Kenapa Mac Anda Slow | Repair Macbook Bandar Sri Permaisuri

Kedai Repair Macbook Bandar Sri Permaisuri - Kenapa Mac Anda Slow

Banyak punca yang boleh menyebabkan kenapa mac anda slow. Kami di kedai repair macbook  Bandar Sri Permaisuri ingin berkongsi dengan anda beberapa contoh penyebab macbook anda slow :-

1) Hard Disk/SSD semakin penuh

Repair Macbook Bandar Sri Permaisuri - Contoh kapasiti storage hampir penuh

Antara punca yang paling biasa kenapa mac anda slow adalah disebabkan terlampau banyak data yang disimpan dalam storage mac. Jadi, cepat-cepatlah delete mana-mana fail atau apps yang sudah tidak digunakan. Kebiasaannya juga, ramai pengguna mac di luar sana gemar menggunakan external hard disk untuk menyimpan data-data fail yang lebih besar saiz kapasitinya.

2) macOS sudah outdated


macOS High Sierra selepas macOS Sierra

Ada sebab kenapa Apple melancarkan OS X baru setiap tahun atau lebih. Biasanya OS X version lama agak slow berbanding yang baru. OS X mac anda sangat-sangat penting untuk menentukan macam mana tahap performance mac berfungsi. Jadi dah tahukan salah satu punca kenapa mac anda slow? Lepas ni jangan segan-segan ya untuk upgrade macOS. Walaubagaimanapun, sebelum upgrade, hati-hati, sebab setiap OS X yang dikeluarkan Apple memerlukan spesifikasi minimum mac. So cek dulu macbook/imac anda samada menepati spesifikasi, kalau tak, lain jadinya.

3) Mac model lama

Upgrade SSD adalah salah satu jalan penyelesaian

Banyak spare part untuk mac model lama sudah tak dikeluarkan. Kalau ada sekalipun, spare partnya tak dapat nak menandingi keluaran mac model yang baru. Kelajuan mac anda akan jatuh mendadak serentak dengan keluaran terbaru macbook/imac yang mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi. Mari kita ambil contoh mudah, banyak model mac lama masih menggunakan RAM dengan kelajuan 1066, dan sekarang untuk stok RAM berkelajuan seperti 1066 sangat susah untuk didapati di pasaran. Jika ikut pengalaman kami, untuk upgrade mac model lama ni, kami di kedai repair macbook Bandar Sri Permaisuri akan suggest untuk upgrade SSD.

4) Startup mac terlampau banyak

Contoh startup screen dalam Mac

Sebab yang keempat kenapa mac anda slow adalah disebabkan startup screen. Apabila anda ON Mac anda, banyak apps sedang loading untuk keluar dekat background screen. Jadi apa anda perlu buat, kurangkan atau buang semua apps yang perlu muncul bila anda ON Mac pada awal. Boleh hubungi kami di kedai repair macbook Bandar Sri Permaisuri untuk khidmat nasihat percuma berkaitan startup mac anda.

5) Desktop tak tersusun


Ikon desktop mac yang bersepah

Jika anda seorang yang jenis suka buat desktop Mac anda sama macam tempat buang file (Trash), inilah masanya untuk anda kemas atau susun balik semua file-file tersebut. Ramai yang tak tahu perkara ni, setiap ikon dekat desktop Mac anda akan memakan saiz kapasiti kelajuan bergantung pada berapa besar saiz ikon tersebut.

-->> Tertanya-tanya kenapa Mac anda slow?

-->> Nak upgrade macbook?

-->> Tercari-cari kedai repair macbook Bandar Sri Permasuri?

Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur :-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur :-

OKCS KL


Sumber rujukan :-
https://macpaw.com/how-to/fix-mac-running-slow


Tiada ulasan: