[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai repair laptop Cheras menyelesaikan masalah Laptop HP Pavilion Hardisk Problem

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Laptop HP Pavilion Hardisk Problem. Pada bulan lalu, kedai repair laptop Cheras telah didatangi oleh seorang pelanggan bersama laptop HP miliknya. 


Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras sekitar jam 8.30 malam, Admin telah bertanya padanya "Apakah yang saya boleh bantu encik?" 


Lalu beliau mengatakan bahawa laptop HP miliknya menghadapi masalah iaitu apabila laptop dihidupkan, ia tidak terus buka ke Windows malah stuck pada BIOS yang kemungkinan berpunca daripada Hardisk yang bermasalah. 


Disebabkan masalah itu, beliau berasa sangat tertekan dan sedih kerana laptop HP masih boleh digunakan tambahan pula beliau sangat memerlukan laptop tersebut untuk kegunaan harian. Jadi dengan perasaan yang sangat sedih bersama keadaan dirinya yang tertekan disebabkan masalah tersebut, beliau tidak berputus asa mencari kedai repair laptop di laman facebook yang boleh menyelesaikan masalah laptopnya dengan pantas, boleh dipercayai serta berhampiran dengan rumahnya sehingga menjumpai Pages OK Computer Solution Kuala Lumpur yang juga dipenuhi dengan review yang positif dari pelanggan. 


Disamping itu, beliau terus meminta bantuan bagi menyelesaikan masalah Laptop HP Pavilion Hardisk Problem dengan berharap laptop tersebut dapat dibaikki dengan segera agar beliau boleh menggunakan laptop seperti biasa. 


Setelah mendengar luahan pelanggan, Admin terus memberitahu technician di kedai repair laptop Cheras mengenai masalah yang sedang dihadapi oleh laptop HP pelanggan itu tadi. Kemudian, seperti biasannya technician membuat diagnos terhadap laptop HP dengan memeriksa kondisi/keadaan hardisk terlebih dahulu dan didapati bahawa Hardisk laptop HP sudah rosak yang telah menjadi punca laptop stuck pada BIOS ketika dihidupkan.[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Proses diagnose laptop HP Pavilion

Oleh yang demikian, Admin segera memberitahu serta 
menceritakan pada pelanggan mengenai masalah sebenar laptop beliau selepas technician memeriksa kondisi/keadaan hardisk berulang kali. Lalu admin mencadangkan pada beliau untuk menukar hardisk kepada Ssd dengan memberitahu kelebihan Ssd berbanding Hdd bersama tawaran harga yang berpatutan. 


Akan tetapi, pelanggan tersebut lebih tertarik dengan tawaran harga Hdd dan lebih meminati menggunakan Hardisk biasa bersama saiz 500gb. Justeru itu bagi menyelesaikan masalah Laptop HP Pavilion Hardisk Problem, technician segera menukarkan Hdd yang sudah rosak kepada Hdd yang baru agar pelanggan masih boleh menggunakan laptop seperti biasa sebagai aktiviti harian.


[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Proses menukarkan hardisk yang lama kepada hardisk yang baru
[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Proses Activate Windows
[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Applicable notices and license terms
[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Installing Windows DONE 
[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Proses ke New Windows

Tahukah anda, Hard disk sangat sensitif pada hentakan. Hardisk yang terjatuh boleh menyebabkan ia rosak dengan mudahnya oleh kerana di dalam hard disk terdapat disk yang boleh menyebabkan ia crack apabila hardisk terhentak atau terjatuh. Hardisk juga boleh rosak disebabkan oleh Force shutdown dan sleep mode yang kerap. 


Antara tanda-tanda hard disk hampir atau sudah rosak adalah kedengaran seperti bunyi bising pada hardisk, mengambil masa yang agak lama untuk ke Windows, Laptop kerap hang semasa sedang digunakan dan sebagainya. [SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 7
Hardisk baru untuk Laptop HP

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Laptop HP Pavilion Hardisk Problem, hanya mengambil masa kurang daripada 1 jam sahaja proses memang Hdd dan membuat Installation pada Hdd yang baru itu. Kini, laptop HP yang pada awalnya hardisk stuck pada windows telah kelihatan seperti laptop yang baru tanpa sebarang masalah.


Apabila masalah ini dapat diselesaikan, pelanggan tidak perlu risau dan semestinya berasa sangat gembira kerana beliau boleh menggunakan laptop HP kepunyaannya seperti biasa dengan senang hati. Untuk pengetahuan anda, pelanggan ini telah menghantar laptop Samsung miliknya juga pada hari dan waktu yang sama bagi masalah Cannot ON Laptop Samsung 530U. Terbukti bahawa beliau sangat mempercayai OK Computer Solution Kuala Lumpur.[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 8
Pelanggan sedang membuat pengujian terhadap laptop 

Apa yang penting bagi kami di kedai repair laptop Cheras adalah kepuasan dan kegembiraan pelanggan terhadap perkhidmatan yang telah kami berikan padanya. 


[SOLVED] LAPTOP HP PAVILION HARDISK PROBLEM | REPAIR LAPTOP CHERAS 9
Anak kepada pelanggan OKCS KL


-->>Anda nak kami menyelesaikan masalah Hardisk Problem seperti Laptop HP Pavilion?-->>Nak kami diagnos secara PERCUMA?-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?


Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)