Repair Motherboard | OKCS Petaling Jaya


REPAIR MOTHERBOARD LAPTOP / MACBOOK / IMAC



Dalam sesebuah laptop, motherboard merupakan sebuah komponen yang paling mahal untuk ditukar,

Biasanya harga sesebuah motherboard laptop berdasarkan model adalah antara RM600 ke RM1000

Itu adalah harga motherboard laptop baru, bila fikir balik, baik beli sebuah laptop baru!

Dan kami nasihatkan di sini jangan sesekali membeli motherboard laptop yang refurbished atau 2nd hand kerana masalah pasti akan datang lagi

Macam mana nak tahu motherboard laptop rosak?


Habuk banyak begini macam mana angin nak keluar?
Kipas kotor menyebabkan kepanasan dan akhirnya motherboard laptop rosak!


Biasanya sesebuah motherboard laptop rosak bukan sahaja kerana tertumpah air, sebab yang selalu terjadi adalah kerana overheating, sistem penyejukan motherboard laptop tidak efisien lalu melingkupkan motherboard laptop anda. ( Bayangkan Enjin yang radiatornya takda air, kan lingkup kereta tu kalau terus pakai je), So kalau dah dapat masalah camni, baik terus hantar servis kat kedai repair komputer terdekat anda untuk bersihkan kipas laptop anda yang berhabuk

Nak tahu apa tanda motherboard laptop awak dah rosak?

    1) Kalau laptop on, tapi takda display kat screen laptop ini adalah salah satu tandanya

    2) Tekan button ON banyak kali sampai lenguh tangan pun laptop tak ON

    3) Masuk adapter pada laptop tapi power indicator tak keluar

    4) Laptop Auto shutdown, auto restart

    5) Datang kedai kami dan kami cek laptop untuk anda, kami kan professional


Apa yang biasanya rosak kat motherboard laptop tu

Compaq Presario V3500 motherboard


Biasanya motherboard laptop yang rosak ini adalah kerana chipsetnya. Apakah chipset? 

Chipset motherboard ini adalah umpama 

jantung sesebuah laptop/ komputer. Ada cara yang mudah untuk membaiki chipset motherboard

ini seperti 'reflow' atau 'reheat' chipset motherboard yang rosak tersebut. Cara ini memang berkesan tetapi haruslah 

diingat motherboard laptop anda pasti akan rosak kembali! Ini saya jamin! 

Kerana secara tak langsung, membaiki chipset motherboard sebegini umpama buat pembedahan 'bypass' kat jantung!


Apakah cara yang terbaik repair motherboard laptop?


Proses tukar chipset baru sebuah motherboard laptop

Cara yang terbaik repair motherboard laptop adalah tukar terus chipsetnya, dengan ini motherboard laptop ini akan mendapat jantung baru dan laptop akan tahan lebih lama ( so far yang repair dengan kami takda sapa lagi yang hantar balik untuk repair)


Apa jenis model laptop yang boleh repair?

HP Pavilion TX2000 Motherboard


Kami boleh repair semua jenis motherboard komputer

Tapi yang paling top repair kat kedai kami:


Laptop Compaq Presario V3000, V3500, F700, C700, CQ40 dan CQ41

Laptop HP Pavilion Tx1000, Tx2000

Laptop Acer Aspire 4520, 4530, 4551

Laptop Toshiba Satellite L310

Laptop Dell Inspiron 1420


Semua Laptop Sony



Semua MacBook



Lain lain model laptop juga boleh repair




Laptop Acer Aspire : 4551, 4935,4935G 4736, 4736z 4736g,4741, 4253, 4540, 4732, 4738, 4738z, 4740, 4750, 4755,4349, 4250, 4745, 4745G, 3620, 3680, 4310, 4315, 4520, 4530, 4710, 4715, 4720, 4730, 4730Z, 4920,4930, 4930G, 5050, 5500, 5540, 5550, 5580 , ONE, HAPPY, Ferrari, netbook D250, D255, D256, D260


Laptop Compaq Presario: CQ42, CQ43 , 510, v3000 series, v3500 series, CQ40 series , CQ41 series, C700, F500


Laptop Toshiba : C640, L645, L645D, M500, L510, L310, M200, M300, L30, A100


Laptop Lenovo : B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, IDeapad S10, s10-2, s10-3


Laptop DELL: n4010, n4030, n4050, studio 1458, n4110, Inspiron 1420, 1440, Vostro 1400 , mini, inspiron 10


Laptop HP: pavilion G4, G42, hp probook 4410, pavilion DV2000, DV4, 520, tx1000, tx2000, all DV1000, dv2000, dv3000, dv5000, dv6000, dv7000, dv8000, dv1, dv2, dv3, dv4, dv5, dv6, dv7, DM1 DM2, DM3, DM4, DM5, DM6, DM7, nc series, nx series, mini series. 110, 210


Laptop Samsung : R440, RC420


Laptop Asus : A53S, X42Jr, A42 series, K42 series, X80L, AJ8, AJ8S


Laptop MSI : FX4xx series = 400, 420, 460, 480


Laptop Sony Vaio


Berapa Kos Repair Motherboard Laptop?

Compaq Presario F700 Motherboard


Kami menawarkan khidmat repair ini dengan harga 'flat rate' untuk semua laptop
tak kisahlah laptop anda jenis model yang mahal atau murah.

Dengan jaminan selama 3 bulan

Kalau tukar motherboard pun jaminannya 3 bulan jugak

tetapi harga berganda mahalnya berbanding repair.


Kenapa jaminan lebih panjang berbanding kedai lain?

Acer Aspire 4520 Motherboard


Kami memberi jaminan yang panjang kerana kami yakin dengan servis dan workmanship kami

Kerana servis repair kami berkualiti dan boleh dipercayai.

Satu hari purata 15 ke 20 buah laptop masuk kedai untuk direpair, sekarang dalam urutan laptop yang hendak direpair ada 80++ laptop lagi yang perlu direpair. Kami buat kerja tidak laju tapi berhati-hati menjaga kualiti, anggaran paling cepat 1 minggu ke 2 minggu ( kami percaya pada kualiti repair kerana customer akan bercerita mengenainya)

Jika anda mahu proses repair motherboard laptop yang cepat tetapi rosak berulang kali, maaf kami bukan orangnya

So selepas ini, kalau ada laptop yang motherboard rosak, jangan buang lagi, hantar kepada kami untuk 
repair.

Kenapa nak tukar motherboard laptop sedangkan anda boleh repair?

Review


Berikut di bawah adalah antara laptop laptop yang telah berjaya kami repair menggunakan kaedah menukar chipset motherboard ini. Plastik yang ada di skrin laptop adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses repair.



Acer Aspire 4535
Masalah yang di repair : Bila 'ON' semua jalan tapi gambar tak keluar

Laptop Compaq Presario CQ40
Masalah yang di repair (kerosakan) : Bila 'ON' semua jalan tapi gambar tak keluar

Laptop Asus EEE PC
Masalah yang di repair (kerosakan): Tak boleh on langsung

Laptop Compaq Presario CQ40
Masalah yang di repair (kerosakan): Shut Down Sendiri

Laptop Compaq Presario CQ45
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila 'ON' semua jalan tapi gambar tak keluar

Laptop Acer Aspire 4520
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila 'ON' semua jalan tapi gambar tak keluar


Laptop Acer Aspire 4535
Masalah yang di repair (kerosakan): Motherboard rosak terkena air

Laptop Acer Aspire 4738Z
Masalah yang di repair (kerosakan): Shutdown selepas 5 saat ON


Laptop Asus A43
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON hang selepas beberapa minit


Laptop Dell Inspiron 1420
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON takda gambar keluar


Laptop HP Pavilion DV6000
Masalah yang di repair (kerosakan): Motherboard rosak tertumpah air


Laptop Acer Aspire 4551
Masalah yang di repair (kerosakan): Hang selepas beberapa minit


Laptop Dell Inspiron 1420
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON tak keluar gambar

Laptop Acer Extenza 4630Z
Masalah yang di repair (kerosakan): Tak Boleh ON


Laptop Acer Aspire 2920
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON keep on restart


Laptop Compaq Presario CQ40
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON tak keluar gambar


Laptop Lenovo G460
Masalah yang di repair (kerosakan): Gambar keluar di lcd monitor tapi tak keluar kat skrin sendiri


Laptop Sony Vaio
Masalah yang di repair (kerosakan): Tak Boleh ON


Laptop Lenovo Thinkpad T400
Masalah yang di repair (kerosakan): Bila ON tak keluar gambar



Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni

📲 Customer Careline OKCS (HQ)

📲Saya akan utamakan anda yang whatsapp direct saya

📱Hotline : 
0377316761 (Office OKCS HQ)

Penulis,

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair computer, repair laptop, motherboard laptop, repair motherboard, repair motherboard laptop, motherboard, computer service, repair laptop motherboard,  computer repair, laptop repair, computer repair services, laptop motherboard, computer repair service, repair pc, cpu, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Tiada ulasan: