[Solved] ASUS A43S Keyboard Rosak | Repair Laptop Damansara

Kedai Repair Laptop Damansara OKCS Repair ASUS A43S Keyboard Rosak

Ada pelanggan datang ke OKCS sebab ada problem laptop ASUS A43S keyboard rosak. "Mula-mula hanya beberapa button sahaja yang tak berfungsi, lama-lama semakin banyak dan sangatlah mengganggu saya untuk buat kerja", katanya. Sebab dah tak tahan dengan keyboard yang rosak teruk tersebut, beliau terus google mana-mana kedai repair laptop Damansara dan terjumpalah OKCS.

Gambar penuh ASUS A43S

Technician kami di OKCS terus diagnose laptop ASUS A43S keyboard rosak beliau. Memang banyak juga button yang tak boleh tekan lebih-lebih lagi huruf alphabet yang memang sangat penting jika nak membuat kerja. Kalau tak tukar keyboard tu, memang susah la nak buat kerja jawabnya.


Nak tukar keyboard tak ambil tempoh masa yang lama pun lebih-lebih jika ada ready stock. Nak lebih mudah, jika anda ada laptop ASUS A43S keyboard rosak yang nak dibaiki, boleh hubungi kami dahulu untuk set kan appointment. Sampai sini boleh terus sahaja di repair.


Memang ramai yang dah repair laptop termasuklah tukar keyboard dengan kami. Laptop ASUS A43S keyboard rosak atau lain-lain kerosakan juga telah banyak dibaiki seperti repair motherboard sebab tak boleh on. Owner laptop ASUS A43S itu sangatlah gembira kerana selepas ini tiada lagi masalah untuk beliau membuat kerja.

Keyboard ASUS A43S lama

Apa kata pelanggan yang pernah tukar keyboard dengan OKCS?






Ada Laptop ASUS A43S Keyboard Rosak?

Tidak Tahu Dimana Nak Repair Laptop Damansara?

Anda boleh hubungi OKCS melalui:
  • Hotline = 0377316761


Bagi yang berdekatan Petaling Jaya anda boleh datang terus ke OKCS HQ Damansara Perdana, Petaling Jaya. 

Lokasi OKCS Damansara Perdana, Petaling Jaya:

  • 2 minit dari Empire Damansara, Petaling Jaya
  • 3 minit dari IKEA Mutiara Damansara, Petaling jaya
  • 10 minit dari Sungai Penchala, Petaling Jaya
  • 17 minit dari Kepong, Kuala Lumpur
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang


Anda berada diluar kawasan OKCS Petaling Jaya? 

Ini adalah link senarai cawangan OKCS yang lain.



Penulis,
Zaim Halib

Kenapa Mac Anda Slow (Part 2) | Repair Mac Pandan Perdana

Kedai repair Mac Pandan Perdana berkongsi tips berkaitan punca kenapa Mac anda slow


Artikel ini membincangkan tentang masalah punca kenapa Mac anda slow.
Banyak punca yang boleh menyebabkan kenapa Mac anda slow. Ada sebahagiannya kami sudahpun berkongsi dengan anda. Boleh rujuk link ni untuk tips yang sebelum ni http://bit.ly/2Ep5E8I 

Berikut adalah sambungan punca kenapa Mac anda slow :-

1) Web Browser

Salah satu punca kenapa Mac anda slow adalah disebabkan browser. Jika web browser Mac anda slow, bermakna Mac anda juga turut boleh menjadi slow. Apa yang menyebabkan browser anda boleh menjadi slow? Salah satunya adalah disebabkan terlampau banyak tab browser dan extensions yang dibuka. Pernahkah tiba-tiba browser anda mengeluarkan search bar, pop-ups yang pelik-pelik lepas download sesuatu apps daripada internet? Di sini kami nak bagi jalan bagaimana nak buang semua extension yang tak digunakan:-


Repair Mac Pandan Perdana: Paparan Extension pada Chrome

Jika anda menggunakan Chrome:
1) Buka Chrome
2) Klik ikon 3 dot dekat sebelah atas kanan
3) Klik 'More tools' > Extensions

Kemudian anda akan nampak semua extensions yang pernah anda install sebelum ni. Boleh klik samada untuk enable atau disable mana-mana extension yang anda tak gunakan untuk elakkan Mac anda menjadi slow

Jika anda menggunakan Safari:
1) Buka Safari
2) Klik Safari > Preferences (pada menu sebelah atas)
3) Pilih Extensions tab
4) Remove extensions yang anda tak perlukan

2) Finder pada Mac 

Fungsi Finder pada Mac adalah untuk mencari file dalam All My Files. Bila File yang disimpan dalam Mac anda terlampau banyak, fungsi Finder akan menjadi slow kerana bebanan semasa  hendak membuka salah satu file yang dipilih. Jadi untuk menghindarkan masalah ini, anda boleh ubah setting (seperti dalam gambar) mengikut spesifik file yang anda inginkan sahaja.


Repair Mac Pandan Perdana: Finder Preferences

3) Beban pada visual

Grafik dan animation yang disetkan pada Mac anda juga boleh menjadi salah satu punca Mac anda slow. Dekat sini kami akan tunjukkan macam mana cara nak kurangkan penggunaan animation dan grafik pada Mac anda:


Repair Mac Pandan Perdana: Paparan Dock pada Mac

Buka System Preferences > Dock

Kemudian untick 3 perkara:
1) Magnification
2) Animate opening applications
3) Automatically hide and show the dock

4) SMC-settings sudah corrupted

SMC adalah singkatan System Management Controller yang berfungsi untuk mengawal kipas, lampu, power, system volume dan lain-lain fungsi low-level pada Mac. Jika setting ini corrupted, maka boleh menjejaskan kelajuan Mac anda. Di sini kami kongsikan dengan anda cara untuk mengatasinya:


Repair Mac Pandan Perdana: Salah satu langkah untuk atasi masalah SMC corrupted


5) Terlampau banyak temporary files 

Antara fakta yang kita sering terlepas pandang adalah, setiap kali kita membuka apps dalam Mac, ia akan menghasilkan fail cache. Semakin lama sesebuah apps tu aktif, semakin banyak fail cache akan terhasil dan ianya bertimbun banyaknya sama seperti dengan temporary files. Jadi cara untuk membuang semua ni adalah dengan restart Mac anda secara kerap. Mudah bukan? Ingat restart taw dan bukannya sleep kan Mac anda.


Repair Mac Pandan Perdana: Paparan restart pada Mac

-->> Tertanya-tanya kenapa Mac anda slow?

-->> Nak upgrade Macbook/iMac?

-->> Tercari-cari kedai repair Mac Pandan Perdana?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur :-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur :-

OKCS KL


Sumber rujukan :-
https://macpaw.com/how-to/fix-mac-running-slow

[SOLVED] ACER ASPIRE E14 | REPAIR LAPTOP BUKIT ANTARABANGSA

Kedai repair laptop Bukit Antarabangsa menyelesaikan masalah skrin laptop Acer Aspire E14.


Artikel ini membincangkan tentang masalah skrin laptop Acer Aspire E14.
Selain menyediakan servis membaik pulih macbook/laptop di kedai, kami juga menyediakan servis repair terus ke tempat anda. Seperti kes baru-baru ini, kami di kedai repair laptop Bukit Antarabangsa dipanggil untuk datang ke rumah pelanggan sendiri untuk membaiki skrin laptop Acer Aspire E14 yang sudah crack. 


Laptop Acer Aspire E14 Screen Crack

Menurut kata customer, skrin laptop Acer Aspire E14 beliau crack sebab anak buat terjatuh. Alamatnya bila dah terjatuh, retak seribu lah jawabnya (seperti dalam gambar). Nasib baik kami di kedai repair laptop Bukit Antarabangsa buat servis repair terus di rumah. Jimatlah sikit masa kalau dah boleh terus repair di rumah. Dah lah jalan dekat area Kuala Lumpur ni sentiasa jammed. Lagilah kena keluarkan kos untuk ke kedai kalau dah jalan sesak teruk kan?


Skrin laptop Acer Aspire E14 sudah siap

Jadi, setelah kami kedai repair laptop bukit antarabangsa menerima panggilan daripada pelanggan, terus kami setkan masa yang sesuai untuk technician kami datang. Kebiasaannya untuk masalah seperti skrin laptop Acer Aspire E14 ni, kami akan cek dulu jenis, saiz skrin, jenis connector yang digunakan agar memudahkan technician kami melakukan tugas dengan lancar masa sampai ke rumah customer.


Pelanggan berpuas hati laptop dah siap

Anggaran tak sampai 15 minit, akhirnya skrin laptop Acer Aspire E14 berjaya kami siapkan. Untuk pengetahuan anda, untuk masalah skrin kami mengambil masa anggaran hanya dalam 15-30 minit sahaja untuk selesai (bergantung kepada jenis skrin yang digunakan). Lepas laptop dah siap, customer happy kami di kedai repair laptop Bukit Antarabangsa pun happy!

-->> Anda ada masalah macam skrin laptop Acer Aspire E14?

-->> Tercari-cari kedai repair laptop Bukit Antarabangsa?



Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur :-


03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur :-

OKCS KL



[Solved] MacBook Pro Retina 13 A1502 Tak Boleh On | OKCS

OKCS Repair dan Fix MacBook Pro Retina 13 A1502 Tak Boleh On

Ada Apple MacBook Pro Retina 13 A1502 tak boleh on yang baru sahaja kami di OKCS terima untuk di repair. Kata owner MacBook Pro Retina berkenaan, beliau cuba untuk turn on MacBook tersebut ketika sedang melepak di Starbucks namun gagal. "Sebelum tu elok je boleh on macam biasa dan tiada problem pun", katanya.


Macbook Pro Retina 13 tak boleh on

Beliau terus hantar ke OKCS untuk diagnose, kebetulan OKCS terletak berhampiran dengan Starbucks Empire Damansara. Selesai checking & diagnose, rupa-rupanya motherboard problem menjadi punca Apple MacBook Pro Retina 13 A1502 tak boleh on. Kami menasihati beliau supaya repair motherboard MacBook tersebut agar dapat digunakan seperti sediakala semula. Beliau pun memang ada satu-satu Macbook itu sahaja didalam hidupnya. Nak beli baru memang banyak nak pakai duit.


Diagnose Macbook Pro Retina 13 tak boleh on

Problem Apple Macbook Pro Retina 13 A1502 tak boleh on bukan suatu problem luar biasa yang OKCS baiki. Ada banyak lagi laptop mahupun MacBook tak boleh on yang berjaya kami selesaikan dengan repair motherboard sahaja. Jangka masa repair motherboard hanya mengambil masa 2,3 hari sahaja tidak termasuk proses diagnose, quality check untuk memastikan problem dah fix sepenuhnya.


Motherboard MacBook Pro Retina 13 A1502

Owner MacBook Pro Retina 13 A1502 tak boleh on berkenaan sangatlah gembira kerana Macbook tersebut berjaya di repair dan tiada problem lagi. Kami juga menasihati beliau supaya servis MacBook tersebut 6 bulan sekali bagi memastikan keadaannya dapat dipantau. Beliau sangat berpuas hati dengan khidmat repair motherboard yang kami berikan terutamanya mengenai jaminan waranti 3 bulan.

 20 point checklist repair MacBook Pro Retina A1502

Successfully repair motherboard MacBook Pro Retina A1502


Berikut adalah senarai Apple MacBook A1502 yang kami pernah repair:

MacBook Pro Core i5 2.4 13" Late 20132.4 GHz Core i5 (I5-4258U)
Intro.October 22, 2013Disc.July 29, 2014
OrderME864LL/A*ModelA1502 (EMC 2678)
FamilyRetina Late 2013 13"IDMacBookPro11,1
RAM4 GB, 8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128 GB, 256 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i5 2.6 13" Late 20132.6 GHz Core i5 (I5-4288U)
Intro.October 22, 2013Disc.July 29, 2014
OrderME866LL/AModelA1502 (EMC 2678)
FamilyRetina Late 2013 13"IDMacBookPro11,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage512 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i7 2.8 13" Late 20132.8 GHz Core i7 (I7-4558U)
Intro.October 22, 2013Disc.July 29, 2014
OrderME867LL/AModelA1502 (EMC 2678)
FamilyRetina Late 2013 13"IDMacBookPro11,1
RAM4 GB, 8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128, 256, 512 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i5 2.6 13" Mid-20142.6 GHz Core i5 (I5-4278U)
Intro.July 29, 2014Disc.March 9, 2015
OrderMGX72LL/A*ModelA1502 (EMC 2875)
FamilyRetina Mid-2014 13"IDMacBookPro11,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128, 256 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i5 2.8 13" Mid-20142.8 GHz Core i5 (I5-4308U)
Intro.July 29, 2014Disc.March 9, 2015
OrderMGX92LL/AModelA1502 (EMC 2875)
FamilyRetina Mid-2014 13"IDMacBookPro11,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage512 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i7 3.0 13" Mid-20143.0 GHz Core i7 (I7-4578U)
Intro.July 29, 2014Disc.March 9, 2015
OrderMGXD2LL/AModelA1502 (EMC 2875)
FamilyRetina Mid-2014 13"IDMacBookPro11,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128, 256, 512 GB SSDOpticalNone*


MacBook Pro Core i5 2.7 13" Early 20152.7 GHz Core i5 (I5-5257U)
Intro.March 9, 2015Disc.June 5, 2017
OrderMF839LL/A*ModelA1502 (EMC 2835)
FamilyRetina Early 2015 13"IDMacBookPro12,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128, 256 GB SSD*OpticalNone*


MacBook Pro Core i5 2.9 13" Early 20152.9 GHz Core i5 (I5-5287U)
Intro.March 9, 2015Disc.June 5, 2017*
OrderMF841LL/AModelA1502 (EMC 2835)
FamilyRetina Early 2015 13"IDMacBookPro12,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage512 GB SSD*OpticalNone*


MacBook Pro Core i7 3.1 13" Early 20153.1 GHz Core i7 (I7-5557U)
Intro.March 9, 2015Disc.June 5, 2017
OrderMF843LL/A*ModelA1502 (EMC 2835)
FamilyRetina Early 2015 13"IDMacBookPro12,1
RAM8 GB*VRAM1.5 GB*
Storage128, 256, 512 GB SSDOpticalNone*


Apa kata pelanggan yang pernah repair motherboard dengan OKCS?






Ada MacBook Pro Retina 13 A1502 Tak Boleh On Langsung?

Tidak Tahu Dimana OKCS berada?

Anda boleh hubungi OKCS melalui:



  • WhatsApp Messenger Customer Service OKCS



    • Hotline = 0377316761


    • Bagi yang berdekatan Petaling Jaya anda boleh datang terus ke OKCS HQ Damansara Perdana, Petaling Jaya. 

      Lokasi OKCS Damansara Perdana, Petaling Jaya:




      • 2 minit dari Empire Damansara, Petaling Jaya



        • 3 minit dari IKEA Mutiara Damansara, Petaling jaya



          • 10 minit dari Sungai Penchala, Petaling Jaya



            • 17 minit dari Kepong, Kuala Lumpur



              • 20 minit dari Sungai Buloh



                • 30 minit dari Subang


                • Anda berada diluar kawasan OKCS Petaling Jaya? Ini adalah link senarai cawangan OKCS yang lain.



                  Penulis,
                  Zaim Halib