chipset' grafiknya sahaja telah terbakar dan tidak boleh digunakan lagi. Usaha untuk mencari 'chipset' menemui kebuntuan kerana chipset yang digunakan adalah Nvidia Geforce 310M Cuda memang khas untuk gamers. Tetapi orang cakap Istiqamah tu penting, Alhamdulillah kami berjaya menemui 'chipset' grafik yang baru untuknya.

PC yang berhabuk harus dicuci supaya tahan lama!

Maksud tahan lama di atas adalah supaya PC ini dapat digunakan untuk jangakamasa yang lama, sama juga seperti laptop. Paling kurang kena cuci 6 bulan sekali.

Kami masih menggunakan kaedah manual untuk mencuci PC ini kerana mempercayai ini adalah kaedah terbaik untuk memastikan keseluruhan sudut di dalam PC ini bersih walaupun ada juga yang menghantar ke kedai kereta untuk ditembak dengan angin. Jangan, itu bahaya kerana tekanan air gas itu sangat tinggi. Boleh efek ke setiap alat-alat elektronik yang terdapat di 'Motherboard' PC ini.

repair motherboard laptop, screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah,repair led screen, led screen, ok computer solution, Asus A52J

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.


Repair Screen Laptop Acer Aspire 4937

Repair Screen Laptop Acer Aspire 4937

Sebelumnya - Kalau orang seni tengok ni beliau akan kata "This is an art" tapi kalau tuan dia tengok mesti la cakap "This is all about money". Sebab itu kami nasihatkan kepada anda untuk sentiasa berhati-hati dalam pengendalian mesin serba canggih ini.

Selepasnya - Kami ingin mengambil kata pembuka bagi pengeluar laptop terkemuka dunia ini, iaitu "Empowering People". OK Computer Solution is also Empowering People kerana setiap hasil servis kami akan membuatkan setiap penggunanya kembali Power! Tak percaya?Cuba lah. hehe

screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah,repair led screen, led screen, ok computer solution, Repair LED Skrin Acer Aspire 4937

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Motherboard Laptop Acer Travelmate 6291

Repair Motherboard Laptop Acer Travelmate 6291
Pernahkan anda didedahkan tentang bagaimana laptop yang sebegini lama masih boleh digunakan lagi?

Kami menjangkakan yang usia laptop ini melebihi 4 tahun dan masalah utama laptop ini sudah tidak digunakan adalah disebabkan hanya motherboard-nya sahaja yang rosak.

Mungkin anda pernah ke mana-mana kedai komputer (bagi yang mempunyai masalah sebegini) dan bertanyakan kos untuk repair laptop anda tersebut boleh mencecah RM500 ke RM600. Ini bermaksud jika anda tambah beberapa ratus sahaja lagi dah boleh beli laptop yang baru. Itu saranan kami.

Tetapi, tahukah anda simptom-simptom seperti ini biasa terjadi di dalam keluarga Acer kerana processor yang digunakan kebanyakannya adalah AMD. Tetapi untuk kali ini kami menerima laptop yang mempunyai processor INTEL iaitu jarang-jarang masuk ke kedai kami. Processor INTEL ini jarang-jarang jugak rosaknya, tapi kalau dah sampai masanya kena repair jugak.

Walaupun tempoh penukaran atau pembaikian chipset motherboard ini kadangkala melebihi jangkaan kami tetapi kami amat yakin selepas laptop anda siap ianya dapat digunakan pada tahap yang optimum. Ini bermakna masalah yang sama tidak akan timbul.

Kami juga berasa kurang senang jika pelanggan yang sama hadir ke kedai kami menyatakan masalah yang sama berlaku kembali. Disebabkan itu kadang-kadang proses untuk repair sesebuah laptop itu memakan masa sedikit. Ini adalah bagi memastikan setiap hasil kerja yang kami lakukan memuaskan hati kedua-dua belah pihak.

Kami berani bagi jaminan kepada anda selama 3 bulan jika masalah datang kembali. 

artilkel ini adalah untuk mereka yang mencari - Repair Motherboard, repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah, ok computer solution, Repair Motherboard Laptop Acer Travelmate 6291

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Screen Laptop Acer Extensa 4630Z

Repair Screen Laptop Acer Extensa 4630Z
Laptop anda pernah jadi macam ni?
Bagaimana untuk mengetahui samada skrin ini rosak?
- Lakukan cek kendiri
- Skrin menjadi putih seperti gambar di atas
- Apabila sambung ke monitor lain, windows akan berjalan seperti biasa
- Skrin kejap ada display kejap takde display
- Ini adalah kemungkinan skrin anda sudah tidak dapat digunakan lagi

Bagaimana untuk selesaikan masalah keputihan itu tadi?
- Jika mahu jimat duit anda masih boleh pakai external monitor, iaitu sambung laptop anda ke monitor sedia ada di rumah atau pejabat bagi kes-kes urgent la
- Tetapi jika anda tidak mahu masalah ini membebankan anda selesaikan ia dengan menukar kepada skrin yang baru dengan kedai yang anda percayai
- Tapi awas! Jangan tertipu dengan skrin yang sangat murah di luar sana, kerana ia akan menimbulkan masalah kepada anda kembali
- So, anda semua termasuk kami di sini sebagai pengguna laptop/komputer kena pentingkan "kualiti" dulu baru kepada nilainya, ibarat kereta kita la kan pakai barang murah belum sampai 2 bulan dah kena tukar yang baru
- Tapi setiap benda itu hendaklah berbaloi dengan kualiti dan servisnya
- Baru kita puas hati

artilkel ini adalah untuk mereka yang mencari - repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah, ok computer solution, Repair Screen Laptop Acer Extensa 4630Z

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Bagaimana mengetahui compaq presario CQ40 anda rosak?


Hampir 70% customer yang datang ke kedai kami membawa laptop model Compaq Presario CQ40 mempunyai masalah yang sama iaitu boleh on tetapi tiada visual di skrin.

Punca masalah

Selalunya masalah ini berpunca dari chipset nvidia atau chipset ATI yang dah rentung terbakar
Punca chipset ini rosak adalah berpunca dari masalah overheat atau sistem penyejukan processor yang tidak efisien
Punca overheat adalah habuk dan debu yang melekat di heatsink atau kipas yang tidak dicuci beberapa tahun
Bagaimana hendak mengelak masalah ini? Sila klik sini

Bagaimana mengesan compaq presario CQ40 saya ada masalah motherboard?

Antara tanda-tanda motherboard rosak adalah seperti Auto Shutdown, Auto Restart. Tetapi jika laptop compaq presario CQ40 anda sudah tidak dapat diselamatkan
Atau dengan kata lain, bila on tak ada visual di skrin.
Nak kesan chipset grafik kat motherboard tu ada masalah boleh rujuk video laptop CQ40 salah seorang customer kami di bawah

video
Video Compaq CQ40 yang rosak

Seperti yang anda lihat , jika terdapat lampu yang berkelip kelip di butang scroll (numlock) dan di butang capslock, tidak perlu ragu ragu lagi, memang chipset grafik nvdia atau ATI anda itu telah rosak.

Penyelesaiannya?

Kami memberikan penyelesaian utama.

Solusinya mudah sahaja, tukar sahaja chipset grafik baru!

Mungkin anda terpinga pinga apakah itu chipset grafik. 
Di bawah ini ada beberapa chipset yang telah kami tukar


Chipset chipset rosak, rentung, terbakar 


Chipset grafik ini adalah otak yang mengawal visual yang keluar ke skrin laptop anda.
Chipset grafik ini letaknya di motherboard
Oleh kerana chipset grafik CQ40 adalah dari jenis yang canggih, yakni bukan biasa biasa saja, 
jadi chipset ini cepat panas kerana banyak bekerja, ditambah dengan heatsink dan fan yang berhabuk
maka mudahlah chipset ni terbakar atau rentung

Kami mempunyai kepakaran menukar chipset ini menggunakan mesin yang telah kami import dari luar negara.

Contoh mesin tukar chipset kami

Penyelesaian alternatif

Anda juga boleh menggunakan kaedah yang confirm elok iaitu tukar motherboard baru
tetapi harganya menjulang ke langit RM700 ke RM900
Jaminan 3 bulan.
Sanggup ke

Jangan tertipu dengan harga murah di pasaran, ada juga yang boleh repair chipset ini dengan menggunakan kaedah:

- heat gun
- reball
-reheat
-resolder

Ya masalah ini boleh dibaiki dengan kaedah di atas tetapi untuk jangkamasa sangat sekejap.
Ini adalah kerana saya dulu juga buat benda yang sama, tetapi pasal tak tahan customer
asyik datang balik, jadi saya ambil keputusan buat kaedah repair tukar chipset sahaja.

Ini adalah kerana kaedah tukar chipset mempunyai kelebihan seperti

Faedah kepada customer-

- Dapat chipset baru
- Jaminan 3 bulan (sama macam tukar motherboard baru)
- Tahan lama
- Harga berpatutan

Faedah kepada kami - 

Customer happy tak datang balik pasal masalah sama

Hubungi kami


Testimoni

dah beratus ratus customer yang datang ke kedai kami ( sila lihat testimoni)

di bawah adalah beberapa compaq presario CQ40 yang telah dibaiki oleh kami






























Kalau ada kawan kawan kawan yang guna CQ40 dan yang nak repair tu, boleh lah forwardkan artikel ni ya.

Repair Screen Laptop Acer Aspire 4920G

Repair Screen Laptop Acer Aspire 4920G
Sebelumnya - Masalah skrin ini terjadi seperti awan-awan yang berada di langit. Sangat cantik untuk dijadikan sebagai lukisan seni tetapi amat tidak berguna untuk seseorang melakukan kerja. OK, so laptop ini telah digunakan lebih kurang 4 tahun dan masalah ini dipanggil dah tiba masanya untuk rosak. Oh, minta maaf gambar jadi macam ni sebab pakai kamera old school, bukan edit ye.

Selepasnya - Macam biasa kami menggunakan kepakaran yang ada untuk menggantikan skrin laptop ini dalam masa 15 minit sahaja. Oleh kerana itu, rakan kepada tuan laptop ini terus membeli dengan kami satu lagi skrin untuk laptopnya. Beliau ingin cuba memasangnya sendiri setelah melihat pakar teknikal kami memasang skrin laptop ini dengan begitu cepat dan kemas.

artilkel ini adalah untuk mereka yang mencari - repair screen laptop, repair screen, repair laptop, repair lcd, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack
laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, pecah, ok computer solution, acer aspire 4920g

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.