ACER ASPIRE V3 SCREEN REPLACEMENT


Artikel ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu screen laptop beliau pecah dihempap oleh buku

Customer merupakan pelajar uitm disini sahaja, beliau tak sengaja letak buku atas laptop sebab tengah kemas baju untuk balik raya. Jadi bila nak menggunakan laptop untuk buat kerja dapati screen beliau dah retak seribu.

Beliau perasan iklan OK Computer Solution Pulau Pinang di facebook, jadi bila beliau datang kedai kami, kita check stock screen beliau, alhamdulillah masih ada stok dan terus tukar untuk beliau


Dan sekarang beliau boleh menggunakan seperti biasa.

ASUS A43S HARDISK 500GB REPLACEMENT


Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu laptopnya semalam bila on sangkut takat logo windows sahaja tak boleh masuk desktop

Bila kami bertanya lagi, beliau beritahu pernah dengar bunyi "clicking" pada laptop sebelum ni, jadi kami jelaskan bahawa bunyi tersebut datang dari hardisk laptop beliau menunjukkan bahawa hardisk beliau nak rosak

Jadi kami diagnose masalah laptop beliau dan betul bahawa hardisk beliau sudah rosak, jadi terus proceed tukar hardisk baru sebab nak pakai sangat laptop untuk buat kerja


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis


MACBOOK PRO 13 MID 2010 WIFI PROBLEM - WIFI NO INTERNET CONNECTION

Sebelum ini kami baru je post tentang macbook pro 13 yang ada masalah NO WIFI CONNECTION. Hari ni masuk lagi macbook masalah No Internet Connection juga, cuma model sahaja yang berbeza.
serabut sebab sukar untuk melayari internet perkara tersebut dirujuk kepada Ok Computer Solution cawangan Taiping.


Model Macbook Pro 13 memang terkenal dan selalu dilanda masalah ini, lebih-lebih lagi yang tidak pernah service cleaning. 
Mujur beliau segera hantar kepada kami kerana setelah FULL checking daripada technician profesional kami. kami mendapati wifi airport telah problem 

memang sangat bertuah kerana jika lambat hantar kepada kami mungkin banyak lagi kompenen yang akan rosak TERUTAMA MOTHERBOARD yang sudah tentu menelan belanja hampir RIBUAN ringgit.



Jadi solusi yang kami cadangkan kepada beliau adalah dengan menukarkan wifi airport yang baru. Proses pemasangan hanya memakan selama masa1 jam sahaja.


Apa yang cukup menggembirakan adalah segala masalah telah dapat diselesaikan dan kerja-kerja yang memerlukan internet dapat dilaksanakn tanpa sebarang gangguan internet. selain proses pemasangan yang sekejap beliau sangat berpuas hati dengan KUALITI KERJA yang kami. 



Apa-apa pun sebelum kami serahkan macbook kepada setiap pelanggan, kami akan membuat 20 checklist laptop secara PERCUMA.

Jika anda ada masalah di atas dan mahu kami membantu anda. Boleh hubungi kami seperti berikut:

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Negeri Perak

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0125445431

Penulis

COMPAQ PRESARIO CQ40 KEYBOARD REPLACEMENT



Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang beritahu keyboard lama atas laptop tersebut, semua button dah hilang. Customer beritahu anaknya selalu dok robek-robek keyboard laptop satu per satu dan akhirnya hilang semua button keyboard beliau.

Pada mulanya masih boleh bertahan pakai external keyboard, tapi lama - kelamaan beliau rasa rimas selalu guna external keyboard dan selalu lupa bawa external keyboard bila keluar mana-mana. Ini menyebabkan kerja beliau tertangguh sebab external keyboard tertinggal di rumah.

Jadi kami sudah menukar keyboard beliau ambil masa tak sampai 10 minit sahaja untuk beliau 


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis

MACBOOK AIR 11'' FORMAT MAC OS



Macbook pon kena format osx ke? Iye betul sebab nak pastikan macbook korang sentiasa up to date dan tidak ketinggalan.

Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang beritahu kebanyakan apps dalam macbook tak boleh nak buka disebabkan osx beliau terlalu lama.

Jadi bila kami tengok rupa-rupanya macbook beliau masih menggunakan osx Snow Leopard (10.6.8) 😱😱

Sekarang yg latest osx Sierra (10.12), cuba bayangkan betapa lamanya osx beliau
Jadi solution beliau kena format osx yang terbaru untuk membuka semua apps tanpa ada sebarang masalah. Lepas reformat osx baru boleh buka apps lain seperti biasa.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis

ACER ASPIRE 4736 KEYBOARD REPLACEMENT


Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu ada beberapa button tak boleh pakai, beliau rasa tension sebab bila nak taip perkataan tapi tak keluar.

Apabila kami diagnose laptop beliau dapati keyboard beliau dah rosak dan perlu ganti yang baru. Jadi bila kami bagi quotation untuk keyboard, beliau terus proceed sebab urgent nak pakai laptop.

Alhamdulillah keyboard beliau boleh guna seperti biasa. Beliau berasa sangat berterima kasih kerana dapat membantu beliau menyelesaikan masalah beliau

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis

iOS 11 Tidak Support iphone 5, 5c Dan Ipad 4th Generation

iOS 11 Tidak Boleh dikemas kini dan Diterima oleh iPhone 5, iPhone 5C Dan iPad Generasi Ke-Empat

iOS 11 diperlihatkan secara rasmi di acara WWDC isnin yang lalu. Ia membawakan pelbagai perubahan antaramuka dan fungsi baru bagi menjadikannya sistem operasi mudah terbaik dikeluarkan Apple. Pasti ramai pemilik peranti iOS menantikan kemaskini ini di musim luruh hadapan. Tetapi sekiranya anda memiliki iPhone 5, 5C dan iPad generasi ke-empat ada berita buruk bagi anda.

Ketiga-tiga peranti di atas tidak akan menerima kemaskini ke iOS11. Ini adalah kerana iOS11 memerlukan pemproses yang menyokong perisian 64-bit seperti A7 yang digunakan pada iPhone 5S. Aplikasi 32-bit juga telah mula ditarik dari App Store beberapa hari sebelum WWDC sebagai petanda awal sokongan akan dihentikan. Bagi pengguna kesemua peranti di atas kini tiba masa untuk membeli peranti baru.
Sebenarnya sokongan selama empat tahun (kesemua peranti dilancarkan pada tahun 2012) yang diberikan Apple kepada peranti-peranti ini adalah cukup baik kerana pada platform Android anda bernasib baik jika terus menerima kemaskini selepas dua tahun.

============================================

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Melaka
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0176334745

Penulis

SERVICE CLEAN MACBOOK PRO 13'' MODEL A1278


Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang untuk diservis sebab dah 5 tahun tak pernah servis 😱

Kalau dah 5 tahun tak pernah servis, kami dah boleh agak mesti habuk pon dah berkumpul 5 tahun pada motherboard beliau

Bila dibuka macbook beliau. PERGHHHHH !!!!

Korang nilai la sendiri macbook korang yang tak pernah servis semenjak beli seperti customer ni. Kalau nak datang servis boleh la call kami atau walk in terus ke kedai kami

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis

KENALPASTI SIMM DAN DIMM

Perbezaan memory SIMM dan DIMM??
SIMM
- Istilah SIMM adalah singkatan untuk Single In-Line Memory Module. 
- Bagi SIMM, cip memorinya dipateri pada papan litar bercetak (PCB) modular, yang disisipkan pada soket pada papan induk sistem. 
-SIMM pertama memindahkan 8 bits data pada satu masa. Kemudian CPU mula membaca data dalam pakej 32- bits. 
- Bagi SIMM, pin di kiri dan kanan papan litarnya ‘ dihubungkan satu sama lain’ untuk membentuk satu sentuhan elektrik 
- Kebanyakan SIMM 72-pin dipasang condong sedikit

DIMM
- Dual In Memory Modules (DIMM).
- Kebanyakan DIMM dipasang secara menegak seperti SIMM ke dalam soketnya. 
-Bagi DIMM , pin di kedua-dua belah diasingkan secara elektrik bagi membentuk dua sentuhan berasingan.
- DIMM 168-pin memindahkan 64 bits data pada satu masa dan biasanya digunakan dalam sistem yang menyokong bas memori 64-bit atau lebih lebar. 
- Fizikal DIMM 168-pin dan SIMM 72-pin berbeza dari segi panjang modul, bilangan lekuk pada modul dan cara modul dipasang pada soketnya. 
- DIMM 168-pin dipasang secara tegak pada soket


===========================================================================

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Melaka
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0176334745

Penulis

Tanda - tanda komputer dijangkiti Malware

ANTARANYA :

1. Komputer Menjadi Lambat
Komputer tiba-tiba menjadi sangat lambat walaupun tidak install aplikasi yang berat.

2. Beberapa Aplikasi Maintenance Tidak Bekerja
Malware merupakan program jahat yang dapat menyebabkan komputer menjadi hang, termasuklah menyebabkan beberapa aplikasi maintenance tidak berfungsi. Contohnya seperti Windows Update, Task Manager, Anti virus, Registry Editor, System Restore, ataupun juga Msconfig yang tidak dapat berjalan atau terbuka.

3. Halaman Homepage dan Search Bar Browser Tiba-Tiba Berubah
Tanda-tanda ini juga mirip dengan toolbar yang ada di browser. Jika anda mengalami hal ini, cuba mengembalikannya ke pengaturan defaultnya melalui options pada browser. Tetapi sekiranya anda sudah mengembalikan ke default namun masih tidak boleh, maka anda harus berhati-hati. Sebaiknya jangan sembarangan login ke akaun penting, seperti akaun bank, Email dan sosial media. Ini untuk menghindari daripada risiko kecurian data.



============================================
Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Melaka
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0176334745

Penulis

MACBOOK PRO 13'' TAHUN 2010 MODEL A1278 SLOW NAK MAMPUS


Artikal ini mengisahkan customer datang ke cawangan OK Computer Solution Pulau Pinang mengadu macbooknya terlalu slow walaupon nak buka microsoft office.

Beliau beritahu susah nak buat kerja kerana perlu tunggu dalam 10 minit untuk buka microsoft office, sempat nak buat air lagi. Selain itu macbook beliau selalu hang dan slow.

Jadi beliau terjumpa iklan OK Computer Solution Pulau Pinang di facebook, beliau terus datang kesana agar pihak sana dapat menyelesaikan masalah secepat mungkin. Staf sana suggest untuk upgrade ke Solid State Solid (SSD) untuk menyelesaikan masalah slow dan hang beliau.

Selepas upgrade SSD pada macbook beliau nampak perbezaan kelajuan antara SSD dan hardisk biasa. Masuk Operating System (OS) pon dalam 30 saat

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Pulau Pinang
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

018-4614704

Penulis


APA ITU THERMAL PASTE




Thermal Paste

Fungsi Thermal Paste



Thermal paste (biasa juga disebut thermal gel, thermal compound, thermal paste, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound) adalah cairan kental yang memiliki sifat seperti minyak, yang berguna untuk meningkatkan konduktivitas termal antara dua permukaan dengan mengisi celah-celah mikroskopis.
Thermal paste biasanya berada di antara chip dan heatsink.
Fungsi thermal paste adalah untuk menyalurkan panas dari processor ke heatsink. Karena permukaan pada processor dan heatsink tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat ditransfer secara maksima.
Jika tidak memakai thermal Paste, transfer panas/ heat dari prosesor ke HSF jadi tidak sempurna. Kesannya Prosesor akan menjadi cepat panas dan suhunya akan melambung tinggi sehingga komputer akan mati sendiri.
Thermal paste semakin mahal harganya jika daya serap panas dan range temperature lebih besar.
Ada juga thermal paste yang khusus untuk suhu dibawah titik beku.
Thermal paste yang murah tidah efektif untuk suhu dibawah 0 dan daya konduksinya rendah serta mudah menjadi kering dan menurun daya konduksinya.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0377316761
atau 

0123653285 

Bagi yang berada di Melaka
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline : 

0176334745

Penulis