SPEED UP LAPTOP SLOW MACAM SIPUT DI RUMAH | OK COMPUTER SOLUTION


Artikel ini membincangkan tentang Speed UP Laptop Slow macam siput di rumah. Pada kali ini, OK Computer Solution ingin berkongsi bersama anda langkah-langkah atau step by step untuk Speed UP Laptop yang selalu slow macam siput itu hanya dirumah sahaja!

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U




Laptop ku selow,
Sungguh selow,
Sangat selow
Tetap selow,
Santai-santai Format kan sajaaa.



Oh jangan!

Apabila laptop slow, dalam kepala setiap pengguna mesti nak terus format. Jangan! Buat apa format laptop sebelum mencuba Speed UP laptop sekarang tu menjadi sama seperti laptop masa mula-mula beli. Rasa smooth dan best je nak guna laptop baru masa tu kan?

Sehingga masa kini, masih ramai yang mengadu laptop slow,lembab,lambat sampai rasa nak campak je laptop lepastu beli baru. Habis cerita. 


Sabar, sebelum buat keputusan yang bakal merugikan diri sendiri .. cuba Speed UP Laptop Slow macam siput di rumah terlebih dahulu.

Apa punca Laptop slow?


Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

1. Masalah Hardisk

Hardisk adalah satu komponen laptop yang menyimpan segala data-data penting seperti file/dokumen, video, gambar,music dan lain-lain termasuklah Operating System Windows.
- Kerosakkan hardisk adalah berpunca daripada hentakkan yang kuat, terhempas atau terjatuh dan HDD sangat sensitif pada perkara tersebut.
* Lakukan backup untuk menyelamatkan segala data penting sebagai langkah berjaga-jaga.

* SSD merupakan hardisk yang jauh lebih bagus dan 10x ganda lebih laju berbanding HDD.

2. Browser Add-Ons

- Browser merupakan web yang sering digunakan semasa surf internet seperti Internet Explorer, Mozilla dan Google Chrome.
- Add-Ons adalah extensions programs yang apabila kita download free software di internet akan ada package nya.     
*Terlalu banyak Browser add-ons boleh memudaratkan 
kerana terdapat beberapa add-ons yang boleh menyebabkan
performance laptop jatuh/berkurangan/terjejas.
* Download software di dalam website yang trusted.

3. Running terlalu banyak Program

- Terlalu banyak program yang di running kan dalam satu 
masa yang sama akan menyebabkan laptop slow.
Keupayaan laptop untuk memproses beberapa programs dalam 
satu masa yang sama adalah bergantung kepada kapasiti RAM (random access memory
*Kurangkan membuka terlalu banyak program dalam satu masa.
*Close program/apps yang tidak digunakan.
*Clear/Clean program yang tidak digunakan selepas digunakan.
*Tambah RAM untuk support laptop bagi pengguna yang sering
melakukan multitasking.

4. Heavy Duty Program

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

 Programs yang memerlukan spesifikasi laptop yang tinggi 
seperti RAM, Graphic Card dan Processor seperti 
Software 3D, Adobe Photoshop, Video editting dan sebagainya.

*Pastikan laptop mempunyai spesifikasi yang cukup untuk 
running program bagi mengelakkan masalah. 
*Jangan menggunakan perisian/program diluar kemampuan 
laptop.

MACAM MANA NAK SPEED UP LAPTOP?


Thread untuk troubleshoot/speed up laptop slow macam 
siput di rumah:

1. Laptop penuh dengan Junk and Viruses.

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

 Jadi, sila download program dibawah ;
  • CCleaner
      - CCleaner berfungsi adalah untuk clean registry daripada 
        sesuatu benda yang unknown.
  • Malwarebytes Anti Malware
       - Malwarebytes adalah salah satu langkah untuk 
         menghalang virus dari antivirus program yang biasa.

As usually, after clean Windows by these two things ,, make some of a cold boot on your laptop by off the laptop, unplug the battery and also the power cable.

Then hold power button for about 10 seconds, put the battery back and trying to start as usual. After that, you'll see some noticeable difference.

2. Component system Windows Corrupt.

- Apabila menghadapi masalah seperti ini jangan risau, jangan panik dan jangan sama sekali terus pergi hantar ke kedai format clean yang boleh merugikan tu.

Let's do this;

Open Command Prompt with Administrator Access then on the command prompt , typing this word " sfc/scannow ". After that, just waiting for scanning and auto repairing until done.

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

3. Defrag Hard drive / optimize garbage collection.

- Sometimes, please defrag Hard drive or optimize garbage collection on SSD. It will help to optimize space and file cache.

4. Hard drive create in two partition.

- Semasa mula-mula beli laptop, pastikan Hard drive ada dua bahagian. Kebiasaannya bahagian tersebut adalah C dan D. Guna C untuk programs serta Windows dan D untuk storage.

*Semakin penuh drive C, semakin lembab/lambat/slow untuk Windows load sebab
hard drive occupied with too many data.

5. Link is verified and trusted.

- Pastikan sebelum download apa-apa program di internet, link tersebut telah disahkan dan dipercayai kerana kebanyakkan diantara kita termasuklah saya akan tertekan spam link instead.

*When cursor the link using Chrome, at the bottom of left corner will appear the url link, a way to detect spam link.

6. Disable Unknown Program

- Remove program yang tidak digunakan dan program yang kita sendiri tidak tahu apa fungsinya.

*For Windows 8 and above, Open the Task Manager ---> Tab startup and disable All unknown programs.

This step ensure that Windows will start more quickly and can avoid from unknown program using resource in laptop.

7. Laptop No Fresh Air

- Sebagai pengguna laptop terutamanya dikalangan remaja, kita sering menggunakan laptop diatas permukaan fabrik terutamanya diatas katil. 

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

Jangan lakukan itu lagi!

Laptop tiada fresh air untuk regulate thermals component laptop. Ia juga boleh menyebabkan motherboard rosak.

8. Windows tak legit " Active Windows " notifications.

- Kebiasaannya ia disebabkan oleh windows yang tidak legit. Jadi, perlu Active Windows notifications dengan cara beli license atau cari 
dalam google.

Install the program, run using administrator and one click activation. Windows is already activate.

9. Driver or RAM problem.

- For driver; make sure if you use Intel + Nvidia combo, please download  display driver for Intel and also Nvidia.

- If Intel + Radeon, do the same above. 

- If there are no driver or update, it will have some problem when video is playback or when playing a game it will running slowly but it  also depends to your specifications laptop.

- Untuk masalah based on RAM, kebiasaannya tukar slot RAM dalam laptop would do the trick.

Good luck!