[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA

Kedai Repair Macbook Damansara menyelesaikan masalah No Display Macbook Pro A1502

Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah No Display Macbook Pro A1502. Pada bulan lalu, kedai repair Macbook Damansara telah menerima sebuah Macbook Pro A1502 13" inch oleh Encik Raja Aris.

[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 1

Semasa Encik Raja Aris tiba di kedai repair Macbook Damansara seawal pagi kedai baru sahaja dibuka, beliau terus menceritakan masalah yang sedang dihadapi oleh Macbook Pro A1502 miliknya itu. 

Encik Raja Aris mengatakan bahawa telah berlakunya satu kejadian Macbook Pro A1502 miliknya telah jatuh dari begpack tanpa beliau sedar sehingga ada kesan kemek pada bahagian usb port. 


[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 2

Selepas berlaku kejadian tersebut, Encik Raja Aris mencuba untuk ON akan tetapi berlaku masalah lain iaitu No Display Macbook Pro A1502 sehingga beliau tidak boleh menggunakannya untuk membuat tugasan kerja. 


[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 3
[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 4

Jadi dengan perasaan yang agak sedih dan kecewa akan masalah No Display Macbook Pro A1502, Encik Raja Aris berusaha mencari kedai repair Macbook di Facebook agar masalah No Display Macbook Pro A1502 dapat diatasi dengan segera sehingga menjumpai pages OK Computer Solution.

Encik Raja Aris memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Tanpa membuang masa, technician membuat diagnose / check problem No Display Macbook Pro A1502 sehingga didapati bahawa terdapat sedikit masalah pada logicboard yang mana masih boleh di-adjust dan condition hard disk juga masih dalam keadaan baik.

Oleh itu, admin menasihati Encik Raja Aris untuk berhati-hati kerana sekiranya Macbook jatuh / terhentak lagi kemungkinan majoriti untuk hard disk rosak sangatlah tinggi (bakal berlaku). 

Oleh yang demikian, admin meminta kebenaran terlebih dahulu kepada Encik Raja Aris untuk servis cuci habuk & tukar thermal paste memandangkan cecair thermal paste sudah kering justeru terlalu banyak habuk pada Macbook A1502. 

*sebelum kami buat keputusan untuk servis / format / proses penukaran keyboard dan sebagainya, sangat penting untuk kami di kedai repair Macbook Damansara untuk meminta kebenaran anda dahulu. 

Tambahan pula, masalah No Display Macbook Pro A1502 turut boleh berlaku disebabkan keadaan Macbook yang berhabuk terutamanya pada bahagian RAM. 

Setelah mendapat persetujuan dari Encik Raja Aris, technician segera untuk servis cuci habuk & tukar thermal paste agar masalah No Display Macbook Pro A1502 tidak berlaku lagi justeru menstabilkan penjagaan macbook yang mana perlu diservis setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali.APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

 • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
 • Tukar Thermal Paste
 • Sudah tidak panas/overheating
 • Sudah tidak berbunyi
 • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal Paste ; Image result for thermal paste


Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.Fungsi Thermal Paste ;

Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.

Berbalik pada kisah No Display Macbook Pro A1502, masa yang diambil untuk servis cuci habuk & tukar thermal paste kurang daripada 1 jam tidak termasuk testing keadaan Macbook Pro.

Selepas itu, admin mencuba untuk test running Macbook bagi memastikan tiada lagi masalah dengan No Display Macbook Pro A1502.

Admin turut memberi beberapa nasihat dan tips kepada Encik Raja Aris agar No Display Macbook Pro A1502 tidak berlaku sebarang masalah lain oleh kerana Macbook Pro milik beliau terjatuh / terhentak dengan teruk sehingga meninggalkan kesan kemek.


[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 5

Pelanggan sangat gembira dan berterima kasih kerana membantu menyelesaikan masalah No Display Macbook Pro A1502 bersama servis cuci habuk & tukar thermal paste. 


[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 6

Apabila pelanggan berpuas hati, kami di kedai repair Macbook Damansara turut senang hati atas perkhidmatan yang telah kami berikan.  


[SOLVED] NO DISPLAY MACBOOK PRO A1502 | REPAIR MACBOOK DAMANSARA 7


Bagaimana ingin berurusan dengan kami?

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Anda boleh hubungi kami melalui:
 • WhatsApp/Messenger
 • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 
Lokasi OKCS Damansara Perdana:


 • 2 minit dari Empire Damansara
 • 3 minit dari IKEA
 • 10 minit dari Sungai Penchala
 • 17 minit dari Kepong
 • 20 minit dari Sungai Buloh
 • 30 minit dari Subang