[SOLVED] DEKSTOP ACER CANNOT ON | REPAIR DEKSTOP SHAH ALAM

OKCS Repair Dekstop Sekolah : Dekstop Acer Cannot ON.


Cikgu Rosni dari Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah (SAMTTAJ) Shah Alam, yang bertanggungjawab terhadap aset ICT sekolah tersebut telah menghubungi pihak OKCS HQ. Beliau memberitahu bahawa terdapat komputer dari makmal komputer sekolah mengalami masalah tak boleh ON. Apa yang memeranjatkan kami ialah jumlah dekstop Acer cannot on yang hendak dibaiki adalah sebanyak 18 biji. Banyak tu.

Apa yang membimbangkan Cikgu Rosni ialah pelajar terpaksa berkongsi komputer untuk belajar dan menyebabkan konsentrasi pelajar terganggu. Kebimbangan cikgu bertambah apabila beliau tidak dapat menghantar kesemua dekstop acer cannot on ke kedai kami. Jangan risau, pihak OKCS memang membuat servis pick up dan delivery untuk memudahkan kesemua pelanggan kami.


Tanpa berlengah, technician kami terus menuju ke lokasi untuk pick up kesemua dekstop yang bermasalah itu. 


Technician membuat pemeriksaan ringkas tahap kesihatan desktop cannot on
Proses melabel PC – antara prosedur untuk membawa keluar aset sekolah.

Technician bersama Cikgu Rosni yang sangat sporting semasa pick up komputer.


Misi seterusnya ialah mendiagnose kesemua dekstop acer cannot on yang telah diambil. Setelah di diagnose, technician kami mendapati 16 biji komputer mengalami masalah no power, dan 2 biji komputer lagi ialah RAM rosak.

RAM yang rosak
Power supply yang rosak


Kami menghubungi Cikgu Rosni dan memberitahu beliau,  16 biji dekstop acer cannot ON disebabkan oleh power supply dan 2 biji lagi disebabkan oleh RAM. Kami memberitahu sekiranya power supply dan RAM tidak ditukar, potensi kerosakan berjangkit ke bahagian lain sangat tinggi. Apatah lagi, Cikgu Rosni ada memberitahu komputer tersebut telah digunakan lebih dari 3 tahun.

Setelah mendengar penjelasan daripada pihak OKCS, Cikgu Rosni bersetuju untuk membaiki kesemua Komputer dengan persetujuan dari pihak atasan sekolah demi memastikan kesemua pelajar dapat fokus semasa belajar.

Power supply dan RAM yang rosak.


 Alhamdulillah. Selesai sudah menyiapkan kesemua dekstop acer cannot on tersebut. Cikgu Rosni merasa lega setelah kesemua komputer yang bermasalah telah selesai dan dapat berfungsi dengan baik. Apa yang penting bagi pihak sekolah ialah, pelajar dapat fokus di dalam kelas apabila mereka tidak perlu lagi berkongsi untuk menggunakan komputer. Dengan itu, prestasi pelajar dapat di tingkatkan ketahap maksimum.

Dekstop Acer cannot on yang telah siap dibaiki.

Siap bawa assistant sebab bawa banyak sangat komputer.

Terpancar wajah gembira semasa kami menbuat delivery.

Terima Kasih Cikgu Rosni dan pihak sekolah SAMTTAJ kerana memberi kepercayaan kepada pihak OKCS. 


Ada masalah PC tiada display ?


Anda boleh hubungi OKCS melalui:
  • WhatsApp/Messenger
Customer Careline OKCS
  • Hotline 
= 0377316761


Penulis,
Yan Azreana