Video Tips Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Laptop


Sangat mudah menggunakan bateri laptop, tapi adakah semudah menjaganya? Ya memang sangat mudah nak jaga bateri laptop ni. Dengan penjagaan yang betul, anda juga boleh memanjangkan jangka hayat bateri. Video di atas akan menerangkan cara yang mudah dan hampir setiap pengguna laptop hampir memandang ringan perkara ini. Semoga video di atas bermanfaat untuk anda semua.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang tips penjagaan bateri laptop, penjagaan bateri laptop, tips penjagaan komputer, tips komputer, bateri laptop, tips penjagaan laptop, penjagaan laptop, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di

PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Video Tips Mengenal Jenis & Saiz Skrin Laptop


Pada video kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda tips bagaimana nak mengenal jenis & saiz skrin laptop. Ramai pengguna keliru dengan saiz skrin yang hampir sama. Sebagai contoh, kalau kita lihat daripada saiz luaran untuk dua jenis laptop bersaiz normal seperti Acer Aspire 4710 dan Acer Aspire 4736 adalah hampir sama. Tapi tahukah anda, dua model laptop ini mempunyai saiz skrin yang berbeza. Acer Aspire 4710 mempunyai skrin yang bersaiz 14.1" inch manakala Acer Aspiore 4736 pula menggunakan skrin bersaiz 14.0" inch.

Selain saiz, jenis skrin juga adalah berbeza mengikut model laptop. Terdapat beberapa jenis skrin antaranya seperti LCD, LED, LED Slim. Semoga video di atas dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang laptop screen, screen size, laptop screen size, skrin laptop, type of laptop screen, repair laptop screen, laptop, laptops, repair laptop, laptop lcd screen, laptop repair, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Untuk Urusan Boleh Call Kami 24 Jam, setiap hari dan sepanjang tahun

012 3653285

(OK COMPUTER SOLUTION)

Repair Laptop Lenovo G405


Lenovo G405 merupakan laptop terbaru keluaran Lenovo. Laptop model ini dihasilkan dengan processor AMD. Paparan skrinnya juga sangat ideal untuk mereka yang bergelar pelajar iaitu dengan saiz 14.0 inch. Laptop yang beratnya sekitar 2.2 kg ini sangat menarik jika dilihat pada struktur keyboardnya yang lebih kecil dan sangat mesra pengguna.


Seperti yang anda maklum, antara gejala yang boleh dikesan apabila laptop anda mengalami masalah motherboard adalah seperti tak boleh nak on, kadang-kadang boleh on tapi no display, auto shutdown dan auto restart..Ramai juga diantara mereka yang menyangka jika ada masalah seperti ini, perlu tukar motherboard terus..Tapi sebenarnya, ada jalan lain lagi yang boleh dilakukan. Ini kerana, menukar motherboard, kosnya sangat mahal!! (baik beli baru je..).

Kami di Ok Computer Solution sangat berbesar hati untuk memberikan penyelesaian utama pada laptop anda jika mempunyai masalah seperti ini. Kos juga sangat berpatutan disamping anda mendapat beberapa faedah lain seperti jaminan selama 3 bulan dan layak mendapat voucher percuma!! Boleh lihat testimoni customer kami di sini..>>Testimoni

motherboard


Chipset berfungsi untuk mengawal paparan pada skrin laptop anda yang terletak pada motherboard. Mesti anda terfikir, kenapa chipset yang jadi masalah kan? Ini kerana chipsetlah yang mengawal seluruh pergerakan pada motherboard anda yang mana akan menghasilkan haba panas yang sangat tinggi. Bila kawalan udara tersekat, maka chipset tersebut boleh terbakar dan seterusnya boleh mengakibatkan masalah seperti yang disebutkan tadi.

Hal ini boleh dielakkan lebih awal sekiranya anda peka dengan masalah ini. Terutamanya, anda perlulah sentiasa servis laptop anda secara berkala yang mana ianya akan membersihkan segala habuk yang telah menyekat laluan haba panas pada heat sink. Anda boleh lakukannya sendiri di rumah atau jika anda tidak berani untuk membuka laptop anda, kami sedia membantu.

motherboard


Jika sudah terlambat, chipset sudah terbakar, kami juga sedia membantu anda dengan kepakaran yang kami ada.. Kami juga berpengalaman menghadapi masalah ini dengan hampir lebih 80 buah laptop model Lenovo ini. Berikut merupakan contoh model laptop Lenovo yang berjaya kami selesaikan masalah motherboard :





artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair motherboard, repair lenovo, lenovo, lenovo g405, repair laptop, motherboard, computer repair, laptop repair, repair laptop motherboard, repair computer, motherboard repair, pc repair, computer repair services, notebook repair, laptop motherboard, compaq laptop, computer shop, computer service, laptop motherboard repair, repairing laptop, computer repairing, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
03 7731 6761  (10 pagi - 9 malam)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 10pagi hingga 9 malam

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver


Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Jika anda ada masalah seperti di atas, boleh hubungi kami di nombor tertera di bawah :



012 3653285

(OK COMPUTER SOLUTION)

Repair Laptop Acer Aspire E1-522



Acer merupakan antara model laptop yang banyak digunakan oleh pengguna masa kini. Ia juga mempunyai pelbagai jenis dan bentuk keluaran yang berbeza dan sangat memikat citarasa pengguna. Model Acer Aspire E1-522 ini merupakan antara model terbaru keluaran Acer. Walaupun ianya baru, namun tak terkecuali daripada menghadapi masalah motherboard. Kami di OK Computer Solution juga menerima laptop model ini dengan pelbagai masalah seperti tak boleh nak on, kadang-kadang boleh on tapi no display, auto restart dan auto shutdown.

Ini merupakan antara masalah yang melibatkan motherboard. Ada juga setengah kes yang mana terpaksa menukar motherboard dan menelan kos yang sangat tinggi. Kami di OK Computer Solution akan memberikan penyelesaian utama iaitu dengan menukar chipset.

motherboard

Chipset berfungsi untuk mengawal paparan pada skrin laptop anda yang terletak pada motherboard. Mesti anda terfikir, kenapa chipset yang jadi masalah kan? Ini kerana chipsetlah yang mengawal seluruh pergerakan pada motherboard anda yang mana akan menghasilkan haba panas yang sangat tinggi. Bila kawalan udara tersekat, maka chipset tersebut boleh terbakar dan seterusnya boleh mengakibatkan masalah seperti yang disebutkan tadi.

Hal ini boleh dielakkan lebih awal sekiranya anda peka dengan masalah ini. Terutamanya, anda perlulah sentiasa servis laptop anda secara berkala yang mana ianya akan membersihkan segala habuk yang telah menyekat laluan haba panas pada heat sink. Anda boleh lakukannya sendiri di rumah atau jika anda tidak berani untuk membuka laptop anda, kami sedia membantu.


motherboard

Jika sudah terlambat, chipset sudah terbakar, kami juga sedia membantu anda dengan kepakaran yang kami ada.. Kami juga berpengalaman menghadapi masalah ini dengan hampir lebih 20 buah laptop model dari jenis yang sama iaitu Acer. Anda pasti akan teruja, terpegun dengan hasil kerja kami serta dengan jaminan yang kami akan berikan kepada anda.






artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair motherboard, repair acer, acer, acer aspire, acer aspire e1-522, repair laptop, motherboard, computer repair, laptop repair, repair laptop motherboard, repair computer, motherboard repair, pc repair, computer repair services, notebook repair, laptop motherboard, compaq laptop, computer shop, computer service, laptop motherboard repair, repairing laptop, computer repairing, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Hubungi kami seperti di bawah 

SMS/ Whatsapp / CALL (24 jam mesti balas)

012 365 3285 
018 206 6200 
03 7731 6761  (9 pagi - 7 petang)

Emel di 
info@okcomputersolution.net

PM di Facebook kami klik link di bawah
https://www.facebook.com/messages/OKComputerSolution

Alamat di


PG 39 Perdana Shopping Center
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Buka 9pagi hingga 6 petang

Tiada Masa? Sibuk? Mahu kami datang Pick UP?

Jika tidak ada masa ke tempat kami, kami juga boleh datang ke rumah atau pejabat anda untuk

Pick UP / Repair / Deliver

Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!

Jika anda ada masalah seperti di atas, boleh hubungi kami di nombor tertera di bawah :



012 3653285

(OK COMPUTER SOLUTION)

Tip Penjagaan Laptop yang Kedai Komputer Tidak Mahu Anda Tahu


February 10, 2014 — Penulis: 

Kategori: Artikel
Apabila kita membeli laptop, setiap penjual akan memberitahu tentang kelebihan setiap laptop yang dijual. Spesifikasi, kelajuan processor, memori yang pantas, kapasiti cakera keras yang besar, pemproses grafik yang boleh menjana visual realistik, saiz paparan skrin dan lain-lain lagi ciri-ciri yang digunakan sebagai poin jualan.
Hampir tiada seorang pun daripada penjual laptop ini akan memberitahu anda bagaimana hendak menjaga laptop dengan betul. Apa yang menjadi motivasi mereka adalah stok laptop yang bertingkat-tingkat itu mesti terjual.
Servis Komputer
Hakikatnya, laptop yang anda sedang gunakan sekarang adalah sangat penting. Melayari internet, urusan perniagaan, kerja kerja pejabat, kerja kerja grafik, bermain permainan video, media sosial, pengkalan data, dan panggilan video boleh dilakukan dengan laptop anda.
Tidak seperti kereta yang anda guna seharian, anda akan hantar servis ke bengkel kereta setiap 5000km untuk menukar minyak hitam dan penapis minyaknya. Sedangkan kereta yang anda gunakan cuma berkemampuan untuk:
  • Membawa anda dari poin A ke poin B
  • Angkat barang selagi muat
Jadi, kelebihan laptop lebih banyak, kenapa anda tidak menjaganya sebaik mungkin?
Saya berasa amat bertanggungjawab untuk berkongsi rahsia yang semua kedai komputer ingin rahsiakan dari anda. Laptop yang tidak berjaga adalah laptop yang akan rosak. Bila rosak wajib dibaiki, bila baiki jawapannya wang.
Pengguna Laptop Sengsara

Kedai Komputer Gembira, Pengguna Sengsara

Untuk berkongsi semua tips penjagaan laptop dalam satu artikel adalah sesuatu yang mustahil, saya akan ungkaikan rahsia ini satu persatu setiap siri nanti.
Tips 1 – Cuci Kipas laptop dan tukar ‘thermal paste’ baru setiap 6 bulan.
Selama 5 tahun dalam dunia pembaikan laptop, 80% dari laptop yang rosak adalah disebabkan masalah motherboard
Dari masalah motherboard 7% darinya berpunca dari kecuaian manusia seperti tertumpah cecair dan terjatuh
Lagi 93% dari kerosakan motherboard  ini berpunca dari tidak servis laptop
Apa Itu Servis Laptop?
Servis laptop adalah dimana laptop akan dibuka dan habuk yang berkumpul di kipas laptop akan dibersihkan. Thermal paste baru akan digantikan
Mengapa Ia Perlu Dilakukan?
Seperti juga kereta, laptop mempunyai komponen yang bergerak, komponen yang bergerak memerlukan sistem penyejukan. Komponen seperti processor dan pemproses grafik menjana haba yang sangat tinggi sehingga boleh mencecah 100 darjah C
Sistem penyejukan yang membantu menyejukkan komponen ini adalah kipas yang bersambung dengan besi tembaga. Besi tembaga ini akan bersentuh melalui thermal paste dengan komponen komponen panas ini.
Kipas yang menjadi sistem penyejukan ini, lama kelamaan akan memerangkap habuk. Jika anda tinggal di persekitaran yang ada karpet atau berhabuk, habuk akan lebih cepat terkumpul di kipas ini.
Komputer Servis
Apabila habuk-habuk ini berkumpul, sistem menjadi tidak efisien kerana ianya menghalang udara panas dari keluar. Apabila ianya tidak efisien, komponen penting seperti processor dan pemproses grafik ini akan rosak kerana terlebih panas (overheating).
Apabila ini berlaku, kos membaikinya lebih kurang membeli laptop baru. Sebagai contoh kos untuk tukar motherboard brand Acer sahaja mencecah RM700. (sumber Highpoint) manakala untuk motherboard Apple Macbook Pro adalah RM2000 (iMac city)
Apakah Thermal Paste?
Thermal paste adalah selapis bahan yang mengalirkan haba sangat baik yang letaknya diantara komponen panas ini dan sistem penyejukan.
Lama kelamaan, thermal paste ini akan keras dan tidak mengalirkan haba dengan baik. Ianya juga perlu ditukar. Tujuan servis laptop ini adalah untuk menjamin sistem penyejukan yang efisien dan optimum sepanjang masa.
Pusat Servis Komputer
Di Mana Boleh Servis Laptop?
Untuk servis laptop anda digalakkan untuk menghantar laptop kepada pakar yang berhampiran dengan anda.
Ini adalah kerana untuk mencuci laptop, anda perlu buka seluruh badan laptop dan besar kemungkinan akan terjadi insiden tikus membaiki labu.
Komponen komponen di dal am laptop juga amat sensitif kepada elektrostatik.
Bila Waktu Sesuai Servis Laptop?
Anda dinasihatkan untuk servis laptop anda setiap 6 bulan sekali. Jika anda merasakan laptop anda cepat panas, contohnya jika anda boleh rasakan haba di tapak tangan anda ketika menggunakan laptop, segeralah hantar ke kedai komputer berhampiran untuk diservis.
Jika persekitaran anda berhabuk, anda harus melakukannya dengan lebih kerap.
Kesimpulan
  • Servis laptop adalah langkah pertama untuk memanjangkan usia laptop anda.
  • Haba adalah musuh utama laptop.
  • Pastikan anda servis laptop anda sekurang kurangnya 6 bulan sekali.
  • Hantar laptop pada yang pakar sahaja.
  • Laptop yang dijaga dengan baik adalah laptop yang akan menggembirakan tuannya.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
­čô▓Whatsapp direct guna link ni 
­čô▓Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

­čô▒Hotline : 
0377316761 (Office OKCS HQ)

Penulis,




TESTIMONI


Dah beratus ratus customer yang datang ke kedai kami ( sila lihat testimoni)

di bawah adalah beberapa Macbook yang telah dibaiki oleh kami.








































Share artikel ini dengan rakan rakan anda dengan gembira!