[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG

Kedai repair laptop Ampang menyelesaikan masalah No Display Laptop Toshiba Satellite L655

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah No Display Laptop Toshiba Satellite L655. Pada 2 minggu yang lalu, kedai repair laptop Ampang telah didatangi oleh seorang pelanggan yang sangat peramah bersama laptop Toshiba miliknya itu.

Semasa beliau datang ke sini, Admin bertanya padanya apakah masalah yang sedang dihadapi oleh laptop Toshibanya itu. Lalu beliau meluahkan bahawa selama 9 tahun beliau menggunakan laptop, ini adalah pertama kali laptopnya di hantar untuk repair kerana laptop tiada paparan pada skrin. Disebabkan itu, beliau tidak boleh menyiapkan tugasan penting kerana software yang diperlukan berada di dalam laptop tersebut. Oleh itu, beliau segera datang ke kedai repair laptop Ampang untuk meminta menyelesaikan masalah No Display Laptop Toshiba Satellite L655 kepunyaannya itu. Justeru, beliau sangat memerlukan laptop tersebut dan meminta OK Computer Solution Kuala Lumpur segera untuk membaikkinya.
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 1
Keadaan laptop No display
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 2
Keadaan Keyboard Laptop Toshiba

Selepas mendengar luahan beliau, seperti biasa technician melakukan diagnose terhadap laptop Toshiba dan didapati bahawa komponen dalam laptop terasa sangat panas akibat daripada tidak pernah servis serta tukar thermal paste selama 9 tahun. Technician juga telah membuat pengujian terhadap paparan laptop lalu ianya tidak berfungsi kerana chip pada motherboard telah rosak dan perlu dibaikki agar laptop boleh dihidupkan seperti biasa. Sebelum menjalankan proses membaikki motherboard, kami telah mendapatkan persetujuan pelanggan bagi membantu menyelesaikan masalah No Display Laptop Toshiba Satellite L655 tersebut. Setelah mendapat persetujuan, technician kami di kedai repair laptop Ampang segera membaikki motherboard laptop itu supaya pelanggan dapat menyiapkan tugasan penting beliau dengan cepat dan mudah.
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 3
Komponen Laptop Toshiba yang panas
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 4
Keadaan komponen dalam Laptop
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 5
Thermal paste yang sudah kering dan Kipas yang berhabuk

Tahukah anda, laptop Toshiba ini pada mulanya hanyalah memberi tanda-tanda panas yang melampau. Selepas itu, ia akan menunjukkan tanda-tanda perkara buruk akan berlaku seperti laptop auto shut down atau auto restart dan akhirnya ia akan terus memberi kesan buruk pada laptop sehingga tidak boleh dihidupkan lagi berpunca daripada masalah motherboard. Oleh itu, penjagaan laptop sangat lah penting dan perlu dititikberatkan.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah No Display Laptop Toshiba Satellite L655, kini tiada apa yang perlu dirisaukan lagi kerana masalah tiada paparan skrin dapat diselesaikan. Pelanggan juga berasa lega dan berpuas hati semasa melihat laptop Toshiba miliknya itu berfungsi seperti biasa. Apabila pelanggan gembira dan percaya dengan perkhidmatan kami di kedai repair laptop Ampang, kami juga turut gembira dan amat berterima kasih padanya. 
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 6
Pelanggan sedang membuat pengujian terhadap laptop nya
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 7
Pelanggan OKCS KL
[SOLVED] MASALAH NO DISPLAY LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 8
Review dari pelanggan kami


-->>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah NO DISPLAY seperti Laptop Toshiba?



-->>Nak kami diagnos secara PERCUMA?



-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP AMPANG?




Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-



03-9202 2947 / 017-641 7084 



Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)



[TOP 5 OKCS] BEST LAPTOP FOR BUSINESSMAN | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN

BEST LAPTOP FOR BUSINESSMAN | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN

Apa khabar semua. So untuk artikel hari ini, kami dari kedai repair laptop kuantan ingin kongsikan best laptop for businessman. Overall for businessman they need fast and smooth laptop for daily use.

Selain itu, mereka juga memerlukan laptop yang ringan kerana businessman kerap travel merata tempat. Laptop mesti sentiasa get ready dan dalam keadaan baik kerana mereka perlu present projek dan jumpa client anytime.

So ape yang perlu dititikberatkan to choose best laptop for businessman adalah :

💥PRICE / BUDGET💥
Harga untuk best laptop for businessman from Rm2500 - Rm5000. Businessman laptop mestilah bersesuaian dengan kegunaan setiap orang.

💥OPERATING SYSTEM💥
Operating system ade 3 type.
1. Apple OS X
    This operating system for Apple User. So if you  die hard Apple fans boleh go on for Macbook.
2. Windows OS
     Windows OS ni adalah common OS. Kalau guna windows ni, banyak jenis laptop yang boleh dipilih. Latest is Windows 10. This windows pon boleh set up multiple virtual desktops for easier multitasking.
3. Chrome OS
    Chrome OS ni baru lagi dalam operating system. This OS sesuai untuk orang yang tak kisah tentang any update.  Selesa dengan ape yang telah disediakan on Chrome OS kerana to install any software not really easy as windows.

💥DESIGN💥
Design ade dua jenis. Traditional or hybrid laptop. Traditional laptop menggunakan hinge untuk membuka laptop which can move until 180 degree. Hybrid laptop ialah laptop 2 in 1. Maksudnya laptop boleh stand alone as tablet (keyboard boleh pasang and cabut).

Berat laptop yang sesuai dalam average 1.5kg.

Antara touch screen atau no touch screen bergantung keselesaan masing masing. Tetapi penggunaan touch screen laptop tarik bateri lebih banyak.

So setakat ni boleh faham ape yang kedai repair laptop kuantan bebelkan? :)

💥CPU💥
Central Processing Unit - CPU, juga dikenali sebagai processor. So if you need works yang memerlukan video editing, 3D modeling or anything high performance, so Core i5 and above is necessary. Tapi kalau just common work, Core i3 sudah memadai.

💥MEMORY and STORAGE💥
Memory for laptop is Ram. 4GB is good, but 8GB  more even better.
For storage, ade dua pilihan. Antara HDD atau SDD. SSD semakin popular sekarang kerana lebih laju in trasfering data dan laju apabila opening any software. Common laptop use HDD, tapi telah ramai yang UPGRADE TO SSD. SSD boleh didapatkan di kedai repair laptop kuantan.

💥BATTERY LIFE💥
Sebelum purchase any laptop pastikan battery life bersesuaian dengan kegunaan masing masing. Setiap orang know how long there will be use the laptop everyday. So korang boleh estimate sendiri, how long battery life yang diperlukan.

Best laptop for businessman mestilah average lifetime antara 3 - 5 years. 


So macam mana perkongsian di atas dari kedai repair laptop kuantan?  Next kami kongsikan beberapa contoh best laptop for designer. 

LENOVO THINKPAD X1 CARBON

CPU : Intel Core i7 - 7600U 
GRAPHICS : Intel HD Graphics 620
RAM : 16GB
SCREEN : 14 inchi
STORAGE : 1TB SSD
BATTERY : 11 hours
WEIGHT : 1.13kg
PRICE : RM 5670

➤Smaller and lighter 
➤Improved Microsoft Precision touchpad
➤The ultra thin business laptop that sacrifices nothing


HUAWEI MATEBOOK X PRO

CPU : Intel Core i5 - i7 (8th generation)
GRAPHICS : Intel UHD Graphics 620
NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5
RAM : 8GB - 16GB
SCREEN : 13.9 inchi
STORAGE : 512GB SSD
BATTERY : 12 hours
WEIGHT : 1.33kg
PRICE : RM 4699

➤Beautiful design
➤Fantastic display
➤Terrific battery life


DELL XPS 13

CPU : Intel Core i5 - i7 (8th generation)
GRAPHICS : Intel UHD Graphics 620
RAM : 8GB - 16GB
SCREEN : 13.3 inchi
STORAGE : 256GB -1TB SSD
BATTERY : 12 hours 37 minutes
WEIGHT : 1.21kg
PRICE : RM 5305

➤Centered IR webcam
➤Gorgeous new design
➤Beautiful optional 4K display


APPLE MACBOOOK PRO TOUCH BAR

CPU : Quad core Intel Core i5 - i7
GRAPHICS : Intel Iris Plus Graphics 655
RAM : 8GB - 16GB
SCREEN : 13.3 inchi
STORAGE : 128GB - 2TB PCIe 3.0 SSD
BATTERY :
WEIGHT : 1.37kg
PRICE : RM

➤Super fast performance
➤The best MacBook Pro ever


HP SPECTRE PRO 13 G1

CPU : Intel Core i7 - 6500U
GRAPHICS : Intel HD 520 Graphics
RAM : 8GB 
SCREEN : 13.3 inchi
STORAGE : 512GB SSD
BATTERY :
WEIGHT :
PRICE : RM

➤Sublime design
➤3 years next business day onsite warranty


LENOVO THINKPAD E470

CPU : 2.7GHz Intel Core i7 - 7500U
GRAPHICS : Intel HD Graphics 620
RAM : 16GB
SCREEN : 14 inchi
STORAGE : 256GB SSD
BATTERY : 
WEIGHT : 1.87kg
PRICE : RM 3115

➤Outstanding value for money
➤Discrete graphics card


MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2

CPU : Intel Core i5 - 8250U
GRAPHICS : HD Graphics 620 Integrated GPU
RAM : 8GB 
SCREEN : 13.5 inchi
STORAGE : 256GB
BATTERY : 17 hours
WEIGHT : 1.25kg
PRICE : RM 5488

➤Best all round business laptop
➤Speedy performance
➤Great touchscreen display

So that all serba sikit info from kedai repair laptop kuantan. So macam mana para designer semua. Laptop yang tersenarai diatas just an example. Tetapi kesemua spec yang telah kedai repair laptop kuantan nyatakan harus dititiberatkan.

Spec yang dinyatakan  harus dititikberatkan untuk para designer. Setiap laptop berfungsi dengan penggunaan masing masing. That all about best laptop for businessman. More sharing in future. 

Sharing is caring. Sebarang cadangan tajuk boleh kemukakan to kedai repair laptop kuantan untuk dibincangkan. Pembaca happy kami senang hati.

Terima kasih semua💗



>>> Laptop anda ROSAK??
>>> Laptop bermasalah?
>>> Laptop PANAS??



Anda boleh datang ke kedai kami :-


OKCS KUANTAN

Boleh ke kedai kami untuk menyelesaikan masalah laptop anda!!!

SEKARANG!!



[SOLVED] MASALAH HINGE LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG

Kedai repair laptop Ampang menyelesaikan masalah Hinge Laptop Toshiba SATELLITE U840

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Hinge Laptop Toshiba Satellite U840. Pada dua minggu yang lalu, seorang pelangan telah datang bersama laptop Toshiba miliknya ke kedai repair laptop Ampang

Apabila beliau tiba di kedai repair laptop Ampang, beliau terus meluahkan masalah yang sedang dihadapi oleh laptop kepunyaannya iaitu hinge pada laptop beliau telah rosak akibat pernah jatuh. Oleh sebab itu, beliau sukar untuk membuat tugasan pejabat atas gangguan hinge tersebut. Beliau juga mengatakan bahawa beliau sangat memerlukan laptop itu secepat mungkin dan meminta untuk menyelesaikan masalah Hinge Laptop Toshiba Satellite U840 dengan segera.
[SOLVED] MASALAH HINGE LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 1
Keadaan Laptop Toshiba Satellite U840

Setelah mendengar luahan beliau, technician terus menyelesaikan masalah Hinge Laptop Toshiba Satellite U840 itu agar kelihatan baik dan terutamanya tidak mengganggu pandangan semasa ingin membuat tugasan pejabat. Di kedai repair laptop Ampang, kami hanya membaikki hinge itu menggunakan satu gam kuat khas untuk hinge bagi membantu mereka yang kurang bajet dan sangat memerlukan laptop tersebut dalam jangka masa yang pendek. 

Tahukah anda, hinge bukan sahaja boleh patah akibat jatuh akan tetapi hinge juga boleh patah/rosak disebabkan oleh geseran gerak buka/tutup laptop dengan kerap. Antara tanda-tanda hinge mahu rosak ialah semasa buka/tutup Lcd laptop akan terasa ketat serta kedengaran bunyi bising. Selain itu, akan ada satu retakkan halus pada cover housing Lid LCD di kawasan hinge diskru. Lcd laptop juga boleh retak/pecah berpunca daripada hinge apabila gerakkan terlalu ketat serta paksaan yang kuat untuk buka/tutup laptop tersebut. Oleh itu, sebagai pengguna kita huruslah berhati-hati agar tidak memberi kerugian pada kita kelak. 
[SOLVED] MASALAH HINGE LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 2
Hinge Laptop Toshiba

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Hinge Laptop Toshiba Satellite U840, kini tiada lagi yang perlu dirisaukan dan masa yang diambil untuk membaikki hinge hanyalah selama satu hari. Pelanggan juga boleh menyiapkan tugasan pejabat tanpa penangguhan lagi. Setelah selesai, pelanggan terus datang ke kedai repair laptop Ampang untuk mengambil laptop miliknya itu dan beliau sangat lega dan gembira kerana masalah hinge dapat diselesaikan. Apa yang terbaik bagi kami adalah kepuasan pelanggan terhadap OK Computer Solution Kuala Lumpur. 


[SOLVED] MASALAH HINGE LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 3
Keadaan Hinge selepas dibaikki
[SOLVED] MASALAH HINGE LAPTOP TOSHIBA | REPAIR LAPTOP AMPANG 4
Pengujian terhadap pengkukuhan Hinge


-->>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah HINGE seperti Laptop Toshiba Satellite U840



-->>Nak kami diagnos secara PERCUMA?



-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP AMPANG?




Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-



03-9202 2947 / 017-641 7084 



Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)



[TOP 5 OKCS] BEST LAPTOP FOR DESIGNER | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN

BEST LAPTOP FOR DESIGNER | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN



Hello everyone😊So artikel kali ni, kedai repair laptop kuantan khususkan kepada para designer yang sedang mencari laptop. Ape yang special best laptop for designer ni?

Bagi designer, dari bermula membuat design sehingga penghasilan grafik memerlukan perisian yang tertentu dimana menggunakan kuasa laptop yang tinggi. Antara perisian basic Autocad, 3D sketchup, Lumion 3D dan adobe Photoshop. Terdapat banyak lagi perisian lain, namun pemilihan perisian yang di install berdasarkan kegunaan dan kemahiran seseorang.

Pemilihan best laptop for designer  adalah berdasarkan kegunaan dan keperluan seseorang. Sebagai seorang designer / architecture laptop yang berkuasa tinggi dan berkualiti menjadi keutamaan supaya kerja dapat dilakukan dengan baik dan lancar.

Oleh itu, kedai repair laptop kuantan ingin tekankan perkara yang harus dititikberatkan dalam pemilihan laptop bagi seorang designer ialah :
  • PROCESSOR
Ade dua jenis iaitu Intel dan AMD. Untuk intel pastikan Intel i5 dan ke atas. Manakala bagi AMD kebiasaanya digunakan kerana bajet kurang. Harga processor untuk AMD jauh lebih murah dari Intel.


  • GRAPHICS CARD
Anda boleh pilih di antara NVIDIA GEFORCE GTX atau AMD Radeon. Ape bezanya? Nvidia menawarkan support driver yang terbaik ( also present technology called CUDA which tingkatkan computer performance by harnessing the power of graphics processing unit) manakala AMD give cheaper price. Nividia Geforce at least GTX1050 & GTX 950


  • RAM
Best ram 8GB. The least should 4GB. Kegunaan ram penting supaya software yang digunakan tidak terganggu dan tidek terbeban  serta tidak menuggu terlalu lama untuk membuka sesuatu software.

  •  HDD or SSD
Minimun storage for HDD is 500gb. Jika ade bajet lebih. Boleh tambah SSD bagi menambah dan membantu mempercepatkan lagi proses loading dan data transfer.  SSD yang good and affordable ialah Sandisk and Kingston.
SSD
HDD
  • SCREEN
Bagi seorang designer, kepuasan melihat hasil kerja dengan jelas, terang dan selesa mata memandang adalah keutamaan. Oleh itu screen yang besar memainkan peranan yang penting. Average screen ialah 15 - 17 inchi.



So ape laptop yang sesuai? So here kedai repair laptop kuantan list a few suggestion for designer to choose the best laptop for designer



Apple Macbook
Pro 15 inch


Microsoft Surface Book






Best laptop for designer to choose
Can be laptop and tablets
Processor
Intel i7 – 8th generation
4.1GHz
Intel Core i5
2.1GHz
Graphics Card
Radeon pro 555X
Intel HD
Ram
16GB DDR4
8GB DDR3
Storage
256GB SSD
128GB SSD
Screen size
15.4 inchi
13.5 inchi
Weight
1.83kg
1.57kg
Battery Life
10 hours
5 hours
Operating system
MacOS
Windows 10



Dell XPS 2 in 1
Lenovo Z70





Powerful, compact and good looking
Perfect for graphics designers who value a bit of entertainment  in laptop
Processor
Intel i7 – 8th generation
3.8GHZ
Intel i7 – 5th generation
2.4GHz
Graphics Card
NVIDIA GeForce GTX1050
NVIDIA GeForce 840M
Ram
16GB DDR4
8GB DDR 3
Storage
128GB
1TB HDD
Screen size
15.6 inchi 
17.3 inchi
Weight
2.2kg
2.9kg
Battery Life
12 hours
4 hours
Operating system
Windows 10
Windows 10


Asus Rog G752VL
ACER ASPIRE VX 15





Solid construction 
Fast, light and thin
Processor
Intel i7 – 5th generation
2.4GHz
Intel Core i7 - 7th generation
2.8GHz
Graphics Card
NVIDIA GeForce
NVIDIA GeForce GTX1050
Ram
1TB Hybrid Drive
8GB 
Storage
1TB Hybrid Drive
256 SSD
Screen size
17.3 inchi
15.6 inchi
Weight
2.9kg
2.5kg
Battery Life
4 hours
4605 mAH
Operating system
Windows 10 
Windows 10 Home


Next  kedai repair laptop kuantan belanja sikit few graphic design software untuk di install dalam best laptop for designer. Harap dapat membantu :)

a) Adobe Photoshop
b) GIMP
c) Adobe Illustrator CC / InDesign CC
d) CorelDraw
e) Blender 
f) Inkscape
g) Cinema 4D
h) Krita
i) PaintShop Pro
So setakat ini, macam mana perkongsian dari kedai repair laptop kuantan?. Think wisely before buying. Utamakan keperluan sendiri, keselesaan dan bajet okay. Best laptop for designer ni, disuggestkan based on current time sekarang. Anda still can meet the market for 5 or 6 years akan datang kerana spec yang tinggi. 

That all from kedai repair laptop kuantan untuk artikel best laptop for designer. Kami berharap  pembaca sekalian memperoleh info yang dikongsikan dengan baik. Terima kasih meluangkan masa membaca artikel dari kedai repair laptop kuantan.

Sekian💓




>>> Laptop anda dah mula menyiput ??
>>> Laptop bermasalah?
>>> Laptop PANAS??



Anda boleh datang ke kedai kami :-


OKCS KUANTAN

Boleh ke kedai kami untuk menyelesaikan masalah laptop anda!!!

SEKARANG!!