Repair Screen Laptop HP Pavilion DM1

HP Pavilion  DM1 merupakan antara produk keluaran oleh HP Compaq. Ianya merupakan sebuah notebook yang bersaiz 11.6 inch. Saiznya sama seperti Acer Aspire One 200. Dengan saiznya yang agak kecil dan ringan, ianya lebih senang untuk dibawa ke mana sahaja. Walaubagaimanapun, notebook bersaiz ini tidak lari dari masalah yang sering dihadapi oleh notebook-notebook bersaiz lebih besar yang lain iaitu masalah skrin retak, pecah dan sebagainya.


Kami di Ok Computer Solution sangat prihatin dengan masalah skrin notebook yang bersaiz mini ini. Kami mempunyai banyak stok untuk skrin 11.6 inch ini. Pelbagai jenis model laptop bersaiz 11.6 inch telah kami selesaikan masalah skrinnya dengan hanya masa dalam 15-30 minit sahaja termasuklah notebook model HP Pavilion DM1.

artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair screen, repair screen laptop, repair laptop, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack, laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, repair led screen, led screen, screen repair, skrin laptop retak, repair laptop lcd, screen, led screen, lcd screen, led screen, ok computer solution

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Screen Laptop HP Pavilion DV3000


Baru-baru ini kami ada menerima sebuah laptop model HP Pavilion DV3000 yang retak skrinnya. Agak teruk juga la keretakan yang boleh dilihat seperti dalam gambar di atas. Kebiasaannya, walaupun skrin sudah retak, tapi masih lagi boleh lihat paparan windows, namun, laptop ni dah sampai tak nampak apa-apa, yang nampak hanyalah black & white sahaja.

Menurut cerita tuan empunya laptop ni, skrin tersebut retak kerana anaknya buat main, mungkin terjatuh dan sebagainya. Walaubagaimanapun, kami di Ok Computer Solution sangat pakar dalam menyelesaikan masalah ini dalam masa hanya 15-30 minit sahaja. Selain itu, bukan sahaja menukar skrin, tuan punya laptop ni pun membeli bateri DV3000 dari kami dengan harga yang sangat-sangat berpatutan dengan warranty 6 bulan..


Tidak berapa lama kemudian, akhirnya kami dapat menyelesaikan masalah skrin laptop HP Pavilion DV3000 ini. Tuan punya laptop gembira, kami juga turut tumpang gembira. Tuan punya laptop ni pun agak mesra atau pendek kata friendly..Kami senang dapat melayan dan berkongsi pendapat dengan pelanggan seperti tuan punya laptop ni..Mudah-mudahan kita berjumpa lagi..!



artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair screen, repair screen laptop, repair laptop, repair lcd, repair lcd screen, lcd crack, laptop crack, laptop pecah, lcd pecah, lcd replacement, laptop screen, repair laptop screen, repair led screen, led screen, screen repair, skrin laptop retak, repair laptop lcd, screen, led screen, lcd screen, led screen, ok computer solution

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Laptop Asus K43U (water damaged)


Baru-baru ini kami ada menerima sebuah laptop model Asus K43U. Laptop ini tak boleh nak on kerana tertumpah air.  Sangat berbahaya jika perkara ini terjadi. Kebetulan owner laptop ni tengah ber facebook, kemudian secara tidak sengaja, tangannya tertolak cawan yang berisi air lalu tertumpah di atas keyboard.

Pada mulanya owner laptop ni nak hantar ke Asus untuk warranty, tapi da masuk air, so warranty tak cover kes macam ni dan terus kena tukar motherboard dengan kos RM1200. Terkejut juga la owner laptop ni dengan kos yang agak mahal. Nasib baik membe beliau ada suggest tentang kepakaran Ok Computer Solution dalam menyelesaikan masalah ini.

Kami menawarkan servis dimana kedai-kedai lain tak mampu nak buat dengan kes macam ni..Termasuklah Asus. Kami menyelesaikan masalah laptop ini tanpa perlu menukar motherboard yang mana kosnya sangat tinggi. Dan untuk pengetahuan, kami berjaya menyelesaikan masalah laptop ini hanya dengan harga 1/3 daripada kos yang ditawarkan oleh pihak Asus tanpa perlu menukar motherboard baru.

Kami memberikan penyelesaian utama dengan kos yang sangat munasabah. Customer gembira, kami juga turut tumpang gembira.


artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang water damaged, laptop masuk air, repair laptop asus, asus k43u, repair laptop, water damage, laptop repair, repair computer, repairing laptop, laptop service, laptop motherboard repair, repair a laptop, water damage repairs, ok computer solution

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Bagaimana untuk mengetahui Hard Disk atau Motherboard Rosak??


Apakah itu Motherboard dan Hard Disk



Motherboard atau mainboard atau papan induk juga biasanya dipanggil sebagai mobo merupakan sebuah hardware yang paling utama dalam sesebuah sistem komputer. Motherboard ini merupakan sebuah papan utama dimana terdapat komponen-komponen serta chip controller yang bertugas mengatur pergerakan atau lalu lintas data dalam sistem komputer. Pada motherboard ini juga terletaknya processor, RAM, Sound Card, VGA Card, Internal Modem dan sebagainya.

Hard Disk (HDD) atau cakera keras merupakan sebuah storan capaian rawak bersifat tidak meruap yang
digunakan untuk menyimpan data yang tersedia dalam sesebuah komputer. Ianya dapat menyimpan data lebih banyak jika dibandingkan dengan penyimpan data mudah alih seperti pendrive, CD-ROM dan sebagainya. Data yang disimpan dalam hard disk juga menggunakan prinsip kemagnetan dalam menjalankan operasinya. Sebab itu hard disk sangat sensitif dan mudah rosak jika ianya terjatuh, terhempas dan sebagainya.

Mengesan Motherboard, Hard Disk rosak



Bagaimana pula nak tahu samada motherboard atau hard disk dalam laptop anda rosak? Terdapat beberapa tanda yang boleh dikesan jika motherboard laptop anda rosak, seperti contoh laptop anda boleh on tapi tak keluar gambar, boleh on tapi tak keluar gambar dan lampu berkelip kelip kat caps lock dan atas keyboard, tak boleh on langsung, USB tak boleh pakai, boleh on tapi lepas 5 saat mati sendiri, boleh on tapi lepas 30 minit restart sendiri.

Hard disk juga mempunyai beberapa gejala yang dapat dikesan jika ianya rosak. Antara gejalanya seperti windows tersekat (hang), tak boleh nak masuk windows, blue screen, laptop anda jadi lembap walaupun dah format lebih dari seribu kali, walaupun dah upgrade RAM, hard disk anda terasa panas (boleh dirasakan pada sebelah bawah laptop dimana terletaknya hard disk) keluar bunyi pelik dan bising pada laptop.

Langkah Berjaga-jaga


Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk memastikan perkara seperti di atas tidak terjadi. Seperti contoh, jangan sesekali menghempas, menjatuhkan laptop anda, jauhkan dari sebarang bahan  berbentuk cecair seperti air minuman dan sebagainya, ini kerana, motherboard akan short dan peluang untuk repair adalah sangat tipis melainkan tukar motherboard terus. Pastikan laptop/PC di shut down dengan betul dan jangan tutup elektrik power terus kerana ianya boleh merencatkan perjalanan RAM dan hard disk. Selain itu, penggunaan anti virus juga sangat digalakkan untuk memastikan laptop anda tidak diserang virus merbahaya yang mana boleh membuatkan hard disk anda corrupt.

Walaubagaimanapun, jika laptop anda mempunyai beberapa tanda seperti di atas, adalah dinasihatkan untuk membawa laptop anda ke kedai komputer atau bertanya pada yang pakar untuk pemeriksaan lebih lanjut. Kami di Ok Computer Solution sangat pakar dalam menyelesaikan semua masalah utama berkaitan hard disk dan motherboard. Berikut merupakan beberapa contoh laptop yang telah berjaya kami repair dengan berlainan model.


















Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Apakah Fungsi Bateri CMOS?


CMOS adalah singkatan kepada Complementary Metal Oxide Semiconductor yang terletak pada motherboard. Bentuknya kelihatan bulat sama seperti dengan bateri jam yang biasa kita lihat. Kebiasaanya, bateri CMOS ini akan menjadi lemah dalam masa 5 ke 6 tahun selepas digunakan dalam sesebuah komputer.

Antara fungsinya adalah untuk menyimpan masa komputer (time setting). Selain itu, ia juga berfungsi untuk menyimpan BIOS settings.


artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair laptop, computer repair, laptop repair, repair computer, pc repair, computer repair services, notebook repair, computer shop, computer service, repairing laptop, computer repairing, ok computer solution

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.