OKCS - GUNAKAN SERVIS RUNNER UNTUK PENGHANTARAN LAPTOP ANDA!

Ok Computer Solution Seri Iskandar - Home | Facebook


Selamat sejahtera!

Walaupun PKP fasa 4 dilonggarkan, kita sebagai rakyat masih tetap harus mengikut SOP yang telah ditetapkan di Malaysia.

Memandangkan kita masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) / Movement Control Order (MCO), kami di OK Computer Solution ingin membantu anda. 

Bagi mencegah penularan wabak Covid-19, penjarakan sosial adalah sangat penting dengan menjarakkan diri sekurang-kurangnya 1 meter dan elakkan berkomunikasi ketika anda terpaksa keluar atas urusan penting / membeli barang keperluan.

Ianya tidak lah begitu mudah untuk dilakukan sehingga ramai di antara kita lebih memilih untuk duduk di rumah demi kesihatan diri mahupun keluarga dengan mengharapkan perkhidmatan foodpanda, bungkusit dan sebagainya.

PKP fasa 4 dilonggarkan dan banyak juga kedai / syarikat  sudah beroperasi seperti biasa akan tetapi masih ada di antara kita yang tidak dapat ke pejabat atas sebab anak-anak tiada pengasuh (taska tidak diberikan kebenaran untuk beroperasi) dan lain-lain.

Jadi apabila terpaksa work from home dalam tempoh PKP, keadaan tidak akan kelihatan sama seperti biasanya. 

*Ada di antara kita perlu membiasakan diri work from home dan akibat terlalu fokus dengan tugasan kerja berlakunya kerosakan pada laptop / macbook tanpa disedari.

Artikel sebelum ini saya ada bincangkan tentang Penggunaan Laptop Dalam Tempoh PKP / MCO Dapat mencegah wabak Covid-19 dan beberapa tips atau cara Penjagaan Laptop Yang Perlu Anda Tahu Semasa PKP. 

------------------------------------------------------------------------------------




Kembali pada tajuk, saya ingin membantu anda menggunakan perkhidmatan dari 2 aplikasi yang sememangnya sangat berguna dan dipercayai. 

Sekiranya laptop / macbook / iMac / desktop anda bermasalah sehingga menyebabkan terpaksa tangguh dari buat tugasan kerja tetapi anda tidak dapat keluar untuk ke kedai kami, jangan bimbang! 

Grab Delivery & Lalamove boleh bantu. 

Dibawah saya nyatakan cara-cara untuk anda gunakan Grab Delivery & Lalamove ini ya..


Grab Delivery








Lalamove Delivery







------------------------------------------------------------------------------------


Antara langkah-langkah yang perlu anda lakukan sebelum book runner untuk delivery laptop ke 
OK Computer Solution

Langkah 1: 

Sebelum anda packing laptop, pastikan tiada charger dan battery (bagi laptop yang boleh dicabut battery)

*kami tidak memerlukan charger dan battery ya



Langkah 2: 

Sediakan kotak kosong. Pastikan kotak tersebut muat untuk laptop anda. 



Langkah 3:

Pastikan anda meletakkan pengalas pada tapak kotak bagi mengelakkan ruang-ruang kosong sehingga boleh menyebabkan laptop anda retak / pecah dan sebagainya. 

*gunakan surat khabar lama atau apa-apa sahaja yang dirasakan sesuai



Langkah 4:

Pastikan laptop anda dibalut dengan baik. Terpulang pada anda untuk membalutnya dengan apa cara sekalipun.

Kami sarankan untuk anda menggunakan bubble wrap packing. 

*(kalau tak balut pun tak mengapa asalkan kotak yang digunakan mestilah padat dan letak baik-baik laptop anda)







Langkah 5:

Sama seperti langkah 3, pastikan anda meletakkan pengalas pada bahagian atas laptop. 

(supaya dalam kotak menjadi padat)

Kemudian, selotip kotak tersebut dengan kemas, cermat dan selamat. 




PERINGATAN !!!

1) Sebelum book runner untuk delivery, pastikan anda sudah sediakan laptop dengan sempurna. 

2) Sertakan sehelai kertas atau sticky note bersama ketika sedang packing laptop anda.

3) Tiada charger & battery


Grab Delivery



Lalamove





Note : Berikut hanya lah langkah-langkah yang kami cadangkan sahaja, sekiranya anda ada cara tersendiri untuk packing pun tidak mengapa 

cuma anda perlu memastikan ia selamat dan tidak perlukan charger & battery. 

------------------------------------------------------------------------------------

Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?



@ sparepart / secondhand laptop: https://wa.me/01157856448

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/Messenger
  • Hotline 
= 0377316761


Lokasi OKCS Damansara Perdana:



  • 5 minit dari Empire Damansara
  • 7 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 20 minit dari Kepong
  • 25 minit dari Sungai Buloh
  • 35 minit dari Subang


PENGGUNAAN LAPTOP DALAM TEMPOH PKP / MCO DAPAT MENCEGAH WABAK COVID-19

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) / Movement Control Order (MCO) bertujuan untuk mengurangkan jumlah yang dijangkiti wabak Covid-19

Covid 19 = Corona Virus Disease 19


Covid-19 | New Scientist


Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan oleh seluruh negara adalah bertujuan untuk mencegah/mengurangkan kes Covid-19 iaitu Corona Virus yang sedang dialami oleh seluruh negara. 

Ia bertujuan untuk memutuskan rangkaian jangkitan atau 'break the chain of infection' supaya jumlah yang dijangkiti wabak Covid-19 itu dapat dikurangkan dari semasa ke semasa. 


Apa Itu Coronavirus?


Oleh kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diperketatkan di Malaysia terutamanya, ramai diantara kita yang mana bekerja bawah swasta mahupun kerajaan terpaksa bekerja dari rumah 'Work From Home'.


Work From Home: Top 100 Companies With Remote Jobs in 2020 - Clark ...


Malah sekolah, institusi pengajian, kedai runcit & berkaitan juga terpaksa ditutup sementara dalam tempoh Perintah Kawal Pergerakan (PKP)




Walaupun ada diantara kita gemar berada dirumah akan tetapi ada juga yang masih resah gelisah menunggu PKP / MCO ini berakhir agar dapat kembali bekerja dan menjalani kehidupan harian dengan normal.

Seperti yang kita tahu bahawa semasa tempoh PKP / MCO ini sesiapa sahaja tidak dibenarkan untuk keluar rumah kecuali apabila perlu (memandangkan kes positif & angka kematian meningkat sehingga kini)


You are all idiots”, woman shouts at Ops Covid roadblock personnel

Jadi, ketika ini lah laptop/macbook/desktop/iMac diperlukan oleh rakyat dengan tujuan 'Work From Home' dan bagi mengisi masa lapang bersama keluarga, rakan atau diri sendiri. 


Apa yang anda boleh lakukan ketika dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)


Use Laptop At Home by Nuwanhaha | VideoHive


1. Read Technical Blogs  - baca artikel / blog dari mana-mana website 

Bertujuan untuk menambah pengetahuan & mengikuti isu / perkembangan semasa negara mahupun dunia (terutamanya isu covid-19)

*ketika ini lah anda mempunyai masa banyak untuk mengkaji atau mengambil tahu tentang sesuatu perkara yang mana membuat anda tertanya-tanya sebelum PKP.

2. Social networking sites 

Facebook, Twitter, Instagram, Blogger, Google adalah antara laman sosial yang dapat membantu anda mengisi masa lapang sepanjang tempoh PKP.

*walaupun anda tidak post sesuatu di laman sosial tersebut tetap saja anda masih dapat membaca cerita / penulisan / artikel dari user lain. 

3. Clear out all your emails 

Log-in gmail, yahoo, hotmail, microsoft (outlook.com) dan lain-lain email yang anda gunakan. 

*sekiranya terdapat email penting yang belum dibaca atau dibalas, PKP adalah masa yang sesuai untuk anda lakukan itu.

4. Reconnect with friends and family

Terdapat pelbagai aplikasi yang boleh anda gunakan untuk berhubung bersama rakan atau keluarga jauh walaupun tidak dapat berjumpa mereka. 

Antara aplikasi video call untuk PC / Laptop:

  • Skype
  • IMO Free Chat and Video Call
  • JusTalk
  • Google Hangouts
  • Tango Messenger
  • Google Duo
  • Viber
  • Facebook Messenger
  • WhatsApp
  • Line

5. Organize your photos online

Kemaskini / susun gambar-gambar anda dari telefon bimbit ke dalam picasaweb atau flickr

*ia juga bertujuan sekiranya telefon bimbit anda bermasalah atau rosak, gambar-gambar di dalamnya sudah diselamatkan lebih awal.

6. Use online Word, Excel, Powerpoint

Gunakan Word, Excel dan Powerpoint secara online kerana ia memudahkan anda untuk access dokumen dari mana-mana komputer. 

*sekiranya anda menggunakan laptop lain untuk buat tugasan kerja anda masih boleh sambung menaip atau sebagainya dengan hanya log-in email anda. 

7. Add items to your shopping wishlist

Dalam tempoh PKP, saya percaya bahawa ramai gemar membeli barangan online termasuk anda.

Oleh itu, lakukan lah pembelian dengan bijak seperti Add items to your shopping wishlist terlebih dahulu kemudian lakukan survey di store yang berlainan.

*selama tempoh PKP juga waktu penghantaran kemungkinan sedikit lewat atau sama ada seller tidak dapat shipping produk / barangan anda, oleh itu hubungi pihak seller sebelum membuat pembayaran.

8. Backup your laptop

Backup data di dalam laptop sangat penting dan perlu terutamanya bagi anda yang menggunakan laptop setiap hari (tugasan kerja / assignment)

Ianya perlu kerana hard disk yang rosak atau bermasalah tidak dapat menyelematkan segala data di dalamnya. 

*tempoh PKP adalah masa yang sesuai untuk anda lakukan backup. (lakukan backup menggunakan external hard disk)

9. Virus scan & delete unwanted program

Sekiranya tugasan kerja anda terlalu sukar seperti harus melayari internet mencari maklumat 

sehingga anda tidak sedar website tersebut adalah virus yang membahayakan, pastikan ada anti-virus di dalam laptop. 

Selain itu jika ada file / dokumen / program yang tidak diperlukan, delete atau hapuskan segera kerana ia memakan ruang kapasiti hard disk dalam laptop anda. 

10. Transfer and share files

Dalam tempoh PKP sudah tentunya anda mempunyai banyak masa terluang jadi lakukanlah transfer data / dokumen mahupun gambar dari telefon bimbit ke laptop. 

*ia juga bertujuan supaya ruang storage di dalam telefon bimbit tidak penuh sehingga perlu delete file yang lain untuk memasukkan file baru. 

11. Watch a movie

Antara perkara yang digemari terutamanya remaja adalah tengok movie. 

Gunakan lah laptop anda untuk mainkan DVD, streaming videos online seperti Netflix, iflix, Viu, Youtube dan sebagainya. 

*Menonton movie menggunakan laptop sangat memuaskan tambahan pula anda boleh mengajak keluarga bersama.


Penjagaan Laptop yang perlu anda tahu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)


How to take good care of your Computer/ Laptop?


Selain dari apa yang kita boleh lakukan dengan laptop sepanjang tempoh PKP, penjagaan dan cara penggunaan laptop juga perlu diambil tahu. 

Kerana?

Kerana bagi mereka yang "Work From Home" harus membiasakan diri membuat tugasan kerja dalam suasa baru atau mungkin tiada tempat yang sesuai untuk bekerja. 

Oleh itu, risiko yang bakal ditanggung sangatlah tinggi dan kemungkinan akan berlaku sekiranya penjagaan laptop tidak dihiraukan. 

1. Jangan overcharging laptop sehingga panas melampau (overheating) memudahkan laptop untuk rosak.

2. Pastikan tiada kunci, syiling, cincin, pendrive, earfon dan sebagainya diatas keyboard kerana skrin akan mudah berisiko untuk retak tanpa anda sedar semasa tutup laptop.

3. Jangan letak laptop di tepi meja atau tempat yang tidak stabil sehingga boleh menyebabkan

  • LCD Skrin, Hinge
  • Hard Disk (Hard disk rosak, data tidak dapat diselamatkan)

4. Jauhkan makanan/minuman/cecair berhampiran laptop

How to Take Good Care of Your Laptop Computer

Jika perlu minum ketika menggunakan laptop pastikan anda tidak menumpahkannya. 

*walaupun hanya sedikit minuman yang tumpah tetap akan memberi kerugian besar pada anda. 

Take Care to Not Spill Liquid in Your Laptop! - Marcel Brown

**keyboard, motherboard, hard disk dan bateri laptop anda antara yang berisiko untuk rosak.


Skrin Laptop

Image may contain: screen and laptop 


Penjagaan Skrin Laptop

  • Elakkan benda tajam
  • Elakkan bebanan atas laptop
  • Jauhkan dari tempat tidur
  • Jauhkan cecair/minuman

Pembersihan Skrin Laptop

  • Shutdown laptop & cabut charger serta battery
  • Gunakan kain microfiber (microfiber cloth)
  • Lap skrin perlahan dengan menggunakan kain microfiber
  • Gunakan air putih atau Gentle Cleaning Solution
**Jangan terus sembur pada skrin kerana semburan air terus akan meningkatkan peluang air masuk ke dalam pixel laptop.


Keyboard Laptop

No photo description available.


Penjagaan Keyboard Laptop

  • Bersihkan keyboard setiap minggu menggunakan cecair khas
  • Gunakan keyboard protector sebagai perlindungan keyboard 
  • Jangan merokok, makan dan minum ketika menggunakan laptop
  • Gunakan external keyboard bagi mengelakkan button keyboard rosak ketika bermain video game
  • Pastikan tangan dalam keadaan bersih sebelum menggunakan laptop

Pembersihan Keyboard Laptop

  • Shutdown laptop
  • Gunakan Vacuum Cleaner
  • Gunakan Brush Makeup (berus makeup)
  • Guna cuka putih untuk kesan yang lebih baik
  • Bersihkan kawasan keyboard
i) Gunakan cuka putih yang dicampurkan dengan air lalu celupkan/semburkan sedikit pada kain microfiber dan bersihkan di celah-celah button keyboard termasuklah kawasan keypad.

ii) Ambil apa-apa alatan nipis seperti pembaris/sudu kemudian tutup bahagian hujung dengan kain microfiber. 

*kotoran dapat disingkirkan dengan lebih mudah


Power Adapter Charger



Penjagaan Power Adapter Charger

  • Letakkan charger di satu tempat yang sesuai
  • Jangan letak berhampiran air
  • Segera cabut charger setiap kali bateri laptop sudah penuh
  • Jangan overcharging laptop
  • Tutup plug selepas selesai charging
  • Jangan cabut charger tanpa menutup plug
  • Jangan tinggalkan charger di dalam kereta
  • Jangan mengheret laptop yang masih disambungkan dengan charger
  • Pastikan plug yang digunakan stabil dan berfungsi dengan baik
  • Jangan terlalu ganas semasa mencucuk charger ke laptop
  • Jangan membiarkan wayar charger terkoyak 

Power Adapter Charger 



Bateri Laptop

No photo description available.


Penjagaan Bateri Laptop

  • Elakkan daripada caj laptop sehingga overcharging kerana ia boleh mengurangkan kualiti bateri
  • Segera off suis lalu cabut charger apabila indicator sudah menunjukkan fullycharged
  • Ketika laptop disambungkan dengan charger, jangan cabut tiba-tiba
  • Jangan guna laptop atas permukaan fabrik (tilam, selimut, bantal) 
  • Elakkan daripada caj bateri terlalu kerap

**Semasa sedang cas laptop adalah lebih baik jika shut down / berhenti daripada guna sementara sehingga ia penuh.

Tambahan pula, ketika ingin mengecas laptop atau bateri laptop ianya lebih baik jika laptop dimatikan atau di OFF kan.

(elakkan daripada sleep laptop)

laptop sleep, processor still running tapi kipas stop yang mana mampu menyebabkan motherboard juga bermasalah.

OKCS Tips Penjagaan Bateri


Jangka Hayat Bateri Laptop


Jangka Hayat Bateri MacBook



Cycle count bateri Macbook;

1. Buka System Information dengan memilih 


"About this Mac" daripada Apple Menu.
2. Klik System Report.
3. Pilih Power dalam senarai kandungan.

*kiraan kitaran semasa pada bahagian Battery Information

BATERI MACBOOK KEMBUNG/PANAS/ROSAK | OK COMPUTER SOLUTION 23


Macbook Cycle count : 1000

condition battery : 
  • Normal
  • Service Battery
  • Replace Soon
  • Replace Soon

Penjagaan bateri Macbook dan cycle count amat penting bagi sesebuah Macbook kerana jika pengguna tidak menitikberatkan cycle count tersebut kemungkinan besar ia bakal merosakkan komponen yang lain terutamanya logic board.

**suhu panas yang melampau sudah tidak dapat dikawal lagi

Selain penjagaan skrin, keyboard, power adapter charger dan bateri... 

📌 Servis harus dilakukan setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali


No photo description available.

🔎   Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
🔎   Tukar Thermal Paste
🔎   Sudah tidak panas/overheating
🔎   Sudah tidak berbunyi
🔎   Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal paste berfungsi menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa

**thermal Paste telah kering menyebabkan laptop menjadi panas dan tak dapat nak kawal suhu laptop dengan baik


No photo description available.

Penjagaan laptop tidak seharusnya diambil remeh kerana cara penjagaannya juga terlalu mudah. 

Tambahan pula, dengan cara penjagaan dan pembersihan laptop kita juga telah mencegah diri dari segala penyakit. 

Disamping itu sekiranya laptop rosak atau bermasalah semasa dalam PKP, tetap saja tiada siapa dapat membantu sedangkan pengguna sangat memerlukannya. 

Oleh yang demikian, penjagaan dan pembersihan laptop harus ya! 

'' To stay safe from the coronavirus, you should regularly clean your electronic devices''

Tempat yang mudah terdedah dengan kuman / bakteria adalah telefon bimbit dan laptop. 

Jadi, ia perlu dibersihkan segera bagi membantu menghadkan penyebaran coronavirus. 



You can protect yourself and help prevent spreading the virus to others if you:
Do
Wash your hands regularly for 20 seconds, with soap and water or alcohol-based hand rub
Cover your nose and mouth with a disposable tissue or flexed elbow when you cough or sneeze
Avoid close contact (1 meter or 3 feet) with people who are unwell
Stay home and self-isolate from others in the household if you feel unwell
Don't
Touch your eyes, nose, or mouth if your hands are not clean