kerosakan Laptop Asus A450L


Artikel ini membincangkan tentang kerosakan Laptop Asus A450L. Pada hari khamis yang lalu, seorang pelanggan berbangsa cina yang juga merupakan pelanggan tetap kedai laptop okcs telah datang bersama laptop Asus kepunyaannya. 
Setelah mendengar luahan En pablo, Admin bertanya pada beliau sudah berapa lama menggunakan laptop ini lalu beliau menjawab sudah lebih dari 3 tahun penggunaan laptop dan ini merupakan masalah pertama yang beliau hadapi. 
Masaalah laptop yang diberithu oleh beliau adalah keyboardnya tidak berfungsi..en Pablo merasa susah hati kerana banyak kerja kerja yang belum disiapkannya
Kemudian admin menerangkan kepada en Pablo bahawa keybordnya perlu ditukar kerana tidak berfungsi lagi.,selepas pihak kami menerangkan kepada encik Pablo encik Pablo bersetuju menukar keyboard yang telah rosak itu.


                                   


Lalu technician pun membuka keyboard yang rosak itu,dan menggantikan dengan keyboard yang baru

Selepas membuka laptop en Pablo,didapati bahawa laptop encik Pablo sudah lama tidak service dan berhabuk,technician memberitahu kepada en Pablo supaya melakukan service,dan technician menerangkan kepentingan service kepada encik Pablo,selepas mendengar keterangan dr technician okcs,encik Pablo bersetuju untuk membuat service yang di cadangkan tadi.


Technician pun melakukan service kepada laptop en Pablo tadi,dan menukarkan thermal paste yang baharu,fungsi thermal paste amat penting,iaitu menyejukkan cip processor yg berada di board laptop,dan membuang habuk habuk yang melekat pada kipas computer
Habuk yang melekat pada kipas boleh menyebabkan kipas tersumbat dan pengaliran udara tidak lancar dan menyebabkan kepanasan kepada motherboard,boleh menyebabkan kerosakan kepada komponen komponen lain yang berada pada motherboard.
Selepas selesai service dan menukar kerboard  en Pablo, technician okcs meguji keyboard yang telah dipasang tadi,dan keyboard en Pablo berfungsi dengan baik,selepas keyboard di uji dan semua didapati baik dan berfungsi,pihak okcs memberitahu kepada encik Pablo bahawa laptop en Pablo sudah siap sepenuhnya dan boleh diambil.
Encik Pablo datang untuk mengambil laptopnya yang telah siap tadi,encik Pablo berpuas hati dengan service dari pihak okcs kerana Berjaya menyelesaikan masaalahnya dengan cepat