TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK


TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK

Pelbagai jenis hard disk




Hard disk merupakan pusat simpanan data dalam sebuah komputer.
Cuba bayangkan, semua data penting anda tiba-tiba hilang…

TENSION


Perrrgghhhh…
Mati lah..
Jadi, di sini kami akan share kepada anda tanda-tanda hard disc anda nak rosak..
=======================================


#1- Detection 


Detection atau pengesanan dimana partition hard disc anda kadang-kadang dapat detect, kadang-kadang tidak. Macam biskut.. 
Bila ON PC atau laptop kalau anda dapat tanda seperti berikut :

- internal hard disk not found 
- no bootable device
- no device detacted
- boot device not found
- primary hard drive not found
- SMART failure predicted on hard disk


Besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah
Jika sudah dapat tanda di atas anda digalakkan backup data-data anda sebelum hard disk rosak sepenuhnya.

Default Boot Device Missing or Boot Faild

No Boot Device Found


#2- Windows lambat

Pernah tak sakit hati bila tunggu windows nak startup pun sejam tak masuk-masuk, Dah la banyak keje nak buat, Laptop pulak slow macam kura-kura, Bila bukak words tunggu 10 minit baru loading,Jika perkara ini berlarutan bermaksud besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah.

Windows slow sangat


#4- Blue Skrin

Blue skrin ni terjadi dalam macam-macam situasi.
1-   On terus keluar blue skrin
2-   Dah start, window dah keluar tiba-tiba blue skrin
3-   Kadang-kadang tengah guna computer buat kerja, blue skrin
  
Macam mana blue screen?

Contoh blue screen pertama

 
Contoh blue screen kedua

Contoh blue screen ketiga

=========================================

Sekiranya computer anda mengalami tanda-tanda seperti di atas,
Sila back up semua data penting anda di dalam external hard disc sebagai langkah berjaga-jaga..
Bak kata pepatah melayu, sediakan payung sebelum hujan.
Biar putih tulang, jangan putih mata..

Semoga info ini dapat membantu anda.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :

0377316761

atau 

0123653285

Penulis : Syafry

No comments: