[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai Repair Laptop Cheras menyelesaikan masalah Laptop Lenovo G405S Cannot ON

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Laptop Lenovo G405S Cannot ON. Pada dua bulan yang lalu, kedai repair laptop Cheras telah didatangi oleh seorang pelajar dari sesebuah institusi pengajian bersama laptop Lenovo miliknya ditemani oleh dua orang rakan.


[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS1
Laptop Lenovo G405S

Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, beliau terus meluahkan masalah apa yang sedang dihadapi oleh laptop Lenovo itu. Beliau berkata pada mulanya laptop beliau masih boleh dihidupkan lagi dan berfungsi dengan baik. Akan tetapi selepas beberapa hari ketika beliau ingin menyiapkan tugasan (assignment) tiba-tiba tidak boleh dihidupkan lagi. Disebabkan masalah itu, beliau tidak boleh menyambung menyiapkan tugasan penting itu kerana software yang diperlukan hanya ada di dalam laptop tanpa sebarang backup apa pun. 

Jadi bersama perasaan yang sangat sedih dan kecewa disebabkan oleh masalah cannot ON Laptop Lenovo itu beliau segera melayari laman Facebook mencari kedai repair laptop yang berhampiran dengan tempat tinggal, dipercayai serta mampu membantu menyelesaikan masalah Laptop Lenovo dalam masa yang singkat sehingga menjumpai pages OK Computer Solution Kuala Lumpur. 

Selepas menjumpai kedai repair laptop Cheras beliau terus membuat keputusan dengan pantas pergi ke sana membawa laptop yang bermasalah dan ditemani oleh dua orang rakan. Lalu, beliau meminta bantuan menyelesaikan masalah Laptop Lenovo G405S Cannot ON itu agar beliau dapat menyiapkan tugasan kolej yang perlu dihantar secepat mungkin.

Setelah mendengar luahan pelanggan itu, technician di kedai repair laptop Cheras segera membuat diagnose seperti biasanya dan didapati bahawa motherboard laptop Lenovo bermasalah yang menjadi puncanya laptop tidak boleh dihidupkan lagi. Oleh itu, admin segera memberitahu pelanggan mengenai punca laptop Lenovo kepunyaannya tidak boleh dihidupkan lagi lalu mencadangkan pada beliau agar laptop segera dibaikki supaya beliau boleh menyiapkan tugasan yang perlu dihantar segera. Kemudian, atas persetujuan pelanggan laptop Lenovo tersebut segera dibaikki bagi menyelesaikan masalah Laptop Lenovo G405S Cannot ON dan agar ia dapat berfungsi dengan baik seperti biasa. 


[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS3
Proses cuci RAM

[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS4
Proses diagnose Laptop Lenovo

Motherboard merupakan komponen penting bagi sesebuah laptop. Jika ianya rosak, kos untuk repair agak mahal berbanding repair komponen yang lain nya. 

Tambahan pula, tanda-tanda motherboard sudah rosak adalah semasa ON laptop, screen no display. Connection dengan external monitor juga tiada display yang keluar. Selain itu, No power walaupun sudah menekan button ON berkali-kali dan laptop sering berlaku Autoshut down atau Auto restart. 


[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS5
Motherboard Laptop Lenovo

[SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS6
Komponen dalam Laptop Lenovo

Motherboard yang rosak kebiasaannya berpunca daripada laptop yang tidak pernah service clean dust serta tukar thermal paste sehingga menyebabkan laptop overheating. Menggunakan laptop diatas permukaan fabrik juga boleh menyebabkan motherboard rosak kerana ruang pengudaraan air flow telah terhalang sehingga laptop berasa panas yang melampau juga.

Berbalik kepada kisah menyelesaikan masalah Laptop Lenovo C405S Cannot ON, kini masalah tersebut dapat diselesaikan sehingga laptop berjaya dihidupkan dalam keadaan baik. Pelanggan juga boleh menyiapkan tugasan beliau dengan segera tanpa sebarang gangguan serta masalah lagi. 

Pelanggan juga berasa sangat lega dan gembira kerana laptop Lenovo yang pada awalnya tidak boleh dihidupkan sudah bernyala seperti sebelumnya. Apabila pelanggan gembira, kami di kedai repair laptop Cheras turut gembira atas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka. [SOLVED] LAPTOP LENOVO G405S CANNOT ON | REPAIR LAPTOP CHERAS7
Customer OKCS KL-->>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah Cannot ON seperti Laptop Lenovo?-->>Nak kami diagnose secara PERCUMA?-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?Baca: Format Laptop HPAnda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL