[SOLVED] iMAC SLOW UPGRADE SSD | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

CARA MENGATASI iMAC SLOW OLEH OKCS DAMANSARA

Artikel ini menerangkan tentang bagaimana cara untuk mengatasi masalah iMac slow oleh kedai repair laptop damansara.

Pada beberapa hari lepas, kami dari kedai repair laptop damansara menerima kunjungan dari seorang pengguna iMac, beliau dikenali sebagai Encik Faizal. Ini adalah kali pertama kunjungannya ke kedai repair laptop damansara (OK Computer Solution PJ) selepas melihat banyak review yang positif dan meyakinkan di laman web OKCS PJ.

Beliau meluahkan rasa kecewa kepada kami apabila iMac kepunyaannya mula menunjukkan simptom-simptom yang agak kurang menyenangkan beliau. Beliau yang merupakan seorang designer yang sentiasa didatangi oleh para pelanggan ingin menghasilkan sesuatu reka bentuk yang menarik serta pantas untuk memuaskan hati pelanggan serta menjaga kualiti hasil kerjanya.

Technician kami di kedai repair laptop damansara membuat sedikit diagnos keatas iMac milik beliau. Selang beberapa minit kemudian, technician di kedai repair laptop damansara mendapat hasil diagnos dan terus memberitahu punca iMac nya agak lembab. Technician kami mencadangkan supaya beliau menaik taraf dari Hard Disk Drive kepada Solid State Drive.


 Setelah berbincang dengan Encik Faizal, demi menjaga kualiti hasil kerja serta ingin memenuhi kehendak pelangganya sebagai seorang designer, beliau bersetuju untuk menukar HDD kepada SSD terhadap iMac miliknya di kedai repair laptop damansara. 

TECHNICIAN DI KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA MULA UNTUK MEMBUKA SCREEN IMAC SLIM


TECHNICIAN MENCABUT WAYAR SCREEN YANG BERHUBUUNG KEPADA MOTHERBOARD


TECHNICIAN MEMISAHKAN SKRIN DARIPADA IMAC


TECHNICIAN MEMBUKA HARD DISC DRIVE DARIPADA IMAC




SSD 240GB 


TECHNICIAN MENUKARKAN HDD KEPADA SSD 


PROSES PEMASANGAN SEMULA SKRIN IMAC PADA BADANNYA


PROSES UNTK MELEKATKAN SEMULA DAN MEMASTIKAN SKRIN MELEKAT KUAT PADA IMAC

Proses untuk memastikan skrin imac melekat dengan sempurna mengambil masa satu hari. Ini adalah proses yang sangat penting bagi memastikan tiada kejadian yang tidak diingini berlaku. Selepas kesemua proses siap, technician menghubungi Encik Faizal untuk beliau mengambil iMacnya

PELANGGAN BERPUAS HATI
Encik Faizal kelihatan sangat gembira apabila telah melakukan sedikit percubaan keatas iMacnya di kedai repair laptop damansara. Kini beliau tidak lagi resah dengan keadaan iMacnya yang dahulunya dikatakan agak lambat dan sekarang tidak lagi. beliau dapat meneruskan membuat pelbagai design yang di tempah oleh pelanggannya. Selepas ini pelanggannya pasti akan berpuas hati dengan hasil kerja oleh beliau.

Melihat reaksi gembira Encik Faizal, kami memberikan 20 checklist percuma terhadap iMac miliknya serta 3 Tahun Warranty untuk SSD.
Kami dari team kedai repair laptop damansara (OK Computer Solution PJ) berasa sangat bersyukur kerana dapat memberi pertolongan kepada encik Faizal untuk menyelesaikan masalahnya. 


>>> iMac lembab ??
>>> Macbook slow ??
>>> mencari trusted kedai repair laptop ?

Anda boleh datang ke kedai kami :-


Boleh hantar dulu ke kedai kami, biar kami buat free check dahulu.
Kedai kami di Damansara
Perdana berdekatan dengan IKEA dan The Curve
Hantar repair terus ke Damansara Perdana

PG43, Perdana Shopping Centre,
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

4 minit dari IKEA
5 minit dari MRT Mutiara Damansara
3 minit dari tol LDP damansara
2 minit dari tol Penchala Link






Penulis,
Naurah 

LOKASI OK COMPUTER SOLUTION SERI KEMBANGAN




OK COMPUTER SOLUTION SERI KEMBANGAN

No. 5-2, Jalan 18/33A, Taman Sri Serdang, 43300 Seri Kembangan, Selangor.

Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang.

OKCS Seri Kembangan repair laptop, Macbook, Macbook pro, Macbook Air, iMac, Pc.

OKCS Seri Kembangan juga repair laptop dari brand A to T, iaitu dari brand 

  • Apple
  • Acer
  • Asus
  • BenQ
  • Dell
  • Hp/Compaq
  • Lenovo
  • Msi
  • Sony 
  • Samsung 
  • Toshiba

Di sekitar Seri Kembangan, Puchong, Serdang, Balakong, Putrajaya, Cyberjaya, Cheras, Kuala Lumpur, Subang Jaya, Dengkil, Sepang.



🚗 05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan UPM ni)
🚗 11 minit dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
🚗 15 minit dari The Mines Shopping Mall.
🚗 18 minit dari Sungai Besi.
🚗 18 minit dari  AEON Taman Equine.
🚗 19 minit dari Kajang.
🚗 20 minit dari Putrajaya.  
🚗 20 minit dari Pasar Borong Selangor. 
🚗 21 minit dari Giant Seri kembangan. 
🚗 22 minit dari Taman Puncak Jalil.   
🚗 28 minit dari puchong.









SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI KAMI







[SOLVED] LENOVO Y700-15ISK KEYBOARD ROSAK | REPAIR LAPTOP KOTA DAMANSARA


Kedai repair laptop Kota Damansara menyelesaikan masalah keyboard Lenovo Y700-15ISK


Artikel ini membincangkan tentang masalah keyboard Lenovo Y700-15ISK
Pada tempoh hari , kami di kedai reoair laptop damansara menerima sebuah laptop model Lenovo yang dihantar oleh Encik Fahmi. 

Encik Fahmi mengatakan bahawa salah satu button keyboard laptopnya telah tercabut iaitu button A dan ada beberapa button lain yang tertekan sendiri. Disebabkan masalah keyboard Lenovo Y700-15ISK ini , beliau berasa sangat terganggu dan sukar untuk menyiapkan kerja dengan segera. Bukan sahaja sukar untuk membuat kerja malah pandangannya sangat terganggu kerana button A pada keyborard laptop Lenovo Y700-15ISK nya tercabut. Oleh sebab itu, beliau mengambil keputusan untuk terus datang ke kedai kami kedai repair laptop Damansara untuk dibaiki secepat mungkin.

Justeruu itu, technician di kedai repair laptop Damansara membuat diagnos terhadap laptop beliau. selang beberapa minit proses diagnos, technician kami mengesahkan bahawa keyboard tersebut tidak dapat dibaiki dan harus menggantikannya kepada yang  baharu. untuk pengetahuan semua, keyboard merupakan salah satu komponen yang sangat penting dalam sesebuah laptop, sekiranya keyboard rosak ia pasti membuatkan pengguna sukar untuk membuat kerja seperti biasa. keyboard juga hanya mempunyai satu cabble yang menghubungkannya ke motherboard. oleh sebab itu, sekiranya satu daripada button rosak maka keseluruhan keyboard harus diganti dengan yang baharu. 

Sebelum melanjutkan proses penukaran keyboard, kami meminta persetujuan beliau samada ingin meneruskan atau tidak. Syukur beliau telah mempersetujui proses penukaran keyboard laptop lenovo model Y700-15ISK miliknya.Beliau merupakan pelanggan tetap OKCS, sebelum ini beliau pernah menghantar laptopnya yang lain untuk dibaiki.

KEYBOARD LENOVO Y700-15ISK BUTTON A TERCABUT



Apa yang menarik tentang laptop Lenovo Y700-15ISK milik encik Fahmi adalah berkenaan sparepart keyboard laptop. keyboard laptop lenovo Y700 ini sukar untuk mendapatkan stok di pasaran, keyboard jenis ini jarang ada dipasaran sparepart dan sekiranya ingin menempah ia mengambil masa yang agak lama. Memandangkan beliau memerlukan laptop untuk membuat kerja beliau. Setelah berbincang dan mendapat persetujuan beliau, kami menukar 1 set keyboard beliau seperti yang sedia ada di pasaran sparepart semasa.  

PROSES PENUKARAN KEYBOARD 

KEADAAN BELAKANG KEYBOARD


Berkenaan masalah keyboard Lenovo Y700 itu tadi, technician kami hanya memerlukan masa 30 minit untuk menukar keyboard tersebut sekiranya kami mempunyai stok. Jika sebaliknya, technician harus membuat pesanan sparepart dahulu dan mengambil masa dalam lingkungan 2 hari. Selepas selesai penukaran keyboard, technician membuat sedikit uji kaji  dan menampal sticker warranty dibelakang laptop. sebarang penggantian atau pembaikian dari kami,3 bulan warranty diberikan serta 20 checklist percuma.

 Setelah selesai kesemuanya, kami meberitahu beliau bahawa laptop lenovo Y700 beliau  telah sedia untuk dibawa pulang. Apabila beliau tiba, beliau membuat sedikit pengujian terhadap keyboard laptop yang baharu . Kini beliau tidak perlu risau lagi terhadap keyboardnya kerana semuanya sudah diganti dengan yang baharu. beliau turut gembira dan berpuas hati kerana apabila melihat keyboardnya beliau tidak berasa sakit hati oleh button A yang hilang itu.  segala kerja dapat disiapkan dan dihantar segera. Apabila pelanggan  OKCS Petaling Jaya berpuas hati dan gembira , kami juga turut gembira. Kami akan cuba usahakan sedaya upaya kami untuk menggembirakan hati pelanggan kami di kedai repair laptop damansara.




KEADAAN LAPTOP SELEPAS PENUKARAN KEYBOARD





ENCIK FAHMI SANGAT GEMBIRA

Nak diagnos laptop secara percuma ??
Tidak tahu dimana kedai repair laptop kota damansara ??
Nak hantar kedai repair laptop yang trusted ??

Anda boleh datang ke kedai kami :-

OKCS PETALING JAYA (HQ)

Boleh hantar dulu ke kedai kami, biar kami buat free check dahulu.
Kedai kami di Damansara
Perdana berdekatan dengan IKEA dan The Curve
Hantar repair terus ke Damansara Perdana

PG43, Perdana Shopping Centre,
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

4 minit dari IKEA
5 minit dari MRT Mutiara Damansara
3 minit dari tol LDP damansara
2 minit dari tol Penchala Link


Untuk peta lokasi boleh rujuk --->

[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai repair laptop Cheras bantu Format & Install SSD LENOVO G40-45

Artikel ini membincangkan tentang bantu Format & Install SSD LENOVO G40-45. Pada dua hari yang lalu , kedai repair laptop Cheras didatangi orang dua orang sahabat yang ingin meminta bantuan dari OKCS Kuala Lumpur mengenai laptop Lenovo kepunyaannya.

Tuan punya laptop mengatakan bahawa beliau ingin meminta bantuan kami di kedai repair laptop Cheras untuk bantu Format & Install SSD LENOVO G40-45 miliknya. Beliau juga mengatakan bahawa sebab beliau ingin tukar dari HDD ke SSD adalah kerana masa yang diperlukan untuk pindah data (data transfer rate) sangat perlahan. Selain itu, masa yang diperlukan oleh SSD untuk akses data terlalu lama dan memerlukan kesabaran yang tinggi.

Oleh itu , beliau memilih kedai repair laptop Cheras untuk meminta bantuan Format & Install SSD LENOVO G40-45 tersebut. Tahukah anda , sebab apa ramai pengguna laptop lebih memilih SSD berbanding HDD ? Antara sebabnya adalah masa yang diperlukan oleh SSD untuk akses data lebih cepat dan efficient berbanding dari HDD. Kebiasaannya di bawah 0.1 ms , data boleh diambil secara langsung dari pelbagai lokasi memori flash SSD. Tambahan pula, Perbezaan yang ketara juga adalah kelajuan SSD itu sendiri membuka atau menjalankan sesuatu program dan fail dengan pantas.

[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Proses penukaran HDD ke SSD
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Proses setup windows
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Pemilihan bahasa untuk ke windows baru
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Microsoft software license
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Proses installing windows
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Windows baru " getting ready "

[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 7
Proses installing Microsoft Office

Berbalik kepada kisah Laptop Lenovo itu tadi , technician kami berjaya bantu Format & Install SSD LENOVO G40-45 hingga selesai. Kini , tiada lagi masalah dengan kelajuan pemindahan file kerana dengan adanya SSD masalah tersebut dapat ditangani. Apabila sudah bertukar pada SSD , segala tugasan boleh dilakukan dengan cepat , pantas bersama hati yang senang . Pelanggan happy , kami di kedai repair laptop Cheras juga happy! 
[SOLVED] FORMAT & INSTALL SSD LENOVO G40-45 | REPAIR LAPTOP CHERAS 8
Pelanggan yang berpuas hati

-->>Anda nak kami bantu FORMAT & INSTALL SSD seperti LENOVO G40-45?

-->>Nak diagnos secara percuma?

-->>Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP CHERAS?


Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)


Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL


[SOLVED] MASALAH CANNOT ON HP 15-E049TX | REPAIR LAPTOP CHERAS


Kedai repair laptop Cheras menyelesaikan masalah cannot ON HP 15-E049TX


Artikel ini membincangkan tentang masalah cannot ON HP 15-E049TX.
Pada 2 minggu yang lalu, kami di kedai repair laptop Cheras di datangi oleh seorang pelajar UKM yang sedang menghadapi masalah dengan laptop kesayangannya.

Beliau mengatakan bahawa laptopnya tidak boleh on selepas beberapa hari. Disebabkan oleh itu, beliau sukar untuk menyiapkan tugasan yang perlu dihantar segera dan terpaksa meminjam laptop rakannya. Dengan perasaan sedih beliau meminta technician kami di kedai repair laptop Cheras membuat diagnos dan mengenal pasti punca serta masalah yang dihadapi oleh laptopnya itu. Semasa diagnos dibuat , technician kami mendapati bahawa ada sedikit kerosakkan pada motherboard laptop HP dan perlu dibaikki dengan segera. Sebelum meneruskan proses menyelesaikan masalah cannot ON HP 15-E049TX, kami mendapatkan persetujuan pelanggan itu terlebih dahulu.

Selepas mendapat persetujuan beliau, technician kami terus menyelesaikan masalah cannot ON HP15-E049TX dengan baikki motherboard laptop tersebut. Tahukah anda, laptop yang tidak boleh ON kadang-kala disebabkan oleh Motherboard yang sudah rosak  Selalunya ia berpunca daripada water damage. Oleh itu, sebagai pengguna anda haruslah sentiasa berhati-hati dan hantar laptop untuk diservis setiap 6 bulan sekali. Jika laptop sudah lama tidak servis , ia kemungkinan boleh merosakkan komponen yang lain kerana laptop mudah panas, auto shut down , tak boleh on dan sebagainya.


Keadaan laptop yang tidak boleh ON


Keadaan laptop selepas motherboard sudah dibaikki
Pengujian terhadap keyboard laptop
Pelanggan yang sedang membuat pengujian terhadap laptopnya
Berbalik pada kisah masalah cannot ON HP 15-E049TX, technician kami berjaya membantu menyelesaikan masalah tersebuit. Kini tiada lagi masalah yang perlu dirisaukan kerana laptop yang menghadapi masalah tidak boleh on sudah boleh digunakan seperti biasa. Justeru itu, pelanggan kami juga boleh menyiapkan tugasannya dengan pantas bersama hati yang gembira. Apabila pelanggan berpuas hati dan gembira di atas servis yang telah kami berikan , kami di kedai repair laptop Cheras turut gembira!
Pelanggan yang sangat gembira dan berpuas hati

-->>Anda ada masalah CANNOT ON seperti HP 15-E049TX?

-->>Nak diagnos secara percuma?

-->>Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP CHERAS?


Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)

Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL



[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai repair laptop Cheras menyelesaikan masalah keyboard HP 15-AB031AX

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah keyboard HP 15-AB031AX. Pada dua hari yang lalu , kami di kedai repair laptop Cheras di datangi oleh seorang pelajar UniKL.

Ketika itu, kami di kedai repair laptop Cheras bertanya pada beliau masalah apa yang dihadapi oleh laptopnya . Beliau mengatakan bahawa satu button keyboard laptopnya tidak boleh digunakan. Beliau juga berkata button itu sangat penting untuk beliau menyiapkan tugasan yang perlu dihantar kepada pensyarah dengan secepat mungkin. Dengan perasaan yang sedih , beliau terus datang ke OKCS Kuala Lumpur untuk meminta bantuan menyelesaikan masalah keyboard HP 15-AB031AX tersebut.

Selepas mendengar luahan beliau, technician kami di kedai repair laptop Cheras terus membuat sedikit diagnos dan didapati bahawa satu button keyboard laptopnya iaitu ` ~ sudah rosak. Oleh itu, technician mencuba untuk membuat sedikit pengujian software terhadap keyboard tersebut akan tetapi masih tidak berfungsi . Sebagai jalan penyelesaiannya, technician kami terus menyelesaikan masalah keyboard HP 15-AB031AX dengan menukarkan keyboard yang lama kepada keyboard yang baru kerana ia berkaitan dengan hardware keyboard. Tahukah anda? Keyboard hanya mempunyai satu sahaja cable yang menghubungkannya ke motherboard. Jadi, jika satu button tidak boleh digunakan maka keyboard perlu ditukar. Walaupun hanya satu button sahaja yang tidak berfungsi ia sangat penting untuk menyiapkan sesuatu tugasan. Jika ianya rosak, maka tugasan pun tidak dapat disiapkan.


[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Keadaan laptop sebelum dibaikki
[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Keadaan keyboard laptop selepas ditukar


[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Pengujian terhadap keyboard baru



Berbalik kepada kisah masalah keyboard HP 15-AB031AX itu tadi, technician kami hanya memerlukan masa 30 minit untuk menukar keyboard tersebut. Selepas itu, beliau membuat sedikit pengujian terhadap keyboard laptop yang baharu . Kini, tiada apa yang perlu dirisaukan lagi. Pelanggan itu turut gembira dan berpuas hati kerana button yang sangat penting baginya sudah boleh digunakan seperti biasa. Justeru itu, tugasan yang perlu dihantar dengan segera pun dapat disiapkan dengan cepat dan pantas. Apabila pelanggan kami di kedai OKCS Kuala Lumpur berpuas hati dan gembira , kami juga turut gembira. Apa yang terbaik untuk pelanggan , kami di kedai repair laptop Cheras berikan dengan sepenuh hati :)


[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Customer sedang menguji laptop kepunyaannya
[SOLVED] MASALAH KEYBOARD HP 15-AB031AX | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Customer yang sangat berpuas hati

-->>Anda ada masalah KEYBOARD seperti HP 15-AB031AX?

-->>Nak kami diagnos laptop anda secara PERCUMA?

-->>Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP CHERAS?



Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)


Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL


TIPS ASAS MENGELAK VIRUS MERASUK LAPTOP ANDA

     Hai semua bertemu lagi kita hari ini dengan topik hangat yang bakal saya kongsi dan kupaskan untuk anda semua. Semoga bermanfaat 😃


APAKAH ITU VIRUS ??



      Virus adalah salah satu perkara yang semua orang tak nak, sebab dengan hadirnya virus dalam laptop kita, dia boleh damage sistem, hilangkan file serta aplikasi dan yang lagi teruknya dia boleh buat laptop kita rosak. Ada yang sampai terpaksa format sebab tak boleh selamatkan langsung, Format Clean ye sebab dah tak boleh buat apa. haa kan dah sedeyhhh sebab data dalam tu semua dah corrupt sebab virus. jahat betul virus ni ye, itu sebab la kita jangan bagi langsung ruang atau peluang kepada virus ni masuk dalam laptop kita. Virus ni ada pelbagai jenis tau, Trojan, Malware, Worm, Adware, Spyware dan bermacam lagi. sini saya ajar anda semua macam mana nak elakkan laptop daripada dimasuki virus. so stay tuned....  

MENGAPA ? WHY ? HOW COME ?





Persoalannya disini, Benarkah laptop anda boleh dijangkiti virus hanya dengan "satu KLIK" ??

     Mengikut standard kefahaman orang ramai, virus ni boleh didapati atas faktor kecuaian mereka sendiri seperti "klik" pada link laman web yang tak trusted but actually virus ni pun ada s.o.p dia untuk masuk dalam laptop. virus ni akan ask for permission bila nak masuk dalam laptop anda. Sebagai contoh, anda nak download sesuatu software, anda akan klik download button yang ada kat situ kan. then after file tu dah ada dalam laptop anda, virus tu just stay je tak buat apa-apa untill korang dah start install, on that time baru dia membiak. sebab virus yang spesis macam ni aktif masa laptop kita ada connection internet sahaja. satu lagi, jangan ingat virus ni hanya ada di laman web untrusted je, yang trusted  pun kadang-kadang ada.

PUNCA LAPTOP DIJANGKITI VIRUS

1. E-MEL


virus Spyware atau Malware boleh didapati dengan hanya membuka email terutamanya email yang disertakan dengan attachment. secara umumnya virus ini tidak boleh menyerang hanya dengan dalam keadaan anda sekadar membaca email sahaja. dia akan menyerang dan masuk kedalam laptop anda melalui attachment yang disertakan.

Sebaik sahaja anda membuka email, virus ni semua akan aktif. Untuk keselamatan, pastikan penghantar email adalah dari orang yang anda kenal. Sekiranya pengirim adalah daripada orang yang anda tidak kenal sebaiknya terus delete.

Spam Email adalah cara yang biasa untuk menyebarkan virus, sebab email ni mungkin mengandungi attachment atau links. Jangan sesekali buka attachment atau link daripada email address yang tidak dikenali. Sekiranya anda perlu download apapun daripada email, pastikan email provider anda atau antivirus software dapat scan attachment untuk virus.

Jangan buat kesilapan dengan mempercayai sesuatu email hanya disebabkan pengirim itu adalah seseorang yang anda kenal. Kawan anda kemungkinan ada virus itu yang mana ianya tersebar daripada email tanpa disedari. Sebagai general rule, sekiranya anda mengesyaki sesuatu email tu  mempunyai virus, jangan sesekali buka atau klik pada link yang diberikan.


2. KLIK IKLAN

Sesetengh websites mempunyai Pop up yang sebenarnya mempunyai skrip HTML yang diaktifkan untuk pergi ke laman web lain setiap kali anda menekan tanda pangkah pada ads tersebut, perasan tak ? setiap kali ads yang Pop up bila nak close je kita akan masuk ke laman web lain. Benda ni boleh menyebabkan virus yang tak kita duga masuk dalam sistem laptop. Ini adalah cara yang majoritinya virus Malware ini akan mengangguu sistem kita. Malware boleh menyebabkan virus Trojan menganggu sistem dengan lebih serius. Tolong sedar dan tahu laman web apa yang sedang anda layari. Dan tolong pastikan alamat yang ada pada iklan tu sama macam apa yang ada pada cursor tu. 

Sekiranya anda rasa ragu-ragu bila ada Pop up macam ni, cara terbaik yang perlu anda lakukan  adalah tekan ALT + F4 atau tutup broswer within task manager. Cara ni dapat memastikan yang anda takkan dapat sebarang Pop up dan jangkitan virus. 

Lagi bagus kalau lepas close browser tu semua run Antivirus scan dengan Anti Malware 


3. INSTALL SOFTWARE YANG MENCURIGAKAN


Kadang-kadang tu bila bosan mesti anda ada nak buat sesuatu kan, macam main game ke atau nak download sesuatu software atas sebab nak buat kerja or whatever kan. haa kat sini saya nak bagitahu padan anda tolong berhati-hati , kalau nak download kena tahu dari mana, siapa yang publish benda tu, pastikan boleh dipercayai dan paling penting tengok dulu komen-komen tu semua apa kata mereka lepas dah download software tu. 

kalau selamat boleh la download, kalau tak selamat jangan berani-berani untuk mengambil risiko.


4. MELAYARI LAMAN WEB LUCAH



Kebanyakkan laman web lucah mengandungi banyak Spyware dan juga Malware. Kedua-duanya adalah sebagai pembuka laluan bagi virus untuk masuk dan menyerang laptop anda. Jangan melayari laman web begini untuk mengelakkan jangkitan kepada laptop anda .

Untuk keterangan lanjut sila KLIK disini !

5. TIDAK ALERT DENGAN PERKATAAN "UPDATE"

kenapa perlu update antivirus ?
setiap hari ada sahaja virus baru yang dicipta, untuk mengelakkan laptop kita dari dimasuki virus, antivirus kita kena kenal setiap virus yang ada. itu lah sebab kenapa antivirus perlu di update supaya dia kenal semua jenis viruus baru dan menghalang daripada masuuk dalam laptop.
wajib update setiap hari ke ?
Tengok pada jenis orang, ada yang suka update hari-hari tu bagus la. Tapi takdelah wajib hari-hari sekurang-kurangnya sebulan sekali pun sudah memadai asalkan sentiasa update dari masa ke masa.
kalau antivirus out-of-date, dah tak boleh guna ke ?
masih boleh guna tiada masalah, cumanya dia tak dapat kesan sekiranya terdapat virus-virus baru, itu sahaja.
macam mana nak update antivirus ?
sekiranya laptop anda ada connection internet, dia akan update secara automatic. kalau nak tahu lebih lanjut tentang cara nak update antivirus, boleh google.
Semahal dan secanggih mana pun antivirs anda dia tetap kene update jangan abaikan dia. 

KESIMPULAN 

Mohon Alert dengan apa yang anda layari sekiranya anda sayang laptop anda. Virus ni ada dimana mana sahaja, semuanya ada dihujung jari. Windows defender tidak cukup untuk melindungi laptop anda, windows defender hanya dapat mengesan bukannya menghapus. banyakkan membaca tentang virus supaya laptop anda dilindungi. jumpa di lain cerita....

RUJUKAN

http://www.ukm.my/ptjzon3/?page_id=636
http://kertaspaper.com/punca-punca-komputer-dijangkiti-virus/
https://www.cnbc.com/2014/05/20/beware-of-malicious-ads-that-can-harm-computers-without-a-click.html