MACBOOK AIR 13 A1466 FAN BUNYI BISING - OVERHEAT PROBLEM

MODEL : MACBOOK AIR 13
MASALAH : OSX LEMBAB, FAN BERBUNYI DAN OVERHEAT
PUNCA : MOTHERBOARD BERHABUK DAN THERMAL PASTE KERAS SERTA DINAJGKITI MALWARE
RESIKO : KEROSAKKAN MOTHERBOARD DAN SSD
SOLUSI : CLEANING SERVICE DAN FORMAT
MASA : SATU HARI

Baru-baru ini Cik Adnin yang merupakan student medic membawa macbook air beliau kerana keadaan operating systemnya perlahan membuatkan tugasan Aik Adnin lambat siap.
lebih merisaukan lagi kipas motherboard bunyi terlalu kuat bila mac mula overheat selepas beberapa jam.


habuk pada kipas menyebabkan kelajuan kipas berkurangan


risau masalah akan menjadi lebih parah . Beliau datang mendapatkan bantuan OK COMPUTER SOLUTION cawangan Taiping yang sememangnya pakar dan berpengalaman dengan jentera Apel ni .
Sekejap sahaja OKCS Taiping mengenal pasti masalah. Puncanya adalah disebabkan keadaan motherboard macbook beliau yang berhabuk dan thermal paste yang sudah KERAS menyebabkan udara panas tidak dapat dikeluarkan lalu memaksa FAN berpusing lebih laju untuk mengejukkan CHIPSET. Bunyi yang bising itu sebenarnya dari FAN yang berpusing laju.



habuk setelah beberapa tahun 

Manakala punca Osx beliau lembab adalah disebakan oleh beliau terinstall "MACKEEPER" yang menggangu kestabilan operation macbook beliau. Bila surfing internet keluar banyak POPUP ads yang bukan-bukan secara tidak lansung memaksimakan penggunaan battery, RAM dan processor. sebab itulah system beliau jadi lembab kerana terlalu banyak proses.


Mujur beliau
cepat mendapatkan bantuan kami dan tidak membiarkan macbook beliau terus OVERHEAT. jika tidak OVERHEAT boleh mnyebabkan CHPSET graphic terbakar. Bukan itu sahaja, kompenen lain seperti motherboard, ssd pci-e boleh rosak, battery boleh kong , screen boleh jadi bertompok-tompok dan bermacam-macam lagi RESIKO disebabkan overheat. Semua BRAND laptop sama, tidak boleh dibiarkan overheat.


Jadi selepas FULL checking, solusi yang kami cadangkan adalah dengan FULL cleaning service iaitu tukar thermal compund untuk menyejukkan Processor dan format osX sierra yang mengambil masa hanya sehari je terbasuk backup data research dan thesis beliau.




dah lah cepat siap , harga BERPATUTAN . masa nak bayar dapa DISKAUN lagi . memang seronok la cik adnin. paling menggembirakan beliau FAN tidak lagi bunyi bising dan DATA beliau selamat.




bnyak TIPS yg kami kongsikan dengan cik adnin antaranya Macbook perlu diservice setahun sekali utk PRESTASI yang superb.
insyAllah .selepas ni kami di OK COMPUTER SOLUTION berharap Cik Adnin akan kongsikan TIPS yg kami berikan kepada beliau kepada rakan-rakannya.
ANDA PULA BAGAIMANA . ?



Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761


0123653285


BAGI YANG BERADA DI KAWASAN PERAK 
📱Hotline :
0125445431

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 
https://tinyurl.com/OKComputerSolutionTaiping

PENULIS 
SADHRI

No comments: