Best tricks untuk Mac anda (8)

PASTI ANDA TIDAK TAHU MAC ANDA DAPAT MELAKUKAN SEMUA INI. 

Tips 1 - KLIK SINI
Tips 2 - KLIK SINI 
Tips 3 - KLIK SINI
Tips 4 - KLIK SINI
Tips 5 - KLIK SINI
Tips 6 - KLIK SINI
Tips 7 - KLIK SINI

8. MEMBUAT SHORTCUT PADA KEYBOARD ANDA 



Dengan adanya shortcut pada keyboard ia dapat menjimatkan masa, Malah takda limit pun nak buat shortcut tu! Jika terdapat pilihan menu tertentu yang anda gunakan sepanjang masa yang tidak mempunyai shortcut, anda boleh buat sendiri. 


Langkah-langkah :

Pergi ke System Preferences > Keyboard > Application Shortcuts. Klik butang + untuk menambah shortcut baharu. Anda boleh memilih aplikasi yang anda mahu dari drop-down list, tetapi anda kena tahu nama sebenar arahan menu untuk menaip dalam kotak sebelah, termasuk lah ejaan serta aksara yang betul. Akhir sekali, pilih gabungan kekunci unik untuk menggunakan sebagai shortcut baharu, dan klik Add. 


Video : 


Share je supaya pengguna Mac tau. Kalau korang guna windows, ambik trick ni pastu buat kat awek ke pak mertua ke yang guna Mac. Confirm dorang puji korang sebab korang power. hiks! 





Tunggu next trick kita tau! 


Kalau ada soalan boleh :


Email : info@okcomputersolution.net

Whatsapp : 012 365 3285
Office Number : 03 7731 6761

Nanti ada awek yang jawab. Tak caye try la. Bila nak call? Dah lama tunggu.

No comments: