[SOLVED] LAPTOP DELL TERTUMPAH AIR MILK TEA | REPAIR LAPTOP SERI ISKANDAR

Kedai Repair Laptop Seri Iskandar menyelesaikan masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea

Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea. Pada 2 minggu lalu, Kedai Repair Laptop Seri Iskandar telah menerima sebuah Laptop Dell yang berharga RM 5K. 

Yiwen, merupakan seorang student dari Universiti Teknologi Petronas (UTP) terus meluahkan pada kami di Kedai Repair Laptop Seri Iskandar bahawa Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea semasa sedang menyiapkan assignment. 

" Semasa saya sedang buat assignment lalu minum air milk tea, tak sengaja terlepas dari tangan saya.

Jadi, saya cepat-cepat off laptop kemudian lap kesan air milk tea kerana takut berlaku short "

Sebelum bawa Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea ke Kedai Repair Laptop Seri Iskandar, beliau telah mencuba mencari jalan penyelesaian apa yang perlu dilakukan sekiranya laptop tertumpah air sehingga menjumpai website OK Computer Solution

Di website tersebut, mereka telah memberitahu pelbagai cara atau langkah yang perlu dilakukan sekiranya laptop tertumpah/terkena air. 


Selain itu, yang mengejutkan beliau adalah ketika membaca artikel yang mengatakan Laptop Masuk Air Tak Boleh ON walaupun ianya adalah muntah!

Selepas membaca dua artikel tersebut dari website OK Computer Solution, beliau segera mencari cawangan yang berhampiran dengan tempat belajar memandangkan OK Computer Solution sudah mempunyai 12 cawangan di seluruh Malaysia. 

Dengan perasaan yang resah gelisah kerana bimbang Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea menjadi sama nasib seperti 2 artikel diatas, beliau terus berusaha melayari google mencari cawangan OK Computer Solution yang berhampiran dengan UTP.

Pada akhirnya beliau menjumpai Laman Web Kedai Repair Laptop Seri Iskandar atau juga dikenali sebagai OK Computer Solution Seri Iskandar Perak.Beliau memilih OK Computer Solution Seri Iskandar sebagai pilihan yang tepat baginya kerana sudah banyak artikel menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Tambahan pula, nama kedai OK Computer Solution sudah menjadi bualan terbaik di seluruh Malaysia yang mana mereka adalah sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba (laptop/desktop/macbook/iMac). 

**OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 12 cawangan OK Computer Solution yang lain termasuklah Seri Iskandar Perak.Setelah mendengar kesusahan dan luahan Yiwen pemilik laptop dell, admin menjelaskan lebih terperinci bahawa terdapat beberapa perkara yang kemungkinan berlaku berdasarkan pengalaman 10 tahun OK Computer Solution beroperasi dari kes-kes pelanggan sebelumnya yang turut menghadapi masalah laptop yang tertumpah air.

Masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea, akan berisiko untuk rosak terutamanya peranti/komponen yang ada pada sesebuah laptop.

Antaranya:

 Keyboard
⚠ Battery
 Hard Disk
⚠ MotherboardKerosakkan yang berlaku pada laptop:


💥 Berlaku konsletting elektrik 

➡ Berpunca daripada bahan cecair yang mengalir ke arus elektrik

💥 Ada kakisan atau karatan pada komponen laptop

💥 Berlaku letupan kecil pada power supply

➡ Menyebabkan komponen terbakar/hangus

💥 Laptop tak boleh on/dihidupkan


➡ Akibat dari renjatan elektrik (short circuit)


 Keyboard

Image result for keyboard laptop

Apabila seseorang itu sedang minum atau meletakkan air berhampiran laptop, risiko untuk air tumpah diatas keyboard sangatlah mudah kerana kita hanyalah manusia jadi kita tidak tahu apa yang bakal berlaku nanti. 

Bila air sudah tumpah diatas keyboard, pastikan air tersebut tidak masuk/mengalir ke dalam celah-celah keyboard. Jika tidak, ia mungkin akan merosakkan komponen yang berada di dalam laptop pula. 

(kebiasaannya ia pasti akan mengalir juga)

Keyboard merupakan aksesori laptop yang paling terdedah untuk air masuk kerana pada setiap sisi keyboard terdapat rongga yang membuat air dengan mudah masuk ke dalam komponen. Hard Disk

Image result for hard disk laptop

Hard disk merupakan komponen sangat penting bagi sebuah laptop. 

Jika hard disk sudah basah terkena air sudah tentunya ia akan rosak dengan mudah kerana hard disk adalah komponen yang sensitif pada air termasuk hentakkan kuat. 

Apabila hard disk sudah rosak, segala data di dalam nya tidak dapat di selamatkan lagi. 


**Dengan hanya di atas kecuaian pengguna yang degil sentiasa mengambil remeh tentang perkara seperti ini, pada akhirnya dapat merugikan diri sendiri juga. Motherboard

Image result for motherboard laptop

Setiap laptop mempunyai lubang udara laptop. 

Air yang tumpah dengan mudahnya akan mengalir lalu memasukki di celah lubang udara laptop. 

Setelah itu, komponen yang paling utama untuk rosak adalah motherboard kerana short circuit berlaku ketika anda sedang menggunakan laptop tersebut. (laptop sedang ON / menyala)


Kawasan lubang laptop sangat terdedah untuk air masuk, jadi sebagai pengguna haruslah sentiasa berwaspada. 


**Jika mahu meletakkan laptop diatas meja, pastikan tiada kelopak air dan tidak meletakkan diatas kawasan yang berhampiran air atau bahan basah seperti di dapur. 

**Apabila motherboard sudah rosak, mahu menyesal pun tiada guna lagi.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea, admin meminta Yiwen untuk meninggalkan laptop dikedai sementara supaya technician dapat memberikan yang terbaik bagi membantu menyelesaikan masalah laptop tersebut. 

(bila dah melibatkan air yang tertumpah pada laptop, technician memerlukan masa kerana terdapat banyak part/bahagian laptop yang perlu diagnos/check seperti keyboard, hard disk dan lain-lain)

Yiwen bersetuju dan meminta kami di OK Computer Solution Seri Iskandar membantu beliau menyelesaikan masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea dapat diselesaikan segera. 

(Beliau juga mengharapkan agar kos untuk repair tidaklah begitu mahal kerana beliau memerlukan wang untuk kos perbelanjaan belajar di UTP)

Sudah tentunya kami di OK Computer Solution mahukan yang terbaik untuk pelanggan. 

Oleh itu, tanpa membuang masa technician di Kedai Repair Laptop Seri Iskandar segera membuat diagnos/check masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea. 
Technician melakukan servis cuci board water damage agar tidak berlaku short circuit dalam proses diagnos Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea.
Selepas selesai servis cuci board dan servis cleaning (cuci habuk, tukar thermal paste, dll) technician telah membuat testing pada Laptop Dell supaya tiada kerosakkan lain yang ada akibat dari masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea. 


Berulang kali testing telah dilakukan 2-3hari dan masalah Laptop Dell RM 5K Tertumpah Air Milk Tea tidak berlaku kerosakkan lain terutamanya motherboard. 
Apabila sebut tentang isu laptop yang terkena air, ia bergantung pada macam mana kejadian itu berlaku. 
Ada kalanya laptop masih boleh digunakan tapi perlu berhati-hati. 

Jangan biarkan kesilapan awal berlaku lagi kerana tidak mustahil untuk kali ke 2 laptop akan terus jadi tak boleh ON sehingga melibatkan motherboard. 

(kos nak repair motherboard pula mahal)

Ingat, Servis itu penting dan perlu setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali. 

Sayangilah laptop anda dan pegang kata-kata saya yaa,


" Tak rugi untuk kita keluarkan wang yang sedikit
untuk sesuatu yang kita nak gunakan lama
daripada harus keluarkan wang yang banyak


untuk sesuatu yang belum pasti boleh tahan lama "


___________________________________________________


Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?
Bagi yang berada di kawasan Seri Iskandar / Batu Gajah / Manjung / Seri Manjung / Lumut / Parit / Ipoh / UTP / UITM Seri Iskandar


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/Messenger


Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Seri Iskandar/Batu Gajah.

ALAMAT OKCS SERI ISKANDAR

OK Computer Solution Seri Iskandar

No. 491,
Atas PRSN SIBC 20,
Seri Iskandar Business Center,
Seri Iskandar,
32610 Seri Iskandar,
Negeri Perak.

Kedai kami di Seri Iskandar Perak

Kami membaiki segala kerosakan laptop/komputer Windows dan Apple.

====================================

OK Computer Solution Seri Iskandar terletak berhampiran Billion Mall, atas kedai jeruk madu pak ali. 

4 minit dari UTP, 2 minit dari UiTM

======================================

Waktu Operasi : 10am-8pm setiap hari (jumaat cuti


Call / Whatsapp : 010-3035363  (Solehin)