PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION

HELLO, SELAMAT SEJAHTERA PENGGUNA LAPTOP :)

Artikel ini membincangkan tentang Penjagaan Keyboard Laptop Agar Tidak Mudah Rosak. Pada kali ini, OK Computer Solution Kuala Lumpur ingin berkongsi bersama anda apakah cara penjagaan keyboard laptop supaya ia boleh kekal tahan lama dan juga tidak mudah rosak/ tidak boleh digunakan lagi.

Bila cakap pasal keyboard, ramai di antara kita yang terlalu ambil remeh tentang penjagaan keyboard Laptop. Terutamanya dikalangan remaja yang kadang kala sedang menghadapi tekanan dengan rakan sekelas atau orang sekeliling dan tugasan yang sukar pastinya keyboard Laptop yang akan menjadi mangsanya. 


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 2

Yelah, dok tekan-tekan button keyboard dengan kuat tu sampai lah dah tak boleh guna atau keyboard pun sudah rosak. 


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 3

Kerosakkan keyboard laptop sebenarnya berpunca daripada penggunaan yang tidak sepatutnya. Keyboard ini sangat sensitif pada kekasaran dan untuk pengetahuan keyboard merupakan satu komponen yang penting dalam sesebuah laptop. Apa lah erti sebuah laptop jika kita perlu menggunakan external keyboard apabila ianya sudah rosak dan tidak boleh digunakan lagi. 

Keyboard juga hanya mempunyai satu sahaja cable yang menghubungkannya ke motherboard. Oleh itu, jika satu button tidak boleh digunakan maka keyboard perlu ditukar dengan yang baru kerana ia didatangi dengan satu set keyboard laptop. 

TANDA-TANDA KEYBOARD LAPTOP TIDAK BERFUNGSI


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 4

Keyboard laptop boleh rosak apabila dalam keadaan sedang menekan button ON tiba-tiba laptop mengeluarkan satu bunyi beep berulang kali. Kadang-kadang apabila masuk Windows baru lah bunyi itu akan berhenti. Ada juga yang akan berlaku screen gelap tetapi laptop berbunyi dan mengeluarkan bunyi yang membimbangkan dan juga menyakitkan hati.

Tambahan pula, semasa mahu menekan satu button huruf tiba-tiba berderet lah huruf yang akan keluar pada paparan skrin seolah seseorang itu sedang menekan button tersebut berulang kali. Contohnya; tekan button k satu kali tetapi yang keluar pada skrin kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. Kebiasaannya ia adalah satu tanda awal kerosakkan keyboard sebelum kedengaran bunyi beep. Apabila beep sudah kedengaran, keyboard laptop sudah tidak berfungsi lagi dan perlu ditukar dengan yang baru.



PUNCA KEYBOARD LAPTOP ROSAK DAN TIDAK BOLEH DIGUNAKAN
Terdapat banyak punca dan penyebab macam mana lah keyboard laptop boleh rosak dalam jangka masa yang tidak begitu lama. 

Antaranya ialah:

1. Terlalu ganas atau kasar


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 6

- Keyboard laptop sangat sensitif jadi apabila anda menekan button keyboard dengan kasar atau ganas seolah anda sedang menaip menggunakan mesin taip sudah tentunya ia akan rosak dengan mudahnya.

- Bermain permainan video game dengan menggunakan keyboard laptop turut boleh menyebabkan ia rosak dengan cepat kerana bermain video game melibatkan emosi secara tidak sengaja seseorang itu akan menekan button keyboard dengan ganas atau kasar.

2. Cecair tumpah pada keyboard Laptop


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 7

- Air minuman atau sebarang cecair yang tumpah pada keyboard laptop boleh menyebabkan short circuit. Justeru itu, sisa makanan yang terjatuh pada keyboard juga boleh menyebabkan button keyboard tidak boleh digunakan lagi.

3. Laptop Overheating


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 8


- Keadaan laptop yang terlalu panas juga boleh mengakibatkan kerosakkan pada keyboard kerana berlakunya pengedaran haba yang tidak baik seperti habuk pada kipas processor dan motherboard. Kebiasaannya ia berlaku pada laptop yang menggunakan AMD. 

CARA UNTUK MENGELAKKAN KEROSAKKAN PADA KEYBOARD LAPTOP
Sebagai pengguna yang bijak, anda haruslah lakukan sesuatu agar kerosakkan pada keyboard laptop tidak berlaku lagi kelak.

Antara cara untuk mengelakkan kerosakkan pada keyboard Laptop :

1. Kerap bersihkan keyboard setiap seminggu satu kali dengan menggunakan cecair khas untuk pembersihan keyboard agar kotoran atau habuk tidak terkumpul dengan banyak.


Baca: Service Clean Dust Asus Desktop
PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 10

2. Sediakan berus yang lembut untuk membersihkan ruang-ruang diantara satu button ke button yang lain. Selain itu, mini usb vacuum cleaner untuk menyedut habuk dan kotoran yang terdapat di celah-celah button keyboard laptop.


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 11

3. Guna lah keyboard protector sebagai perlindungan keyboard kerana ia dapat menghalang segala habuk atau kotoran justeru ia juga mudah dibersihkan jadi apabila terlalu banyak habuk atau kotoran boleh dibersihkan sahaja.


Baca: Masalah No Display Laptop
PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 12

4. Elakkan daripada merokok, makan dan minum di hadapan laptop kerana risiko untuk air tumpah sangatlah mudah tambahan pula ia boleh menyebabkan motherboard laptop turut rosak. Makanan dan abu rokok pula boleh menyebabkan habuk masuk ke dalam celah-celah keyboard sehingga ia boleh rosak.


Baca: Service Clean Dust Asus Desktop
PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 13

5. Guna lah external keyboard atau joystick bagi mengelakkan button keyboard rosak akibat daripada permain tegar video game yang menekan button secara terus menerus dan berkali-kali bersama emosi yang tidak stabil.


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 14

6. Pastikan tangan dalam keadaan bersih sebelum menggunakan laptop bagi mengelakkan kotoran masuk ke celah-celah keyboard laptop.
FUNGSI BUTTON KEYBOARD 

Selain daripada klik-klik menggunakan mouse, button keyboard juga boleh digunakan untuk membantu memudahkan anda " copy paste, screenshot " dan sebagainya. 

While we might all know a few keyboard shortcuts like Ctrl + C for copy and Ctrl + V for paste, let's try to find or use other shortcuts.

1. Screenshot (Print Screen)


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 16

Windows users: Press Alt + Print Screen

" Print Screen (PrtSc) " button is used to take snapshots of the entire screen. 

Mac users: Command + Shift + 4 then press the Space key

* This will change the cursor from the crosshair to the camera icon. So now click on the window that you wish to capture.


2. Snipping Tool


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 17

Windows user (Windows10 only): Press Windows logo key + Shift + S and select part of screen that you want to save.

*The selected part will get saved in the clipboard.

Mac users: Command + Shift + 4

*This will change the cursor from an arrow to crosshair. Then click on the windows you wish to capture. Move and drag the crosshair around area you want to capture.


3. Create New Folder


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 18

Windows users: Press Ctrl + Shift + N (open chrome incognito mode)

Press Ctrl + N (new windows) Press Ctrl + T (new tab) in Google Chrome.

Mac users: Shift + Command + N

*Will open a new folder in Finder.


4. Minimize All Windows


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 19

Windows users: Press Windows logo key + M

Mac users: Option + Command + M

5. Lock Windows


PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 20

Windows users: Press Windows logo key + L

Mac users: Control + Shift + Power



PENJAGAAN KEYBOARD LAPTOP AGAR TIDAK MUDAH ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 21

Berbalik pada kisah Penjagaan Keyboard Laptop Agar Tidak Mudah Rosak, debu/kotoran pada laptop haruslah dibersihkan secara kerap kerana debu merupakan musuh utama bagi sesebuah laptop. Apabila terdapat banyak habuk yang terkumpul, air flow udara juga sukar untuk mengalir dengan baik kerana telah menghalang pengeluaran haba panas dari laptop.
Jika keyboard sudah rosak dan button tidak boleh digunakan lagi, ia akan menyebabkan seseorang itu menjadi tertekan akibat daripada masalah itu kerana tidak dapat menyiapkan tugasan yang penting. Jadi sebagai pengguna yang bijak anda sepatutnya menitikberatkan tentang perkara seperti ini kerana keyboard yang rosak memerlukan kos yang agak tinggi terutamanya keyboard laptop yang internal dan keyboard macbook. Sayangi lah laptop anda dan jangan pernah mengambil remeh tentang penjagaan keyboard laptop, bateri laptop dan sebagainya. 
Apabila kita mengabaikan tentang perkara seperti itu, ia akan merugikan diri kita sendiri. Akan tetapi ia tidak menjadi masalah jika hanya berlaku sekali kerana satu perkara buruk yang berlaku pada kita merupakan satu pengajaran justeru memberi penyedaran kepada kita kelak.