[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | KEDAI REPAIR MACBOOK

Kedai Repair Macbook menyelesaikan masalah Macbook Pro Trackpad terangkat


Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Macbook Pro Trackpad terangkat. Baru-baru ini, seorang pelanggan yang selesa di panggil Encik Nizam dari Terengganu telah datang ke kedai repair Macbook atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution bersama Macbook Pro miliknya. [SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Macbook Pro A1286


Semasa beliau tiba di kedai repair Macbook, beliau terus meluahkan bahawa Macbook Pro miliknya itu sedang menghadapi masalah dengan trackpad yang terangkat menyebabkan beliau sukar untuk menggunakan Macbook dalam keadaan baik sehingga terpaksa memerlukan bantuan mouse.
[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Macbook Pro trackpad terangkat


Tambahan pula, beliau sangat memerlukan Macbook tersebut oleh kerana beliau terlibat dalam seminar beberapa hari lagi. 


[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Keadaan Macbook Pro Trackpad Terangkat

Jadi, dengan perasaan yang sangat sedih dan kecewa beliau berusaha melayari internet mencari kedai repair Macbook yang dipercayai, mampu menyelesaikan masalah Macbook secepat mungkin dan tentunya tidak jauh dari penginapan sementara semasa berada di Kuala Lumpur sehingga menjumpai kedai repair Macbook.

Tanpa membuang masa, beliau terus ke kedai repair Macbook untuk meminta bantuan menyelesaikan masalah Macbook Pro trackpad terangkat itu.

Setelah mendengar luahan beliau, seperti biasanya technician membuat diagnose terhadap Macbook Pro tersebut dan didapati bahawa bateri Macbook Pro sudah kembung yang telah menjadi punca trackpad Macbook Pro terangkat.[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Macbook Pro bateri kembung

Masalah biasa apabila trackpad terangkat sudah tentunya disebabkan oleh bateri Macbook yang sudah kembung/panas/rosak dan sebagainya. 

Perkara sebegini kebiasaannya berlaku apabila pengguna Macbook telah menggunakan bateri untuk jangka masa yang lama sehingga bateri tersebut overheating. 

Overheating berlaku ketika seseorang itu menggunakan Macbook sambil mencucuk magsafe lalu menggunakan Macbook tanpa henti melebihi 5 jam.


Keadaan Bateri kembung

Jadi, technician segera memberitahu Encik Nizam mengenai masalah Macbook Pro trackpad terangkat lalu mencadangkan padanya untuk menukar bateri Macbook dengan yang baru supaya beliau boleh menggunakan Macbook dalam keadaan selesa tanpa sebarang gangguan lagi samada dari trackpad Macbook atau bateri Macbook itu sendiri.


[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Proses diagnose Macbook Pro

Selepas beberapa minit perbualan bersama Encik Nizam, beliau bersetuju untuk menukar bateri Macbook kepada bateri yang baru setelah melihat keadaan bateri Macbook Pro miliknya itu. 


[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Macbook Pro bateri kembung

[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Macbook Pro : kiri - bateri kembung, kanan - bateri baru


Justeru itu, technician terus mendapatkan bateri Macbook Pro yang baru untuk digantikan dengan bateri yang lama bagi menyelesaikan masalah Macbook Pro trackpad terangkat milik Encik Nizam.[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Proses penukaran bateri baru


[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Proses penukaran bateri Macbook

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Macbook Pro trackpad terangkat, technician hanya mengambil masa kurang daripada 1 jam untuk penukaran bateri yang lama kepada bateri yang baru. 

Selepas itu, pengujian terhadap trackpad dan bateri Macbook Pro dilakukan bagi memastikan trackpad dan bateri Macbook berfungsi dengan baik.

Kini tiada lagi masalah yang perlu dirisaukan kerana technician di kedai repair Macbook berjaya membantu menyelesaikan masalah Macbook Pro trackpad terangkat milik Encik Nizam dimana pada mulanya trackpad terangkat dan tidak berfungsi. Akan tetapi, ianya sudah berfungsi dengan baik tanpa sebarang masalah selepas penukaran bateri yang baru. 


[SOLVED] MACBOOK PRO TRACKPAD TERANGKAT | REPAIR MACBOOK SETAPAK
Trackpad terangkat kembali normal

Disamping itu, kami juga turut menerangkan pada Encik Nizam cara penjagaan bateri Macbook Pro agar kejadian trackpad terangkat tidak berlaku lagi selepas ini untuk jangka masa yang terdekat. 

Tidak lupa juga untuk guide Encik Nizam bagaimana untuk memeriksa condition dan cycle count bateri Macbook Pro tersebut sebagai langkah berjaga-jaga dan peringatan tentang keadaan bateri Macbook tersebut.


Contoh Cycle Count bateri Macbook

Encik Nizam sangat gembira dan berpuas hati ketika melihat keadaan Macbook Pro beliau yang sudah tiada lagi masalah dengan Macbook Pro trackpad terangkat dan bateri Macbook yang kembung. 

Apabila masalah dapat diselesaikan, Encik Nizam boleh menggunakan Macbook tanpa memerlukan mouse untuk membuat tugasan kerja beliau semasa seminar itu nanti. 

Pelanggan gembira dan berpuas hati, kami di kedai repair Macbook turut gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka.MACBOOK YANG PERNAH DI HANTAR UNTUK DIAGNOSE


Macbook Pro

Macbook

Macbook AirPELANGGAN LAIN YANG TURUT BERPUAS HATI