[SOLVED] UPGRADE SSD 120GB LAPTOP COMPAQ | REPAIR LAPTOP CHERAS

Kedai Repair Laptop Cheras bantu Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU

Artikel ini membincangkan tentang Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU. Pada awal bulan lalu, seorang pelanggan iaitu Encik Shahrizal telah datang ke kedai repair laptop Cheras bersama dua buah laptop miliknya. 

Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, Admin telah bertanya pada beliau apakah masalah yang sedang dihadapi oleh dua buah laptop miliknya itu. 
Lalu beliau segera memberitahu hajat yang sebenar beliau membawa dua buah laptop untuk meminta bantuan technician memberi pendapat samada laptop yang mana satu lebih berpatutan jika dibaikki oleh kerana isterinya sangat memerlukan salah satu laptop tersebut dalam masa/waktu terdekat. 


Technician bersama Encik Shahrizal

Jadi, dengan perasaan yang sedih dan kecewa beliau berusaha melayari internet sehingga menjumpai kedai repair laptop Cheras atau lebih dikenali OK Computer Solution Kuala Lumpur yang terletak di 1Shamelin Shopping Mall tidak jauh dari tempat tinggalnya.

Beliau membuat keputusan untuk memilih OK Computer Solution Kuala Lumpur bagi meminta bantuan menyelesaikan masalah beliau oleh kerana di kedai repair laptop Cheras sudah banyak testimoni yang positif serta terbaik yang membuktikan bahawa kedai tersebut trusted termasuklah perkhidmatan dan tawaran harga yang berpatutan. 

Beliau juga mengatakan bahawa sebuah laptop Compaq sudah lama tidak digunakan dan menghadapi masalah slow yang teramat sehingga memberi tekanan yang tinggi ketika ingin digunakan terutamanya semasa membuat pemindahan file. 
Sementara itu, Laptop Acer miliknya pula menghadapi masalah crack pada skrin yang menyebabkan sukar untuk melihat paparan yang ada pada skrin dengan jelas. 

Oleh itu, technician mencadangkan pada Encik Shahrizal untuk membuat pilihan Format Backup & Service Clean Dust serta tukar thermal paste pada Laptop Compaq. Technician juga mencadangkan padanya Solid State Drive (SSD) dengan memberitahu kelebihan serta keistimewaan SSD berbanding HDD. 

Setelah mendengar penjelasan serta guide yang terbaik, Encik Shahrizal membuat keputusan meminta technician Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU termasuk Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste dan meminta untuk menjadikan HDD sebagai external hard disk. 

Jadi, tanpa membuang masa lagi Admin meminta Encik Shahrizal untuk menulis maklumat beliau agar memudahkan kami di kedai repair laptop Cheras untuk menghubungi Encik Shahrizal sekiranya terdapat sebarang masalah atau gangguan teknikal ketika proses Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU

Selepas itu, technician segera mendapatkan stok untuk SSD 120GB dan casing external hard disk agar proses Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU dapat dilakukan dengan segera mengikut permintaan pelanggan. 


PROSES UPGRADE SSD & SERVICE

APA ITU SSD?
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 3


Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hardisk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. [SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 4


Apabila seseorang itu Upgrade Hardisk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hardisk yang biasanya. 

[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 5

1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHDKELEBIHAN SSD:

[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 61. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 
(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringan

Oleh itu, kebanyakkan kedai akan memberikan jaminan waranti selama 3 tahun dan keatas bagi Solid State Drive (SSD) yang dibeli.
APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

 • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
 • Tukar Thermal Paste
 • Sudah tidak panas/overheating
 • Sudah tidak berbunyi
 • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal Paste ; 


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Thermal Paste / Thermal Compound
Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.


Fungsi Thermal Paste ;


Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.Oleh itu, sebagai pengguna Laptop haruslah sentiasa memastikan agar tiada habuk yang berkumpul pada Laptop sehingga berlakunya overheating dan kerosakkan padanya. Justeru itu, service clean dust perlu dilakukan 6 bulan atau satu tahun sekali.

Berbalik pada kisah bantu Upgrade SSD 120GB Laptop Compaq CQ42-402AU, kini laptop sudah tiada masalah dengan slow, panas yang melampau (overheating) dan sebagainya kerana technician sudah berjaya membantu Encik Shahrizal menyelesaikan masalah berikut dengan menjadikan HDD kepada external hard disk, menukar HDD kepada SSD dan Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste. 

Lalu, Admin segera menghubungi Encik Shahrizal dengan memberitahu bahawa Laptop Compaq miliknya itu sudah berada dalam keadaan baik tanpa sebarang masalah dan meminta beliau untuk datang ke kedai repair laptop Cheras

Encik Shahrizal sangat gembira dan berpuas hati diatas perkhidmatan yang diberikan. Oleh itu, beliau boleh menggunakan Laptop tersebut ketika pergi ke outstation akan datang dengan tujuan pekerjaan. Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair laptop Cheras turut happy. 


Pelanggan OK Computer Solution Kuala Lumpur


Baca: Service & Tukar Bateri 


-->>Anda nak kami bantu Upgrade SSD 120GB seperti LAPTOP COMPAQ?


-->>Anda nak kami bantu Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste?


-->>Nak kami diagnose secara PERCUMA?


-->>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?
Baca: Format Laptop HP
Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


 • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
 • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
 • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
 • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
 • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
 • 12 minit dari Plaza Low Yat
 • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
 • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL