SERI KEMBANGAN: SCREEN REPLACEMENT (ACER ASPIRE ES14)

SKRIN ASAL YANG ROSAK 


Pada pagi ini, telah datang seorang pelanggan yang menyatakan masalah mengenai skrin laptop beliau tidak menyala selepas dipijak oleh anaknya. 

Technician kami buat full diagnose dapati skrin sudah retak dan tidak keluar sebarang cahaya. 
SELEPAS MELAKUKAN SCREEN REPLACEMENT 
Tanpa mengambil masa yang lama, teknisyen kami terus menukar screen tersebut dengan skrin yang baru. Masa yang di teknisyen ambil untuk menukar skrin tidak sampai 15minit sahaja. 

Customer memberi pujian kepada teknisyen kami kerana melakukan kerja dengan pantas dan cekap. beliau menyatakan masa repair yang singkat ni memudahkan urusan beliau dan orang lain. Beliau berterima kasih dan berpuas hati dengan layanan dari pihak kami. 


BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
📱Hotline : 
0377316761

atau 

0123653285 

Bagi yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 


📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis

MASALAH BERKAITAN RAM DEKSTOP


RAM OOO RAM…


Perrgggghh tajuk.. tak boleh tahan.. korang jangan ingat Ram penyanyi pula.. Meh kami terang sikit apa itu RAM..
RAM atau nama penuhnya Random Access Memory merupakan satu komponen wajib ada pada desktop atau laptop bagi melancarkan proses penyimpanan sementara. Semangkin besar saiz RAM, semakin laju la Komputer atau laptop anda.



 
Komputer yang mengalami masalah ram

Ni kami nak cerita sikit. Pada 6 Jun 2017, pagi-pagi lagi dalam jam 10 pagi,dah ada seorang pelanggan datang ke OKCS. Nama dia En.Razali..
Dia mengadu pada staff kami yang computer dia bila on je ada bunyi “Beep..Beep”
Staff kami pun serahkan desktop tersebut pada yang pakar iaitu Abg N..
Abg N pun check, buat siasatan & bedah siasat ke atas desktop tersebut.
Setelah dikenalpasti, masalah tersebut  berpunca daripada RAM.
Kadang-kadang RAM rosak adalah disebabkan oleh habuk yang terlalu banyak atau RAM tersebut memang dah rosak dan tidak berfungsi lagi..
Sekiranya RAM tidak ditukar, ia akan effect kepada komponen lain.. Uiii parah tu kalau komponen lain berjangkit.. baik-baik kos tukar RAM sahaja, tup-tup kena tukar barang lain pula..
Siapa yang rugi? Anda dan poket anda juga yang rugi kan???
Jadi En.Razali pun tanpa berlengah bersetuju untuk kami tukarkan RAM beliau dengan RAM yang baru, malah suruh upgrade lagi..katanya nak bagi laju. Senang nak buat kerja..
Setelah selesai tukar, kami pun test desktop tersebut didepan En.Razali sendiri sebelum beliau bawa pulang,
Wah.. memang beliau puas hati la sebab desktop dah ok, makin laju pula tu..
Lega hati kami dapat memuaskan hati pelanggan-pelanggan OKCS..
Ada cara DIY yang boleh anda buat sendiri dirumah sekiranya ia berlaku pada desktop anda..
Macam mana tu???
Proses penukaran ram baru







Senang je, anda keluarkan RAM yang ada pada desktop, kemudian ambil pemadam pensil dan cuba gosokkan pada RAM tersebut. Kemudian pada semula RAM pada desktop dan cuba hidupkan semula desktop anda.. Selesai… mudah kan?

Selamat mencuba.

Contoh Ram rosak


Sekiranya computer anda mengalami tanda-tanda seperti di atas,
Sila back up semua data penting anda di dalam external hard disc sebagai langkah berjaga-jaga..
Bak kata pepatah melayu, sediakan payung sebelum hujan.
Biar putih tulang, jangan putih mata..

Semoga info ini dapat membantu anda.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761

atau 

0123653285


Penulis : Syafry

SERI KEMBANGAN: CARA UNTUK TEST KEYBOARD ANDA MASIH BAIK ATAU ROSAK





  • Seteleh dibuka ujilah kesemua huruf di keybord anda 


  • Bila huruf yang ditekan itu keluar warna hijau maka, huruf tersebut masih berfungsi. 
  • Selamat mencuba..


BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
📱Hotline : 
0377316761

atau 

0123653285 

Bagi yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 


📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis

SERI KEMBANGAN: LAPTOP AKU MUDAH PANAS, KENAPA YE BRO? - SERVIS TOSHIBA L745


LAPTOP TOSHIBA L745

THERMALPASTE YANG SUDAH MENGERAS MENGAKIBATKAN HABA TIDAK DISALURKAN DENGAN  BAIK

Artikel kali ini memperihalkan mengenai customer datang ke cawangan OK Computer Solution Seri Kembangan menyatakan masalah laptop beliau cepat panas. pekara ini sangat kerap berlaku kepada beliau, mengakibatkan beliau tertekan.Beliau hadir ke kedai dan bertanyakan kami, "kenapa ye bro, laptop aku cepat sangat panas.." 

Apabila technician kami buat full diagnose, dapati kesan panas laptop beliau berpunca daripada habuk pada laptop serta thermal paste yang dah kering.

Jadi kami menerangkan mengenai kepentingan servis cuci laptop  dan menukar thermalpaste agar dapat mengelak daripada kerosakan lain seperti graphic chipset yang mampu mengakibatkan kos repair yang mahal.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
📲Whatsapp direct guna link ni >>> 
>>> https://tinyurl.com/okcshq
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
📱Hotline : 
0377316761

atau 

0123653285 

Bagi yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>> 


📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis

IPHONE 5 CAMERA PROBLEM- HABUK BANYAK

// EH! KORANG TAK KENAL LAGI KE OK COMPUTER SOLUTION TU..ramai dah orang duk cerita pasal depa ni //

cerita dia mcm ni, admin datang UMobile Taiping Sentral nak bayar BILL utk phone kedai biasalah telco yg tengah HOT sbb paling murah setakat ni.
TAPI lain pula jadinya. tgk je muka admin. terus tanya boleh repair iPhone tak.
Muka admin ni ada muka repair iphone ke. haha . 

sebenarnya iphone salah seorang staf kt situ problem. camera jadi tak clear . memang bnyak habuk admin tgk dalam. dia bgtau kedai lain x berani buat.
Mujur beliau mengambil keputusan untuk membaiki segera kerana jika dibiarkan habuk ang tersekat boleh rosakkan kamera






Selesai je bab bill. terus admin ambil tools dalam kereta. and PROSES la depan owner iphone . Cuak je owner iphone tu tgk admin buka. 

10 MINIT je admin setle kan habuk kat lense camera iphone beliau.siap pasang balik tau.
Eh korang Caya tak nie 10 minit je tau. senyum je muka owner sebab boleh tangkap gambar gambar comel

x caya korang tanya owner tu.
tapi jgn mintak no phone owner tu dah le 😁😄
orang yg dtg bayar bill pun tgk je ni kedai repair phone ke

"OKCS DAPAT MENGGEMBIRAKAN ANDA DIMANA MANA PUN"

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761

0123653285


BAGI YANG BERADA DI KAWASAN PERAK 
HOTLINE
0125445431

whatsapp
https://tinyurl.com/OKComputerSolutionTaiping

PENULIS 
SADHRI

MACBOOK AIR 13 A1466 FAN BUNYI BISING - OVERHEAT PROBLEM

MODEL : MACBOOK AIR 13
MASALAH : OSX LEMBAB, FAN BERBUNYI DAN OVERHEAT
PUNCA : MOTHERBOARD BERHABUK DAN THERMAL PASTE KERAS SERTA DINAJGKITI MALWARE
RESIKO : KEROSAKKAN MOTHERBOARD DAN SSD
SOLUSI : CLEANING SERVICE DAN FORMAT
MASA : SATU HARI

Baru-baru ini Cik Adnin yang merupakan student medic membawa macbook air beliau kerana keadaan operating systemnya perlahan membuatkan tugasan Aik Adnin lambat siap.
lebih merisaukan lagi kipas motherboard bunyi terlalu kuat bila mac mula overheat selepas beberapa jam.


habuk pada kipas menyebabkan kelajuan kipas berkurangan


risau masalah akan menjadi lebih parah . Beliau datang mendapatkan bantuan OK COMPUTER SOLUTION cawangan Taiping yang sememangnya pakar dan berpengalaman dengan jentera Apel ni .
Sekejap sahaja OKCS Taiping mengenal pasti masalah. Puncanya adalah disebabkan keadaan motherboard macbook beliau yang berhabuk dan thermal paste yang sudah KERAS menyebabkan udara panas tidak dapat dikeluarkan lalu memaksa FAN berpusing lebih laju untuk mengejukkan CHIPSET. Bunyi yang bising itu sebenarnya dari FAN yang berpusing laju.



habuk setelah beberapa tahun 

Manakala punca Osx beliau lembab adalah disebakan oleh beliau terinstall "MACKEEPER" yang menggangu kestabilan operation macbook beliau. Bila surfing internet keluar banyak POPUP ads yang bukan-bukan secara tidak lansung memaksimakan penggunaan battery, RAM dan processor. sebab itulah system beliau jadi lembab kerana terlalu banyak proses.


Mujur beliau
cepat mendapatkan bantuan kami dan tidak membiarkan macbook beliau terus OVERHEAT. jika tidak OVERHEAT boleh mnyebabkan CHPSET graphic terbakar. Bukan itu sahaja, kompenen lain seperti motherboard, ssd pci-e boleh rosak, battery boleh kong , screen boleh jadi bertompok-tompok dan bermacam-macam lagi RESIKO disebabkan overheat. Semua BRAND laptop sama, tidak boleh dibiarkan overheat.


Jadi selepas FULL checking, solusi yang kami cadangkan adalah dengan FULL cleaning service iaitu tukar thermal compund untuk menyejukkan Processor dan format osX sierra yang mengambil masa hanya sehari je terbasuk backup data research dan thesis beliau.




dah lah cepat siap , harga BERPATUTAN . masa nak bayar dapa DISKAUN lagi . memang seronok la cik adnin. paling menggembirakan beliau FAN tidak lagi bunyi bising dan DATA beliau selamat.




bnyak TIPS yg kami kongsikan dengan cik adnin antaranya Macbook perlu diservice setahun sekali utk PRESTASI yang superb.
insyAllah .selepas ni kami di OK COMPUTER SOLUTION berharap Cik Adnin akan kongsikan TIPS yg kami berikan kepada beliau kepada rakan-rakannya.
ANDA PULA BAGAIMANA . ?



Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761


0123653285


BAGI YANG BERADA DI KAWASAN PERAK 
📱Hotline :
0125445431

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 
https://tinyurl.com/OKComputerSolutionTaiping

PENULIS 
SADHRI

APPLE IPAD 2 CAN'T TOUCH - PROBLEM TOUCH DIGITIZER

MODEL : IPAD 2 A1396
MASALAH : CAN'T TOUCH 
PUNCA : TERKENA MINYAK 
SOLUSI : CLEAN KAN MINYAK DAN TUKAR TOUCH DIGITIZER 
MASA : 40 MINIT

Baru-baru ini OK Computer Solution cawangan Taiping dapat request dari orang Kulim Kedah yang memerlukan bantuan untuk membaiki iPad 2 beliau yang mengalami masalah tidak boleh touch akibat terkena minyak . Kami tidak pasti minyak apa. 



Masalah can't touch ini 100% menyukarkan saudara kita dari Kulim ini kerana beliau tidak boleh melakukan apa-apa kerja jika touch digitizer tidak berfungsi. banyak tugasan-tugasan yang tergendala akibat masalah ini.

Nama OK Computer Solution yang agak dikenali di media masa dan testimoni-testimoni dari pelanggan yang berpuas hati dengan service kami menyebabkan beliau menghubungi kami 

Beliau melakukan TINDAKAN yang tepat dengan menyerahkan iPad 2 beliau dengan segera kerana jika berlaku tumpahan cecair pada "Gadget " anda, seharusnya di cuci dengan segera untuk mengelakkan kejadian litar pintas yang boleh merosakkan MOTHERBOARD iPad anda.

Selepas di diagnose kami mendapati touch digitizer ipad 2 beliau tidak dapat diselamatkan dan perlu ditukar dengan touch digitizer yang baru dan melakukan sedikit proses menyuci kotoran. Proses ini mengambil masa selama 40 minit dan Alhamdulillah dapat dilakukan dengan sempurna

                              

Alhamdulillah kami berjaya membaiki iPad 2 beliau dalam masa yang singkat dan setiap proses dilakukan dengan sempurna. Selepas ini dapat la saudara kita menyelesaikan tugasan-tugasan yang tertangguh 

harapan kami pengguna di luar sana jagalah Ipad anda elok-elok macam anda jaga kekasih anda

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :
0377316761

0123653285


BAGI YANG BERADA DI KAWASAN PERAK 
HOTLINE
0125445431

whatsapp
https://tinyurl.com/OKComputerSolutionTaiping

PENULIS 
SADHRI