[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai Repair Laptop Cheras menyelesaikan masalah Port Charging Beep Acer MS2316

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Port Charging Beep Acer MS2316. Pada bulan lalu, seorang pensyarah yang dikenali Encik Asyraf dari Universiti Kuala Lumpur (UNIKL) telah datang ke kedai repair laptop Cheras bersama laptop Acer kepunyaannya.

Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, Admin telah bertanya padanya apakah yang boleh dibantu. Lalu beliau mengatakan masalah yang sedang dihadapi oleh Laptop Acer miliknya itu. Beliau meluahkan bahawa setiap kali mahu mengecas laptop tersebut dengan menggunakan power adapter pasti akan kedengaran bunyi " Beep " beberapa kali sehingga lah plug power adapter ditutup. Justeru itu, bunyi " Beep " juga menyebabkan laptop tidak plugged in charge yang membuat Encik Asyraf berasa risau dan bimbang akan kerosakkan yang bakal dihadapi oleh laptop Acer tersebut. 

Selain itu, masalah port charging " Beep " menyukarkan beliau untuk menyiapkan tugasan penting sebagai seorang pensyarah yang sangat memerlukan laptop bagi penyediaan proses pengajaran dan pembelajaran antara pensyarah dan pelajar. Apabila plugged not in charged, bateri laptop juga tidak dapat di caj seolah laptop dalam keadaan sudah rosak dan tidak boleh digunakan lagi.

Jadi, dengan perasaan yang sedih dan kecewa beliau berusaha mencari kedai repair laptop yang dipercayai dan penuh dengan feedback yang bagus di laman Facebook sehingga menjumpai pages OK Computer Solution Kuala Lumpur. Oleh itu, tanpa menunggu lagi beliau segera ke kedai repair laptop Cheras dari rumahnya yang bertempat di Sri Petaling untuk meminta bantuan menyelesaikan masalah Port Charging Beep Acer MS2316

Tambahan pula atas permintaan, beliau meminta untuk technician di kedai repair laptop Cheras untuk membuat service clean dust serta tukar thermal paste keatas laptop Acer tersebut kerana semasa penggunaan laptop dalam jangka masa yang lama akan terasa panas yang berbeza dari sebelumnya. Oleh sebab itu, beliau meminta bantuan untuk service agar tiada kerosakkan lain yang akan berlaku kepada laptop itu terutamanya motherboard. 

Setelah mendengar luahan Encik Asyraf, Admin segera memberitahu pada technician tentang masalah yang sedang dihadapi oleh laptop Acer tersebut. Seperti biasa, technician di kedai repair laptop Cheras membuat diagnose bagi membantu menyelesaikan masalah Port Charging Beep Acer MS2316 itu. Semasa proses diagnose, didapati bahawa power adapter laptop sudah rosak yang telah menjadi punca laptop port charging kedengaran bunyi " Beep ".


[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Proses diagnose Laptop Acer

Kemudian, technician membuat service clean dust serta tukar thermal paste terhadap laptop tersebut atas permintaan Encik Asyraf. Laptop akan menjadi panas yang melampau (overheating) jika habuk-habuk di dalamnya sudah terkumpul yang menjadi punca air flow udara terhalang dan tidak boleh mengalir dengan baik. 


[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Proses clean dust Laptop Asus
[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Motherboard Laptop Acer
[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Kipas Laptop Acer yang penuh habuk
[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Thermal paste yang sudah kering
[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Selepas clean dust dan bersihkan sisa thermal paste
Apabila laptop terlampau panas ia boleh menyebabkan komponen di dalam laptop turut menjadi panas sehingga boleh merosakkan motherboard. Motherboard adalah komponen yang sangat penting, jadi jika ianya masalah atau rosak laptop tidak boleh digunakan lagi kerana motherboard lah yang memberi arahan pada hard disk agar laptop berfungsi dengan baik. Oleh itu, service clean dust laptop setiap 6 bulan atau satu tahun sekali sangat lah penting dan tidak boleh diambil remeh serta mengabaikannya. 

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Port Charging Beep Acer MS2316, Admin terus menghubungi Encik Asyraf memberitahu bahawa power adapter laptop  beliau sudah rosak yang telah menjadi punca kedengaran bunyi " Beep " semasa ingin mengecas laptop lalu admin telah mencadangkan pada beliau agar menukar power adapter yang baru. Lalu, Encik Asyraf bersetuju untuk menukar power adapter laptop yang baru agar laptop Acer miliknya itu dapat digunakan lagi dalam keadaan baik tanpa sebarang apa masalah. 


[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 7
Power Adapter Laptop Acer yang baru

Tambahan pula, masa yang diambil untuk Service clean dust serta tukar thermal hanya lah kurang daripada 1 jam sahaja. Apabila laptop Acer sudah service clean dust serta tukar thermal paste dan masalah Port Charging Beep Acer MS2316 dapat diselesaikan, tiada apa yang perlu dirisaukan lagi kerana kedai repair laptop Cheras berjaya membantu Encik Asyraf menyelesaikan masalah tersebut. 

Encik asyraf juga berasa sangat gembira dan berpuas hati kerana OK computer Solution Kuala Lumpur telah membantu menyelesaikan masalah laptop Acer dalam jangka masa singkat. Apabila pelanggan gembira, kami juga turut gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka.


[SOLVED] MASALAH PORT CHARGING BEEP ACER | REPAIR LAPTOP CHERAS 8
Pelanggan OKCS KL
-->>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah Port Charging seperti LAPTOP ACER?-->>Nak kami diagnose secara PERCUMA?-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?Baca: Format Laptop HPAnda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)OKCS KL