Apple User : Ini Cara Lajukan Macbook Anda



 "MacBook Air saya cepat panas"
"MacBook Air saya slow lepas lama guna" 
"MacBook Air saya selalu autoshutdown"

Semua diatas adalah aduan yang sering kami terima dari pelanggan yang datang ke OKCS. Dan tentulah mereka sangat stress bila masalah ini terjadi. Lebih teruk bila bertimbun kerja pejabat yang perlu disiapkan. Jika diperhatikan, masalah ini kelihatan seperti mempunyai stage yang tersendiri.


Restart pun slow.

Stage 1: Panas
Stage 2: Slow
Stage 3: Autoshutdown

Tapi jangan risau. Semua pelanggan kami datang dengan masalah tersebut dan diselesaikan dengan segera. Anda mesti tertanya-tanya kenapa masalah seperti yang diadukan diatas terjadi. Dibawah, saya senaraikan 4 sebab masalah diatas berlaku.



Proses diagnose.

4 Sebab MacBook Air Panas / Slow / Autoshutdown

1- Tak Pernah Servis MacBook Air Anda

Servis sepatutnya dilakukan sekurang-kurangnya 6 bulan sekali tidak kira apa jenis komputer sekalipun.

2- Ruang Ventilation dalam Macbook Air Terhalang
Habuk akan memenuhi ruang ventilation dalam MacBook Air dan akan menyebabkan udara panas terperangkap didalamnya. MacBook Air anda takkan sejuk kalau udara panas terperangkap didalam.

Penuh habuk kat dalam MacBook ni kalau anda perhatikan dengan jelas.

3- Kipas MacBook Air Dipenuhi Dengan Habuk
Cuba lihat kipas syiling atau kipas meja anda. Bila dah kelihatan hitam (dipenuhi habuk), mesti panas kan? Bila cuci konfirm sejuk balik. Sama juga dengan prinsip kipas didalam MacBook.

4- Thermal Paste MacBook Air dah Keras
Thermal paste juga dipanggil sebagai Thermal grease, CPU grease, heat paste, heat sink compound, heat sink paste, thermal compound, thermal gel atau thermal interface material. Thermal paste merupakan cecair untuk menyejukkan processor dan graphic MacBook Air.


Cuci thermal paste dan habuk.





Masalah akan lebih teruk bila motherboard rosak anda rosak. Motherboard rosak ini anggap sahajalah ianya seperti stage 4. Begitu kritikal bukan?
Jika anda sudah mengalami mana-mana masalah diatas, usah bertangguh lagi. Sebelum, motherboard anda rosak, lebih baik anda servis MacBook Air anda.


Proses penukaran thermal paste baru.

Dah ramai berpuas hati setelah MacBook Air mereka diservis. MacBook Air mereka juga dapat berfungsi seperti biasa tanpa masalah. Mereka juga sedar tentang pentingnya servis MacBook Air ini. Banyak kelebihannya dan juga dapat membantu jimatkan wang anda dari dilaburkan pada proses baikpulih motherboard.


Siap diservis. Layan youtube video full hd pun tak panas, slow dan autshutdown lagi.
Ramai yang berpuas hati dengan prestasi MacBook mereka selepas diservis sperti gambar dibawah. Anda bila lagi?








Inginkan Servis MacBook Air Anda?

Tidak Tahu Dimana Kedai Repair MacBook Murah?

Anda boleh hubungi OKCS melalui:
  • WhatsApp/Messenger
Customer Careline OKCS
  • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 
Lokasi OKCS Damansara Perdana:

  • 2 minit dari Empire Damansara
  • 3 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 17 minit dari Kepong
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang



Penulis,
Zaim Halib

Tiada ulasan: