Bateri Laptop Baru Atau Lama?

Soalan : Adakah patut saya membeli bateri yang telah digunakan (2nd hand) ?

Ini adalah satu soalan yang selalu ditanya oleh setiap pembeli yang mahukan bateri yang murah. Pilihan anda yang pertama adalah belilah bateri baru kerana

1) Bateri baru ada power cell yang baru

2) Bila power cell baru, power atau kuasa  adalah 100%

3) Maksudnya tahan lama dan tak cepat rosak

Salah satu model bateri laptop Acer

Tetapi biasanya banyak kedai komputer yang suka bagi dua pilihan iaitu beli yang 2nd hand atau refurbished. Anda patut berasa ragu ragu bila hendak membeli bateri 2nd/ refurbished .Biasanya jaminan terhadap bateri ini adalah minima. Kalau anda tidak selalu menggunakan laptop, mungkin pilihan ini adalah alternatif terbaik berbanding beli bateri baru yang harganya lebih mahal. Bateri yang refurbished/recon tidak menyimpan kuasa sebanyak bateri baru, Lagi satu bila bila bateri ni boleh rosak kerana anda sendiri tidak tahu usaha bateri tersebut. ingat setiap bateri ada jangka hayatnya.


Salah satu model bateri laptop HP Compaq

Bateri yang recon / refurbished dibuat dengan membuka casing bateri tersebut dan meletakkan sel sel yang baru pada sel yang sudah rosak. Contohnya dalam bateri 6 cell
Jika ada dua yang rosak, pengilang akan menukar dua sel rosak tersebut dengan yang baru, manakala sel yang elok dibiarkan ( buat apa nak baiki benda yang tak rosak)
Tetapi di sinilah semuanya masalah terjadi, sel sel baru tersebut mempunyai kuasa penyimpanan 100% tetapi sel sel lama pasti sudah kehilangan kuasa penyimpanan 20% ke 30%, Di sini ketidakseimbangan berlaku, maka bateri pun rosaklah selepas beberapa lama memakainya.



Cadangan professional kami adalah anda belilah bateri baru, Kalau nak beli yang 2nd/recon/refurbished, berhati hatilah.

Salah satu model laptop bateri DELL

Kepakaran kami adalah dalam bidang bateri laptop dan menyelesaikan masalah pengguna laptop mencari bateri yang betul betul berkualiti

Kami menjual semua jenis bateri laptop.

Jenis Baru direct dari kilang

Bukan recond, refurbished, 2nd hand

Bateri adalah jenis OEM ( original equipment manufacturer) apakah OEM? Klik Sini

Jaminan 6 bulan kepada semua jenis kerosakan

Antara jenis bateri laptop yang kami dapat bantu

Acer
HP
DELL
MSI
Compaq
Toshiba
Asus
Lenovo
Sony
BenQ

Oleh kerana jenis model bateri laptop banyak sangat, jadi kami letak model besar sahaja

untuk kepastian stok dan cara pembelian, boleh e mel ke okcomputersolution@gmail.com

dengan meletakkan format berikut

Nama:
Jenis Laptop: cth ( acer aspire 4520) atau (Compaq Presario CQ40) tulis penuh penuh ya
Cara pembelian ( datang kedai atau pos)
Alamat : (kalau beli pos) nak tentukan harga shipping.







Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda. 

Video Tips Penjagaan Skrin Laptop



Sebelum ini kami ada buat video berkaitan cara menukar skrin laptop dengan betul. Kali ini kami ingin berkongsi pula dengan anda sebuah video tips penjagaan skrin laptop. Tips yang kami tunjukkan ini merupakan antara yang paling simple. Walaubagaimanapun, ianya sering dipandang ringan oleh pengguna laptop.

Kenapa ramai yang pandang ringan? Sebagai contoh, masa anda nak cuci skrin laptop, mesti anda dah terbiasa dengan menyembur cleaning spray pada skrin, betul tak? Sepatutnya anda patut menyemburnya pada kain pencuci, kemudian baru lapkan pada skrin laptop. Dan jangan terkejut, ramai yang datang ke kedai kami dengan masalah skrin di mana puncanya daripada salah menyembur.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang tips penjagaan laptop, penjagaan laptop, skrin laptop, tukar skrin laptop, laptop screen, replacement screen, repair screen laptop, repair screen, screen laptop, repair laptop screen, lcd screen, how to repair laptop screen, laptop lcd, laptop screen repair, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di

PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Repair Power Jack Laptop Samsung

Akhir-akhir ini kami banyak menerima laptop dengan masalah power jack gagal berfungsi. Antaranya adalah model Samsung. Untuk pengetahuan anda, power jack untuk model ni susah nak jumpa spare partnya. Kebetulan tuan empunya laptop ni pula seorang pelajar universiti tempatan. Memang pening juga la pasal semua assignment terpaksa buat dekat laptop kawan.



Kalau harapkan bateri pun tak boleh juga pasal bateri pun nak kena cas. Nak tak nak terpaksa lah laptop tu dihantar ke kedai komputer untuk direpair. Berikut merupakan beberapa gambar hasil kerja kami semasa baik pulih power jack laptop Samsung.






Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair power jack laptop, repair power jack, power jack laptop, power jack laptop, power jack, laptop power jack, repair laptop, laptop repair, computer repair, repair computer, computer repair services, computer repair service, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di

PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Tukar Skrin Laptop



Video kali ini kami memaparkan bagaimana cara nak tukar skrin laptop dengan betul. Untuk pengetahuan, amatlah mudah untuk melakukannya sendiri di rumah jika anda mengetahui caranya. Walaubagaimanapun, bukan semua laptop melalui kaedah yang sama dalam proses nak ganti skrin ni sebab setiap model laptop mempunyai reka bentuk yang berbeza.

Antara tips terpenting yang kami ingin kongsikan dari video ini adalah ketika anda ingin membuka frame hadapan skrin, pastikan anda membuka semua skru dahulu. Jika anda membuka frame skrin tanpa membuka semua skru, kemungkinan frame anda boleh patah. Ini kerana frame skrin biasa agak ketat sebab selain skru, ia juga menggunakan kaedah klip sebagai pengikat antara frame dan casing belakang.

Diharapkan video ini memberi manfaat kepada anda semua. :)


Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang skrin laptop, tukar skrin laptop, laptop screen, replacement screen, repair screen laptop, repair screen, screen laptop, repair laptop screen, lcd screen, how to repair laptop screen, laptop lcd, laptop screen repair, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di

PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Video Penjagaan Adapter Charger Laptop





Adapter charger berfungsi untuk membekalkan kuasa atau cas untuk alat-alat elektronik seperti laptop dan sebagainya. Seperti komponen dan perkakasan laptop yang lain, adapter charger juga perlulah dijaga dengan baik agar ianya boleh digunakan dalam jangka masa yang lama. Dan yang paling penting, jauhkan adapter charger laptop anda dari tempat yang berdekatan dengan air. Ingat tu!

Tapi tahukah anda, ramai yang tidak tahu dengan cara menyimpan yang salah juga, ianya boleh merosakkan adapter charger. Maksud menyimpan di sini bukanlah bagaimana cara anda letak atau susun adapter tersebut, tapi cara anda menggulung wayarnya. Dalam video di atas, anda akan didedahkan dengan kaedah yang betul dan selamat. Semoga video ini memberi manfaat kepada anda semua.



 Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang tips penjagaan komputer, tips komputer, tips penjagaan laptop, penjagaan laptop, adapter charger laptop, adapter charger, adaptor, charger laptop, power adapter, ac adapter, power cord, laptop adapter, charger, power cable, laptop charger, power adaptor, power charger, battery charger, ac adaptor, charger adapter, adapter laptop, notebook adapter, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 43 Perdana Shopping Center

Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9 pagi hingga 9 malam

Video Tips Penjagaan Bateri Laptop



Ramai orang tidak tahu bagaimana cara untuk menjaga bateri laptop dengan betul. Dalam video pendek di atas, kami menerangkan beberapa langkah mudah yang anda sendiri tak pernah tahu sebelum ni. Apa yang menarik dalam tips kali ini, kami membongkar rahsia macam mana nak kembalikan kuasa optimum bateri dan anda sendiri patut mencubanya setelah menonton video ini.

Sebagai contoh mudah, anda perasan tak bateri masa mula-mula beli, ianya boleh bertahan sehingga 2 jam lebih. Namun setelah beberapa lama digunakan, anda dapati yang simpanan kuasa berkurang, sehingga kurang dari sejam, betul tak??

Diharapkan dengan video tips di atas, ianya dapat memberi panduan dan juga manfaat kepada anda semua.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang tips penjagaan bateri laptop, penjagaan bateri laptop, tips penjagaan komputer, tips komputer, bateri laptop, tips penjagaan laptop, penjagaan laptop, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center

Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.